torsdag 11. juli 2013

Ut på liten tur i bil......

Ut på liten tur i bil....

Var på biltur med samboeren på tirsdag og da kjørte vi fra Trondheim til Frosta, Tautra,  Levanger og til Trondheim igjen. Været var grått, vindfullt og regnfullt. Men en liten solgløtt fikk vi og regnet stoppet som regel opp på de delene vi var ute å gikk , så det ble en fin tur. Turen varte ca 6 - 7 timer med stopp. Her kommer litt om det vi besøkte på veien. Anbefaler å ta turen hvis dere har tid en dag. 


Det første vi kom til var den vakre Frosta. Utrolig fin natur, og koselig plass. Mye grønne enger. Kunne nesten tenkt meg å bo der. Deretter kjørte vi over til øya Tautra, der vi besøkte både Mariaklosteret, nonnemuseet deres (som var rett ved), klosterruinene og gårdsbutikken i området. Tautra er også kjent for sine sjeldne fuglearter, så er du fuglinteressert. Ta med kikkert!

Mariaklosteret


 

Vi gikk ikke inni klosteret, men det var visst mulig å ta turen innom hvis man ønsket og være med i bønn eller meditasjon. Museet ved siden var ikke så stort, men det var gratis. Inni museet kunne man blant annet se hva nonnene gjør på en vanlig dag, gjennom å se på store bilder på veggen. Virker som samhold, bønn og det å bruke seg selv ved å skape noe fra naturen er en del av det daglige.  

Elsker vakre roser! Tar bilde av de når jeg ser min sjanse.


Klosterruinene & GårdsbutikkenDet hvite huset i bakgrunnen (se bildet over, under stein buen) er en kafé  der kjøpte vi oss mat. Men det er skikkelig veikro mat, så kvaliteten er ikke topp. Men kakene og de så veldig gode ut (Feks: Rabarbra terte med is). Til dessert kjøpte jeg honning- og anis is på gårdsbutikken som er like ved kafeen, kjempegod!. Hadde håpet å få meg noe rabarbra syltetøy, men det ble andre ting i stede. Som kloster-øl, tyttebærketchup, honning med valnøtter som passer godt til ost, og rosiner syltet i porter- øl, som også veldig godt til ost. Må nok kjøpe rabarbra selv og prøve å lage meg noe syltetøy. Turen gikk så videre med en lite stopp på Frostatinget

Frostatinget

  
Deretter dro turen videre. Der støtte vi på Falstadskogen, som var et henrettelsested under krigen, og Falstadmuseum, også kjent som tidligere fangeleir ved 2. Verdenskrig. Det var ett spesielt møte. Det var litt spesielt å gå i skogen, der det lå mange merkede plasser, hvor det har vært begravd noen etter henrettelser. Grusomt å tenke på hva som har foregått der i skogen. På den store steinen (bilde lenger ned) står det navnene på de omkomne, også er det kart over hvor de har ligget begravd i skogen. Museet var også veldig bra, så den anbefales veldig. Man kunne både lese og høre om og fra fanger som har vært der, også var det jo litt spesielt å se selve bygget der alt har skjedd. 

Boken jeg har tenkt å lese om stedet:

Falstad -Nazileir og landssvikerfengsel
Av Trond Risto Nilssen og Jon Reitan

Foto: Akademika Forlag

Blir ekstra spesielt å lese denne boken etter jeg har vært å sett stedene med egne øyne. 


FalstadskogenFalstadmuseet
Lamaer

Så til noe litt hyggeligere. Vi kjørte også forbi en farm med Lamaer, og så mange lamaer har jeg ikke sett noen gang. Måtte stoppe midt på veien og lure til meg ett bildet.Det var kanskje ikke lange turen å vise til, men til å være en liten tur, var det en tur med mange små fine opplevelser. Ønsker alle fin fin dag!


6 kommentarer:

 1. For en kjempefin tur dere har vært på. Spennende det du skriver om alt dere har sett. Vi skal kjøre nordover om noen uker for å oppsøke 5 kommunetopper i nordland. Blir dessverre mer tur enn kultur når vi er ute å farter :)

  SvarSlett
 2. Liker også turer der en får med severdigheter og andre opplevelser. Syns det er fint at dere unge viser interesse for det tragiske som skjedde i vår nære fortid. Det å kjenne til litt av fortida, gir livet vårt et annet perspektiv.
  Takk for at du tok oss med på turen.

  SvarSlett
 3. ser ut som en flott og lærerik tur ! neste gang eg er på disse trakter skal eg svippe innom disse stendene :)

  SvarSlett
 4. Høres ut som en spennende og interessant tur, kunne tenkt meg å reise samme ruta selv. Har ikke vært på noen av stedene du var innom fra før av, men nå har jeg jo fått med meg en liten "bit" likevel via innlegget ditt og de fine bildene. :)

  SvarSlett
 5. Fin løype dette. Har selv vært på Tautra flere ganger-- og særlig klosterruinene liker jeg godt. Har overnattet på Klostergården også. Det er fint.:) Og drukket klosterøl..;)
  Falstad har min far et særlig forhold ti. Bruker å være der hver 17 mai og på frigjøringsdagen for å hedre..

  SvarSlett
 6. Takk for den fine turen. Har aldri vært der. Ha en flott fredag.

  SvarSlett