torsdag 26. april 2012

Boktema hos Anette/Bok som har rystet meg

Boktema hos Anette
Bok som har rystet meg

Endelig er det torsdag og boktema hos Anette. Uken har sust av sted og jeg tror våren er kommet tilbake igjen her i Trondheim. Det er en herlig tid ute. 
Anette har denne torsdagen utfordret oss å legge ut hvilken bok/bøker som har virkelig rystet meg  og hva det var som gjorde så sterkt inntrykk på meg. Jeg har valgt tre dokumentar bøker, for de var de første jeg tenkte på når jeg leste utfordringen. 

Ha en fin torsdag:)

Jeg tenker nok du skjønner det sjøl
Av Jon Gangdal


Dette er ikke en vanlig bok. Det er en sann historie om Christoffer 8 år som ble misshandlet til døde av sin stefar i 2005. 
Saken har fått stor mediadekning her til lands, så mange har kanskje hørt om Christoffer saken tidligere eller nå nylig, der mor til Christoffer også ble dømt i saken. 
I boken får du vite mye mer om Christoffers barndom og om familiens liv, før dødsfallet og etter dødsfallet. Vi får se hvordan livet både til familien og Christoffer forandrer seg etter mor og far skiller lag, og det kommer en ny mann inn i bildet. 
Bok tittelen "Jeg tenker nok du skjønner det sjøl", er en noe Christoffer brukte å si når de voksne spurte han spørsmål som feks om hvor har han fått de blåmerkene?
Vi får høre om menneskene rundt Christoffer som kanskje skulle ha oppdaget at noe var på gang og hjulpet han. Vi får også innblikk i hvordan politiet gjør slurvete arbeid ved Christoffers dødsfall noe som gjør etterforskningen av saken vanskeligere. Vi får høre om ett helsepersonell, skole og SFO som heller ikke oppdager det er noe som ikke stemmer i Christoffers liv og kan ta affære. Vi får høre mormors historie som er også en av de som ikke ser eller forstår hva som skjer og hvordan hun sliter med dette i ettertid.
 
Dette er en bok som ryster meg veldig. Det er en vond bok, med ett tragisk utfall. Du blir sint på menneskene rundt Christoffer, og gråter for hans tragiske situasjon. Det er en bok som setter ett støkk i deg og som du husker lenge. 

Regines bok
Av regine Stokke

I august 2008 fikk 17 år gamle Regine Stokke fra Kristiansund diagnosen akutt leukemi. Et par måneder senere oppretter hun bloggen "Face your fear" (sinober.blogg.no), som snart ble blant Norges mest leste. Regine skrev ærlig om sykdom og død, men også om livet. Og gjennom rockekonserter, egen fotoutstilling, "tidenes beste bursdagsfeiring" og nære stunder med familie og venner, fikk hun gjort alt ut av et altfor kort liv. I desember 2009 døde Regine. Familien og venner mistet en varm, klok og morsom jente
- en jente som, med sin forbilledlige åpenhet, også for oss til å reflektere over egne liv. Regines blogg, utvalgte kommentarer fra leserne og minneord fra hennes nærmeste, har til sammen blitt Regines bok (Fra bak boken)
 
Denne boken rystet meg på mange måte. Den ryster meg fordi den handler om en 17 år gammel jente som skal dø. Jeg er positiv rystet over Regine, hennes personlighet og styrke under sykdomsperioden og det hun formidler gjennom boken. Hun var et vakkert menneske. Hun lærte meg mye og se verden på en mer positiv måte. Det er en tøff bok å lese. Kan lese anmeldelsen: HER.


Si at du lyver
Av Silvia Henriksóttir


Silvia vokste opp med foreldre og en storebror på Færøyene. På de grønne øyene ligger husradene som perlekjeder langs fjorden, og avstandene mellom stedene er store. Alene og sammen er de fire på reise, men står samtidig fast - i seg selv og med hverandre. 

Som medlemmer av en Nardus - Menighet er deres liv preget av  en streng og bokstavtro relgiøsitet. Jentene må gå i skjørt og ha langt hår, for å ikke vekke lyst hos mennene. For Silvia betyr det en oppvekst full av paradokser. For farens lyst blir etter hvert påtrengende, og moren lever ikke bare ut sin religiøsitet. På Nardus´sommerleir i Norge kommer itillegg en statistikk for dagen. Gradvis , og til tross for en mor som motarbeider henne, avdekker Silvia en annen historie under menighetsivet og familieforholdene, blant annet sin egentlige far. 

Si at du lyver er en sterk, personlig fortelling om å vokse opp i de voksnes hule hender. Med humor og nærvær fortelles en historie om barn som mangler språk for de voksnes handlinger, og om en ung kvinne som slåss for å få lov til å være den hun egentlig er. 

Dette er hennes historie, slik hun har opplevd den selv og fått den fortalt
(Fra bak boken). 
 
