fredag 20. januar 2012

10 Bøker jeg skal lese av 1001 bøker du må lese før du dør

10 Bøker jeg skal lese av 1001 bøker du må lese før du dør!

1. Prinsessen av Clèves Av Madame De La Fayette (1678).

Handling: Det er en kjærlighetshistorie om forbudt kjærlighet om to som ikke kan få hverandre og om å avstå fra følelser. Holder på å lese denne boken nå, men er ikke kommet noe særlig langt i den (s38 i 1001 Bøker...).2. Fornuft og Følelser Av Jane Austen (1811).

Handling: I boken møter vi hovedpersonene og søstrene Elinor og Marianne de lever et godt liv i Sussex, men alt forandrer seg når faren dør og de må flytte til Devonshire der de må leve under enklere kår. Boken tar opp temaet ekteskap, så er det vel bare å lese hvordan det går med søstrene og ekteskapet (s86 i 1001 bøker...).

3. Oliver Twist Av Charles Dickens (1838).

Handling: I denne boken møter vi Oliver Twist som bor på en arbeidsanstalten/fattighuset. På arbeidsanstalten lever han ett tøft liv med mye vold og med en hard hverdag. Oliver ender opp med å bli medlem i Fagins forbryterbande etter å ha blitt kastet ut av arbeidsanstalten etter å ha bedt om mer mat (etter en loddtrekning med de andre barna). Så er det vel bare å lese boken hvis man vil vite mer om Oliver Twist skjebne (s109 i 1001 Bøker...).


 4. Jane Eyre Av Charlotte Brontë (1847).                                            
                                        
Handling: Vi møter her Jane som vokser opp hos en tante som er både følelsesløs og fjern. Hun begynner på skolen Lowood der hun overlever og ikke lar seg knekke av det undertrykkende systemet. Hun får deretter en stilling som guvernante på herregården Thornfield Hall og der møter hun kjærligheten i Mr Rochester. Men hun oppdager snart herregården rommer hemmeligheter (s122 i 1001 Bøker...).5. David Copperfield Av Charles Dickens (1850)

Handling: "Vi følger David Copperfield gjennom en vanskelig barndom til voksen lykke som gift mann og forfatter" (wikipedia). "Denne boken blir sett på som Dicken's mest selvbiografiske verk" (s129  i 1001 Bøker...).6. Dracula Av Bram Stoker (1897).

Handling: I boken møter vi Jonathan Harker som reiser til ett avsidesliggende slott i Tranylvania for å drive med eiendomhandel  med grev Dracula. Jonathan blir tatt til fange og han oppdager at grev Dracula er ett overnaturlige vesen og han har onde hensikter ved flyttingen til England (wikipedia og s222 i 1001 Bøker...). Hvordan skal dette gå?


7. Harens år Av Arto Paasilinna (1975).

Handling: Vi møter den middelaldrende, kyniske og ulykkelige redaktøren Kaarlo Vatanen som er lei av livet. På vei hjem fra oppdrag kjører han på en hare, haren drar til skogs med ett brukket ben og Kaarlo følger etter for å avlive stakkaren. Etterhvert drar haren og Kaarlo på en reise sammen (s664 1001 Bøker...). Spennende!

8. Tvillingene Av Jessa de Loo (1993).

Handling: Vi møter Tvillingene Anne og Lotte. De ble adskilt om barn, men møtes igjen i en alder av 74 år på et kursted. Sammentreffet skaper motsatte følelser.Anna er glad for møtet med Lotte. Lotte er derimot skeptisk til møtet (s841 1001 Bøker...). Hvor vil veien gå?


9. Balansekunst Av Rohinton Mistry (1995).

Handling: Handlingen foregår i India på 1970 - tallet der vi møter Ishawar og nevøen hans Omprakash som må forlate landsbyen sin pga tragiske omstendigheter. De flytter til storbyen for å arbeide for enken Dina Dalal og der de også møter studenten Manek. Deres liv flettes sammen og det oppstår et vennskap under det indiske kaoset med unntakstilstanden som ble erklært i 1975.Boken er usentimental, innholder svart humor og fører leseren gjennom en vond og til tider en karnevalsaktig verden av fattigdom og total maktesløshet (s859 1001 Bøker...).


