tirsdag 13. august 2013

Boken på vent # 33

Boken på vent # 33
Camilla Collett - Ungdom og ekteskap av Torill Steinfeld

Foto: Beathesbokhylle

Det er den herlige Beathe med bloggen "Beathesbokhylle" som har laget denne flotte utfordringen. Hun lurer på hvilken bok du går å venter på å få lest, og som det har vært meningen du skulle ha lest på en stund. Det kan være en gammel bok eller en helt nye en som du har på vent. Bare å kaste seg med, ved å trykke på linken over!

...

Skikkelig høstvær her i Trondheim for tiden. Det høljer ned. Perfekt inne vær, men skal liste meg på biblioteket idag å hente litt avlagte bøker og kanskje levere noen. Så skal jeg kose meg masse innendørs med bøkene mine og symaskinen er planen idag. Kanskje jeg skal lure inn noen tv-serier som True Blood og Broen også, er jo så spennende begge to på hver sin måte. Har planer også å avslutte boken Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang av Tor Åge Bringsværd og kanskje begynne på en ny bok. 

Men tilbake til dagens bok på vent. Den er en av bøkene jeg skal hente på biblioteket idag, og er en bok jeg har lenge tenkt å lese. Spesielt siden Camilla Collett hadde 200 års feiring i år, den 23. Januar. Dette er en spennende dame å lese om tror jeg, skal også lese etterhvert Amtmannens døtre som hun har skrevet. Boken jeg snakker om er biografien om henne: Camilla Collett - Ungdom og ekteskap av Torill Steinfeld.Forlaget skriver om boken:

I 2013, to hundre år etter at Camilla Collett ble født, foreligger en revidert og utvidet versjon av Torill Steinfelds biografi om henne.

Boka tar for seg Camilla Colletts liv fram til hun utgav Amtmandens døttre i 1850-åra. Vi følger oppveksten på Eidsvoll, ungdomstiden med opphold i Christiansfeld, Christiania, Paris, Hamburg og København og ekteskapet med Jonas Collett. En rød tråd er Camilla Wergelands selvoppdragelse og utvikling som skribent, en annen hennes vennskap og kjærlighetsliv. Skriften og livet flettes sammen, særlig gjennom forholdene til Emilie Diriks og Jonas Collett. Det hele settes inn i en bred kulturhistorisk ramme.

Camilla Collett kalte selv Amtmannens døtre for et bidrag til en fedrelandsk "Kvindehjertets Historie". Biografien følger opp denne ideen, men setter hennes egen dannelseshistorie inn i en europeisk sammenheng.


Torill Steinfeld er professor i nordisk litteratur og norskdidaktikk, Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo. I 1996 utga hun Den unge Camilla Collett - et kvinnehjertes historie. Denne nye boka er en revidert og utvidet utgave av 1996-boka.

...

Jeg gleder meg veldig til å lese denne boken!

Ha en fin dag!
10 kommentarer:

 1. Jeg er lite flink å lese biografier og det er noe jeg kanskje burde gjort noe med,så kanskje det kan bli et av neste års utfordringer(?)for meg. Noterer meg denne for jeg fikk lyst til å lese den. Kos deg på biblioteket og lesing senere. Her blir det å vaske huset og se "Orange is the new black", og selvfølgelig skal det bli tid til lesing også. Ha en herlig dag,Isabella!

  SvarSlett
 2. Jeg har akkurat sagt til Tine at jeg ikke er så glad i biografier, men noen unntak må jeg innrømme at jeg har. Denne boka tror jeg nok at jeg kunne lese. Har lest mye om henne før, en flott dame, Camilla Collett.

  SvarSlett
 3. Jeg har lest en annen biografi om Camilla Colett som jeg likte veldig godt. Veldig interessant dame :) Jeg er for dårlig til å lese biografier, og burde bli flinkere.. Håper du koser deg med denne :) Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. har aldri fått meg til å lese noe av henne ... helt tragisk jo. men eg husker eg sitat av henne som eg ofte tenker på: "den som er lykkelig står aldri for tidlig opp" :)
  eg skal skjerpe meg, må få lest noe av henne nå :D

  SvarSlett
 5. Jeg har også lest en annen biografi om Camilla Colett, noe som inspirerte meg til å lese flere av bøkene hennes. Det begynner å bli noen år siden, så dette var et godt boktips. :-) Håper du koser deg med denne, og ha en fin kveld

  SvarSlett
 6. Har syntes det har vært kjekt med 100 års jubileet i år, og der har jo Camilla Collet dukket opp et par ganger. Har ikke lest noe av henne, men holdt meg til bergenserinnen Amalie Skram. Tror det holder med en biografi om gangen. Håper du har kost deg inne i regnet i dag :)

  SvarSlett
 7. Håper du er med i Moshonistas lesesirkel med denne.:)

  SvarSlett
 8. Kanskje en bok som bør leses. Noterer den ned :)

  SvarSlett
 9. Den skal jeg kjøpe. Men venter til de setter ned prisen. Fortsatt skal Bokklubben ha 349,- for den. Kos deg med boka, så vente jeg spent hva du synes.

  SvarSlett
 10. Jeg er ikke heller flink til å lese biografier, det er ikke helt i min gate. En bok jeg virkelig likte er derimot; Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang :-) Jeg ser frem til å lese omtalen din om den! Kos deg på biblioteket! :-)

  SvarSlett