Dette er en spesiell bok også. Den er tøff lesning til tider. Det som gjorde sterkt inntrykk på meg er Silvia og hennes søken etter seg selv og sin indre styrke. Blir imponert over personer som har opplevd mye og fortsatt står plantet godt på bakken. Anbefales! Kan lese anmeldelse: HER


Idas dans
Av Gunnhild Corwin

                                               Kastet ut i kaos
Ida, den yngste datteren i Corwin-familien, er 18 år. Hun er sterk, smidig og energisk, og balletten er hennes store lidenskap. Ballettkompaniet skal snart ha premiere, og Ida nekter å ta det med ro, til tross for en forkjølelse som ikke vil slippe taket. Moren gir seg ikke, og til slutt går Ida med på å oppsøke lege. Besøket hos legen sender familien ut i det ufattbare: At deres yngste datter og søster, som virker nesten udødelig, har en potensielt dødelig sykdom. Forkjølelsen viser seg å være akutt lymfatisk leukemi (Bokklubben).

 Denne er like sterk som Regines bok, anbefaler å lese den.


Har du lyst å fortelle om dine bøker som ryster deg eller se hva andre har valgt  av bøker? Det kan du gjøre: HER, hos Anettes Bokboble, som arrangerer utfordringen.
 
 
 
 

 

23 kommentarer:

 1. Jeg tenker nok at du skjønner det sjøl har vi på jobb, men jeg har ikke klart å lese den. Og jeg er ikke sikker på om det er noe jeg bør klare heller.
  Si at du lyver har jeg hjemme og den står blant de bøkene jeg snart skal lest.

  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
 2. Si at du lyver glemte jeg jo og ha med. Mange bøker her som står på ønskelisten min, sterke bøker alle sammen tenker jeg.

  ha en fin ettermiddag:-)

  SvarSlett
 3. Historien om Christoffer er så meningsløs trist, jeg blir helt satt ut. Ha en fin torsdagskveld.

  SvarSlett
 4. Jeg valgte boka til Regine Stokke da jeg skrev boktema denne uken. jeg har hørt om historien til christoffer, har aldri lest boka. Kanskje jeg skal gjøre det en gang.

  SvarSlett
 5. Idans dans og Regines bok rystet meg også. Men boken om lille Christoffer greier jeg ikke å lese, det er bare så trist en historie.

  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 6. Jeg har lest boken "Jeg tenker nok at du skjønner det sjøl" Den passer veldig godt inn i kategorien en bok som har rystet meg. Har kjøpt boka og skal lese den igjen. Synes det er en viktig bok å lese siden jeg jobber med barn. Men en utrolig tagisk historie. Får ikke bilde av christoffer ut av hode.

  SvarSlett
 7. http://livetsveg.blogspot.com/

  SvarSlett
 8. Jeg har lest både "Regines bok" og "Idas bok". Jeg tror jeg felt tårer under begge to, mens jeg leste dem. Utrolig fine, rørende bøker.

  SvarSlett
 9. Har lest 2 av de bøkene ovenfor. Sterke og rørende begge to.

  SvarSlett
 10. astridterese: Det er sterk bok å lese, så skjønner den. Selv angrer jeg ikke på at jeg leste den:) Ønsker deg en fin torsdag videre:)

  Beathesbokhylle, helt klart sterke og rørende bøker. Anbefaler de alle sammen:) Ha en fin kveld:)

  EliogBella blogg, er helt enig, helt forferdelig.Ha en fin kveld:)

  Elin, Regines bok passer så godt under temaet. Fin og rørende bok ikke bare fylt med sykdom og død, men også en masse kjærlighet. Anbefaler å lese Christoffer historie, er en tankevekkende bok også:) Ha en fin kvel:)

  Groskro, det er en hjerteskjærende historie. Det er trist at mange barn lever i voldelige hjem og der er ingen som er der for dem.Viktig at vi rundt er oppmerksom og sier ifra:)Ha en fin kveld:)

  Lenes blogg, arbeider også med barn. Var også derfor jeg leste den. Viktig å lese slike bøker noen ganger, men jeg skjønner det kan være tøft for noen. Er jo noen forferdelige scener i boken som bare setter seg fast. Har han også med meg.Ha en koselig kveld:)

  Eva Beate, strigråt selv til tider. Fine bøker, med godt fortalte historier. Ønsker deg en fin kveld:)

  Nina C, helt enig:) Ha en god kveld Nina:)

  SvarSlett
 11. Jeg har boken om Regine i bokhyllen, har ikke orket å lese den ennå. Jeg har lest mye av bloggen hennes, og gråter meg fra sans og samling hver eneste gang...

  Boken om Kristoffer orker jeg aldri å lese. Dette ble ganske nært for meg kjenner jeg, da Kodal hvor dette hendte er kun et lite steinkast fra meg... Ble glad da moren hans nå fikk straff, selv om det dessverre var forsvinnende lite...

  SvarSlett
 12. "Vannliljen" og "Voldtatte følelser" av Hanne Dahl, "Jeg tenker nok du skjønner det sjøl" av Gangdal og "Det anngår også deg" av Herman Sachnowitz er de bøkene som har skikkelig rystet meg. Uten at man på noen måte kan måle bøkene opp mot hverandre. Alle de andre bøkene på listen din er jo sterke historier. Synes også det er viktig at de blir lest. Så glemmer man ikke... :-)

  SvarSlett
 13. Eg gråt meg gjennom "Idas dans"... Dei andre har eg ikkje lest, men kjem garantert til å lese dei ved den rette anledning.