10. Historien Pi Av Yann Martel (2001).

Handling: I boken treffer den 16 år gamle religiøse (Er tiltrukket av ulike trosformer) Pi Patel, som er sønn av en dyrepasser. Faren til Pi vil starte ett nytt liv i Canada, de pakker og drar med ett lasteskip. Lasteskipet forliser og pi driver på stillehavet i en livbåt med en skadet sebra, en flekkete hyene, en sjøsyk orangutang og med den bengalske tigern Richard Parker. De i hele 227 dager  (s918 1001 Bøker...). Hvordan vil dette gå? • Hvis du har lyst og bli med i Lines lesesirkel 2012 der vi leser noen av de 1001 bøkene du må lese før du dør, kan du melde deg på: HER
 • Hvis du vil se på listen over 1001 bøker du må lese før du dør kan du gjøre det : HER

13 kommentarer:

 1. Jeg har også lyst til å lese flere Jane Austen bøker og Jane Eyre. Sist nevnte er en bok jeg bare må få lest før jeg dør:) Sammen med Stormfulle høyder.

  SvarSlett
 2. Det var vanskelig og bare velge 10 stykker siden det er så mange gode forslag på listen. Heldigvis kan man lese flere en 10 hvis man vil, men man har jo en hel del andre bøker av nyere dato man også vil igjennom:)Stormfulle høyder har jeg også veldig lyst å lese:)

  SvarSlett
 3. Flott liste:) Har Bram Stoker sin "Dracula" i bokhylla mi. Skal se å få lest den:)

  SV;Takk:) Så fint å høre at det er flere som skal lese "Blomstene hemmelig språk":)
  Virker som en kjempe fin bok:)

  SvarSlett
 4. Flott liste! Eg har lest fem av dei nemnte; Fornuft og følelser (eg liker betre Overtalelse), Oliver Twist (skal leses om igjen), Jane Eyre (fantastisk bok), Harens år (mi første Paasilinna-bok, gleder meg til ny bok om ikkje for lenge) og Historien om Pi (likte den ikkje). Stormfulle høyder er og ei fin bok som eg har lest. Kos deg med bøkene!

  SvarSlett
 5. Takk Elida skal kose meg med bøkerne:)Dracula gleder jeg meg mest til å lese fordi den har jeg tenkt så mange ganger å lese, men det har liksom ikke blitt til det:)

  SvarSlett
 6. Flott innlegg:-) Denne utfordringen skal jeg se litt nærmere på,har ikke lest noen av de nevnte bøkene.

  SvarSlett
 7. Hei Beathe er jo arti å lese litt gamle klassikere også, må bare hiv deg på du også. Har valgt selv 10 bøker som jeg skal lese utenom Lines Lesesirkel, er du ikke med der må du bare hiv deg på:)

  SvarSlett
 8. Gode valg du har med til årets lesesirkel!
  Den eneste jeg har lest er Dracula, men kunne godt tenke meg å lese flere av dem du nevner, blant annet Fornuft og følelser, Prinsessen av Clèves og Jane Eyre.
  Takk for hyggelig kommentar hos meg - ha en fin lørdagskveld :)

  SvarSlett
 9. Melusina gleder meg veldig til å kaste meg over dem:)Ønsker deg også en riktig god Lørdagskveld:)

  SvarSlett
 10. Historien om Pi er fin. Eller, 'bra' er vel et riktigere ord.

  Jeg trodde jeg også skulle lese Dracula, men nei. Måtte gi meg etter tre kapitler for jeg orker ikke blod. Det gjør meg jo også motstandsdyktig for vampyrhypen nå til dags.

  SvarSlett
 11. Kathleen kan se at blodskrekk kan sette litt stopper for vampyrbøker ja:)Koselig at du har hvert å kommentert:)God helg!

  SvarSlett
 12. Gled deg til Jane Eyre, Isabella!! Den er en av mine favoritter gjennom alle tider, og er en fantastisk god og spennende roman! Jeg tror du kommer til å like den:-) Fornuft og følelse er også veldig fin, selv om jeg liker Stolthet og fordom bedre.

  SvarSlett
 13. Den gleder jeg meg til!:) Har den klar på nattbordet, så starter på den så snart en av de litt tykke bøkene er lest ut. Har allerede lest Fornuft og følelser, som jeg likte veldig godt, men det er noe spesielt med Stolthet og fordom må jeg si meg enig i. Har da å lese blant annet Emma og Persuasion igjen, som er de neste to bøkene jeg gleder meg til å ta fatt på, men tror ikke det blir før kanskje til neste år. Får se hva tiden bringer:) Takk for fin kommentar!:)

  SvarSlett