tirsdag 24. januar 2012

Bokanmeldelse: Carmine Street Av Håkan Nesser

Carmine Street
Av Håkan Nesser


Litt om forfatteren:
Håkan Nesser er en svensk forfatter som er mest kjent for sine krimbøker med førstebetjent Van Veeteren (serien med samme navn) som hovedperson til å løse mordsaker. I alt skrevet 11 krimbøker om denne serien. Bøkene hans er oversatt og gitt ut i en rekke land, men han har også skrevet enkeltstående bøker. Carmine Street er en enkelstående bok. Han har også vunnet Svenska Deckarakademins pris hele tre ganger, og han er den eneste krimforfatter har gjort dette. Respekt! (Hentet:HER).

Bokens handling:
Erik og Winnies fire år gamle datter forsvinner. Erik ser henne løpe mot en bil utenfor familiens hage, så er hun borte. Etter sytten måneder med resultatløs leting, bestemmer ekteparet seg for å flytte langt vekk, til Carmine Street i New York. Der møter de spåkvinner, mystiske uteliggere, en pensjonert privatdetektiv og hverandre på underlige, nye måter. Datteren forsvinner viser seg også å ha gåtefulle forbindelser med ekteparets nye hjemland (Fra bak boken).

Min mening om boken:
Boken starter med denne setningen:
Vi kom til New York  med fire stappfulle kofferter og to tomme hjerter (s7). Boken starter veldig trist, vi får vite historien til Winnie og Erik og følger historien ut fra Eriks synsvinkel, hva han ser, tenker og føler. Vi får vite at han tror datteren er død, og at han bekymrer seg for Winnie som tror datteren lever enda. Begge prøver å ta hverdagen tilbake, men det er et stor gap mellom dem, og de søker ofte til hvert sitt enn til hverandre.

Ting forandrer seg, Winnie forandrer seg. Erik bekymrer seg veldig. Han begynner og lure å hvorfor Winnie tror datteren lever, hvorfor hun er så overbevist om det. Han begynner å prøve å få henne skygget ved hjelp av en pensjonert privatdetetktiv, som han har møtt på biblioteket han bruker å sitte å skrive på. Erik er forfatter. Erik får etterhvert vite ting om sin kone som får han til å tenke, at han ikke kjenner henne mer. 
Erik finner en dag en lapp fra Winnie som sier hun reiser vekk for en stund. Etter en tid begynner Erik å prøve å finne ut hvor hun er?, hvorfor reiste hun?. Det er da at historien begynner. Under Eriks søk etter Winnie får han vite mer om Winnies fortid, som overrasker. Mer vil jeg ikke røpe.

Dette var mitt første møte med forfatteren Håkan Nesser. Jeg har ikke lest noe han har skrevet før, men jeg vet dette er en enkelstående bok og derfor tror jeg den er ganske anderledes en de andre krimbøkene han har skrevet. Jeg hadde ikke så mange forventiniger til boken, så jeg startet med ett åpen sinn.

Det jeg liker best med denne boken er hvordan Håkan Nesser skriver. Han skriver helt fantastisk bra, det virker som hvert ord og hver setning er godt gjennomtenkt før de er satt ned på papiret. Han bruker også språket til å skape stemningen i boken, det er en dyster og trist stemning hengende over hele boken som vi kan ta å føle på. Historien er skrevet i et rolig tempo og det passer veldig bra og historien fenger. Jeg vil anbefale denne boken hvis du er ute etter en rolig men litt trist historie, er du ute etter en krimbok med mye som skjer er ikke denne for deg. Jeg gir den karakteren 8 av 10.

Andre utgitte bøker:
 • Koreografen (1988)
 • Flugan och evigheten (1999)
 • Skuggorna och regnet (2004)
 • Från Doktor Klimkes horisont (2005)
 • (Wikipedia)

6 kommentarer:

 1. Jeg er veldig enig i beskrivelsen din av Håkan Nesser som forfatter! Han skriver solide og gjennomtenkte krimbøker, men uten særlig action. De er veldig gode om man ikke forventer høy fart og kriblende intens spenning.
  Jeg har en ny Nesser bok på vent, "Mind's Eye" som er en Van Veeteren bok. Kjekt å høre at du likte din. Jeg har ikke lest fra den serien tidligere, så den ser jeg fram til :-)
  Nå leser jeg imidlertid Jørn Lier Horst. Minner meg VELDIG om Nesser!

  SvarSlett
 2. Likte boken veldig godt:) Tror jeg en dag skal også kaste meg over Van Veeteren serien, siden jeg litkte Håkan Nessers skrivestil så godt:)Takk for besøket Kindle Joy!Koselig!:)

  SvarSlett
 3. SV;Supert :) Gleder meg til lese mer av Maria Ernestam:)

  SvarSlett
 4. Hadde en flott sommer i fjor med en stabel arvede Nesser- bøker :) Liker måten han skriver på veldig godt. Har en del beskrivelser og dialoger som får en til å småhumre midt i krimmen... Van Veeteren er veldig bra, og så må dere prøve bøkene om Gunnar Barbarotti :)

  SvarSlett
 5. Takk for tipset Mok:) Koselig å få kommentar fra deg:)

  SvarSlett
 6. Heisann:)
  Takk for tipset...har aldri lest noe av han, men skal jammen meg prøve på denne:)

  Ønsker deg en flott torsdag:)
  Klem Marianne

  SvarSlett