  SvarSlett
 14. Sterke og triste bøker du har valgt ut også, ja. Si at du lyver av Silvia Henriksóttir var helt ny for meg, så den tar jeg med meg videre som boktips. :)

  SvarSlett
 15. Anja, skjønner det blir litt nært da. Er også glad moren fikk straff også. Regines blogg var virkelig sterk lesning, leste bare noen få ganger, men ble så mye tårer at jeg måtte slutte. Angrer ikke at jeg har lest boken i etterkant, det er mye glede og kjærlighet i den også:) Ha en fin dag:)

  Karete, helt enig, viktig å ikke glemme. Du hadde mange fine forslag som jeg ikke har lest tidligere, skal skjekke de ut.Som Vannliljen, Voldtatte følelser og Det anngår også deg. Takk for tips:) Ha en nydelig dag:)

  Så bra å høre Kristine:) Er tøffe bøker å lese,men de er åde lærerike og beundringsverdige også. Ha en flott dag:)

  Tone, så bra du fikk noe boktips:) Det er en flott skrevet bok:)Beundrer de som er så modig å deler sine værste øyeblikk med oss. Ha en fin dag:)

  SvarSlett
 16. Fin liste du har satt opp! Beundrer dere som klarer å lese slike viktige, men rystende bøker! Jeg har store problemer med å lese slike bøker uten å bli helt ødelagt, og etter at jeg fikk barn har det blitt enda vanskeligere... Takk for at du deler historiene i bøkene med oss! :)

  SvarSlett
 17. Jeg ser at jeg har vært forferdelig dårlig til å lese andre bokblogger i det siste (jeg er på interiørblogger-kjøret for tiden), for først nå oppdager jeg at du heter Isabella! Jeg har ikke lest noen av disse (jeg har lest Etter dansen og fulgte selv Regines blogg), men det føles likevel slik fordi de er populære særemne-valg blant elever. "Jeg tenker nok du skjønner det sjøl" kommer jeg nok aldri til å greie å lese. Huff! Et godt innlegg!

  SvarSlett
 18. SV;Gråbekka's blogger: Takk Isabella! Har begynt på " la meg synge deg stille sanger!:)

  //Koselig å høre at du likte designet mitt:) nå ble jeg glad:)

  SvarSlett
 19. Jeg har ikke lest noen av disse, jeg... Klarer bare ikke å lese bøker med biografiske tragedier.Det samme gjelder avisartikler også, for så vidt.. Holder meg til oppdiktede historier,jeg; blir det for brutalt da, så kan jeg i det minste trøste meg med at det bare er fantasi!
  Ønsker eg ei strålende helg!

  SvarSlett
 20. Fantastisk flott innlegg med bøker som fortjener å være med i gårsdagens boktema, alle som en! Klem fra Anette :)

  SvarSlett
 21. Skjønner at disse har rørt deg. Har selv bare lest Regines Bok som er utrolig trist..
  Og har Ida`s dans som jeg skal ha lest.
  En annen bok jeg kan anbefale er Janne ble bare 12 år. Det er samme slags bok, bare hun ble bare 12 år. Og du hører om hvordan ting fungerte på sykehuset osv.. Utrolig rørende bok.. Men vet ikke om den er og få tak i så mange plasser..

  SvarSlett
 22. Bokofilia, takk :) Er spent på om jeg liker slike bøker når jeg også får barn en gang i fremtiden. Er jo ikke sikkert det, så skjønner den:) Ha en god helg!:)

  Lena hehe skjønner det blir sånn noen ganger:) Har selv havnet på hobbyblogger kjøret noen ganger så vet hvordan det blir:) Etter dansen var også veldig fin og rørende. Det er så fint de gir en bok i etterkant om hvordan det går, så godt å høre det går bra. Christoffer boken er jo en litt annen bok, den gjør deg ikke bare lei deg, men også noe helt vanvittig sint og frustrert over hele situasjonen, så skønner godt noen styrer unna den. Liker ikke at barn faller igjennom så mange smutthull, det burde bare ikke være mulig.
  Takk for navne skrytet, hehe er ikke bare å holde styr på alle navnene der ute. Roter sjøl en masse:)Ha en koselig helg!:)

  Nina C, er spent på om den faller i like god jord hos deg:) Kos deg masse med boken:)Du har ordnet deg en skikkelig solskinn side:)Ha en fin helg!

  Berit, hehe likte innstillingen din:D Det er jo så sant så sant:)Holder meg unna Christoffer saken i avisene, for jeg blir bare så frustrert. Brydde meg bare om resultatet om at mamman til Christoffer fikk straff. Ha en strålende helg du også:)

  Takk Anette:) Likte temaet:) Ønsker deg en strålende helg!:)

  MoonStar disse har rørt meg masse, men jeg har også fått forskjellige ting ut av dem:) Takk for tips, skal se om jeg ikke finner den en plass, hvis ikke kan det jo hende man snubler over den:) Ønsker deg en riktig god helg:)

  SvarSlett