tirsdag 3. april 2012

Bokanmeldelse av Mørkets ansikt Av Jaran Dammann

Mørkets ansikt
Av Jaran Dammann


Litt om forfatteren: 
Jaran Dammann, født 1966, er utdannet tømrer og økonom. Dammann har tidligere utgitt fem humorbøker i samarbeid med Petter Ruden. Mørkets ansikt er hans første spenningsroman (Fra boken og bokilden.no). Vil du lese mer om forfatteren kan du gjøre det hos bokbloggeren - Bokelskerinnen: HER. Som har intervjuet forfatteren.

Bokens handling:
Byggmester Jørgen Haug trenger sceneforandring etter en opprivende skilsmisse. Han tar med seg hunden til Valdres for å sette opp en hytte og nyte fjellet i gnistrende høstfarger. 
Samtidig arbeider politiet med å oppklare et uvanlige brutalt drap under et ran av en butikk på Fagernes. 

For Jørgen blir idyllen kortvarig. Både bygdefolk og miljøvernere protesterer mot det nye bygdefeltet, og snart finner han campingvognen veltet og ramponert og en av de innleide håndverkerne blir sporløst borte. Jørgen Haug skjønner at noen vil stanse byggingen. Med alle mulige midler. Er det en  sammenheng med drapet på Fagernes?

Omgitt av usynlige og ukjente fiender opplever Haug sitt livs drama opp på fjellet (Fra boken).

Min mening om boken:
Boken starter med at klokke butikkeieren Nicolay Larsen blir skutt og drept av en av ranerne av butikken. Naboen Aslaug, som også er en gammel flamme av Nicolay blir vitne til mordet. Hun har tidligere arbeidet som  baker og våkner derav tidlig og sitter i kjøkkenvinduet og får med seg det som skjer. Hun ser ranerene, bilen og mordet. Hun blir et viktig vitne. Aslaug møter senere noen av ranerne og kamphunden deres i parken. Dette gjør at hun får mer detaljer til politiet om hvordan ranerne ser ut, men hun blir avvist av politiet, da hun vil fortelle mer om ranerne. Aslaug tar da saken i egne hender ved hjelp av den unge hjemmehjelpen Tuva begynner de sin egen jakt på ranerne. Her er en smakebit på Aslaugs tanker etter Nicolays drap:

Aslaug trakk pusten og kjente hvordan luften hadde problemer med å komme ned gjennom den trange halsen. Sånn hadde det vært siden hun så Nicolay, som hun hadde elsket så intenst nesten i førti år tidligere, falle om på asfalten. 
"Kjære, kjære Nicolay", hvisket hun om og om igjen. "Jeg savner deg"! (s25).

Krimboken består av to forskjellige hendelser som etterhvert flettes sammen på underlig vis.  Hvordan vil dette løse seg, tenker du gjennom hele boken og hvordan henger alt dette sammen?

Rundt samme tid har Jørgen tatt turen til ekskonen for å hente campingvognen som han skal bruke mens han bygger hytte på fjellet. Ved huset møter han Nils Christian, som er konas nye samboer og en som han ikke kan fordra.

Nils Christian var prototypen på en mann Jørgen rett og slett ikke klarte. Han snakket alltid høyt og kikket rundt seg for å forsikre seg om at alle fulgte med. Uansett hva han pratet om, så han på seg selv som en ekspert. Og siden han var eksperten, var det ingen ting som imponerte. Vinen var kanskje god, men den kunne overhodet ikke sammenlignes med den han hadde fått servert på en vingård i Provence (s 16).

Jørgen drar der fra i sinne, men etter å ha roet seg begynner han å gleder seg til turen på fjellet. Fjellturen blir ikke helt som han har tenkt seg. Det begynner og skje mystiske ting rundt han og Jørgen føler seg overvåket. Jørgen får en dag besøk av barna sine Lise (2 år) og Paal (5 år), da Paal roper på faren. Dette forteller Paal faren etterpå:

"Det var et troll!" Øynene til Paal var store og redde. "Det holdt meg fast. Sånn holdt trollet meg". Paal holdt hendene opp mot halsen og stakk ut tungen for å illustrere. 
Jørgen rynket brynene. Paal hadde røde striper på hver side av halsen, som etter negler. Kunne han klart og klore seg selv? (s78).

Jørgen blir alene igjen og kommer igang med byggingen. De to vennene hans Thomas  og Ivan kommer for å hjelpe til med hytten. Det går ikke lange tiden og Thomas forsvinner. De finner han hengt. Det viser seg at det er et mord, og flere ting begynner og skje. Ikke gode ting. Jørgen finner et gammelt lik under hyttetomten, kan det være noe forbindelse til den, at det mystiske skjer? Han begynner ved hjelp av en leiravstøpning å finne ut hvem denne mannen er. Han begynner å spørre rundt i Fagernes og nærmer seg mer og mer morderen og Jørgens eget liv blir til slutt satt i fare. Mer vil jeg ikke røpe.

Jeg likte denne krimboken. Var veldig spent på den siden det er første bok av forfatteren og visste ikke helt hva jeg skulle forvente, så jeg var åpen for det meste.

Det jeg liker best med boken var at noen av karakterene falt i smak. Jeg likte spesielt den gamle damen Aslaug, som er så målbevisst på å skal finne ranerne. Hun er smart, og vi blir kjent med hennes og Nicolays bakgrunn sammen. Man kunne skrevet en bok bare om henne tror jeg. Jeg synes hele tiden litt synd på hovedpersonen Jørgen. Han havner opp i store problemer som han ikke har nok å stri med på hjemmebane fra før av som feks skilsmisseoppgjør og den nye samboeren til ekskonen, også skal han til slutt finne en morder i tillegg. Alt han ønsket var et koselig hytteprosjekt og være ute i det fri. 

Den andre tingen jeg likte godt med boken var miljøskildringene. De er vakre og godt beskrevet. Her er en smakebit:

De nærmeste fjellene var røde og klare, de bakerste gule og så utydelige at det var vanskelig å se hva som var skyer, og hva som var fjell. Langt nede glitret det i et lite vann, bondegårdene fra bilde lå der fortsatt, like idyllisk.
En asymmetrisk plog med gjess kom inn i synsfeltet. de vistes et øyeblikk som svarte konturer mot den flammende solen, før de forsvant bak fjellet. Lyden av snatringen ble langsomt svakere (s120). 

Historien er veldig spennende. Det er mye som skjer, og det er lett følge med på det som skjer. Overrasket blir man også iløpet av boken,det er mange hendelser som dukker opp som gjør at du vil finne ut bakgrunnen for alt det skrekkelige som skjer. Plottet er ikke lett og løse selv, så du får noen overraskelser der også, som feks hvem er morderen i den gamle drapssaken på fjellet. De som drepte Nicolay får vi vite ganske mye om iløpet av boken, spenningen der er om de vil bli funnet av Aslaug eller politiet, og om de blir fengslet til slutt eller kommer seg unna. 

Boken er lettlest og har en historie som er lett og følge. Jeg synes boken hadde mange spennende hendelser som holder deg på pinebenken og holder interessen oppe. Jeg må gi litt minus på at hovedpersonen til tider gjør valg som jeg stusser over, som gjør at han havner i mer trøbbel. Det irriterte meg litt, siden jeg ikke liker at hovedpersonene roter det ekstra for seg selv mer enn nødvendig. Jeg blir liksom ikke helt revet med, slik en god bok kan gjøre. Kanskje er det flyten i boken? Derfor kan jeg ikke gi den full pott, så jeg gir den 6 av 10 poeng. Jeg gleder meg veldig til å lese neste bok av forfatteren. Takk til Aschehoug og Jaran Dammann for boken. Også må jeg til slutt skryte veldig av valg av bokomslag, synes det er kjempeflott.

Andre utgitte bøker av forfatteren:


 • Frittgående egg : Enda flere, enda morsommere trykkfeil fra norske aviser (2008). Skrevet i samarbeid med Petter Ruden.

 • Vi er plutselig tilbake : De aller morsomste trykkfeilene gjennom 30 år - nå med engelske klipp! (2010). Skrevet i samarbeid med Petter Ruden.

 • Flådd av frisøren : Hårreisende trykkfeil fra norske aviser gjennom 30 år (2011). Skrevet i samarbeid med Petter Ruden.

 • Mørkets ansikt (2012).

   (Bokilden.no)11 kommentarer:

 1. En kjempeflott og grundig anmeldelse, Isabella! Np fikk jeg skikkelig lyst til å lese boka. Og jeg er helt enig med deg, et flott og skummelt omslag!

  Ønsker deg en riktig god påske :-)

  SvarSlett
 2. Du har utrolig gode anmeldelser av bøkene! Denne forfatteren har jeg ikke hørt om, så dette ev et nytt bekjentskap.Takk!
  Og god påske til deg også!

  SvarSlett
 3. Wow, for en utrolig god bokanmeldelse. Imponert, må være litt av et arbeid bak? :) Jeg har aldri hørt om forfatteren, men så leser jeg litt lite bøker også.

  Takk for kommentar tidligere idag. Jeg ønsker deg en god påske! :)

  SvarSlett
 4. Siljeblomst takk for det:) Hadde god tid idag, så anmeldelsen ble lengere en vanlig:)Så bra du fikk lyst å lese boken, morsomt å lese en krimdebutantbok. Man vet ikke hva man kan vente seg:)Takk for titten og kos deg videre i påsken:)

  aariho, tusen takk:) Godt å høre når man ikke selv synes man er så god med ord:)Forfatteren er også ny i krimbokverden i år, har tidligere skrevet humorbøker. Så han var ny for meg også:)Blir spennende å se hva han kan finne på å skrive ifremtiden, håper på mer krim:) Takk for besøket, veldig koselig:)

  Eva Beate, tusen takk for rosen:) Har brukt litt tid på den, men det er nu bare gøy, når man har god tid til det. Vanligvis bruker anmeldelsene og ikke være så lange på travle hverdager:)

  Måtte jo legge igjen en liten hilsen:) Fin blogg forresten:) Takk for besøket og kommentaren her, kjempehyggelig:)

  SvarSlett
 5. kjempegod og grundig bokanmeldelse:-)) Denne boken har jeg ikke lest men jeg ble veldig nysgjerrig på den,i særlig grad Aslaug fikk jeg nesten litt sansen for allerede! kos deg videre med påskeegget og lesingen:-) klem

  SvarSlett
 6. Flott anmeldelse. Nå gleder jeg meg veldig til å lese denne! Og tusen takk for link :)

  SvarSlett
 7. SV: Tusen takk Isabella <3 Han er veldig snill :D God påske til deg også :D

  SvarSlett
 8. En virkelig flott, og grundig, anmeldelse! Den ga meg lyst til å lese boken, så den er ført opp på ønskelisten min. Takk for tips!

  Jeg ønsker deg en riktig fin påskeuke! Klem!

  SvarSlett
 9. Bra omtale:) Jeg har ikke lest noe før av forfatteren,men ble nysjerrig nå:)
  SV;Takk Isabella! Du får kose deg videre du også!
  Ja,har fått kost meg mye hittil påskeferien:)

  SvarSlett
 10. Takk Beathe:)Aslaug er den beste karakteren i boken, likte henne godt:)Kos deg med krimmen og godisen du også:)

  Takk Bokelskerinnen:)Er spent hva du vil synes om den:) Kos deg med boken når den tid kommer:)

  Lillesmurf, takk for besøket og for kommetaren. Alltid hyggelig:)

  SvarSlett
 11. Takk Nina C, glad jeg gjorde deg nyskjerrig, hehe:)

  SvarSlett