onsdag 17. juli 2013

Bokanmeldelse - Blomstenes hemmelige språk

Bokanmeldelse
Blomstenes hemmelige språk av Vanessa Diffenbaugh

Foto: Aschehoug Forlag
Forlag: Aschehoug Forlag
Original tittel: The Language of Flowers
Oversetter: Bente Klinge
Utgitt: 2012
Sider: 368
Kilde: Leseeksemplar

...

Jeg har lest denne nydelig debut boken. Har  bare hørt gode ord om den og var litt redd at kanskje jeg kom til å bli skuffet på grunn av for høye forventninger, men det ble jeg ikke for den er som sagt helt nydelig og uforglemmelig fin. Kommer til å anbefale denne til mange.   

Bokens handling:

Victoria har fylt 18 år, det betyr at hun er ute av barnevernets ansvarsområde og hun må lære å klare seg selv. Tjene egne penger, betale regninger og betale for eget bosted. Starten blir ikke så bra for Victoria, hun begynner å bo i en park. Dagene blir ikke lysere før hun får arbeid hos blomsterhandelen Renata. Det viser seg at Victoria har ett eget lag med blomster, hun kan blomsterspråket. Gjennom blomsterspråket lager hun buketter med ett eget budskap, som kundene setter stor pris på. Etterhvert blir hun godt etterspurt på blomsterbutikken, og det blir mer arbeid. 

Victoria har etter mange år i forskjellige fosterhjem problemer med å la andre mennesker komme nær seg. Hun møter etterhvert en gutt, som hun kjenner fra langt tilbake i tid. Vil hun etterhvert greie å slippe andre mennesker nær seg, og hva med denne gutten?


Min mening om boken:

Jeg liker hvor sår og fin denne boken er. Jeg føler det er en bok som er arbeidet godt med og at hovedpersonen er troverdig. Victoria har vanskelig med å stole på andre mennesker, og det synes jeg ikke er så rart siden hun har byttet fosterhjem opp til flere ganger. Barn som går gjennom slikt får som regel problemer med å stole på andre og sleppe andre mennesker nært seg. Slik var det litt vondt å lese om Victoria. Jeg liker hvordan hun som hovedperson utvikler seg gjennom historien, og vi får være med på hennes søk etter tilhørighet her i verden. Man blir rotløs av å flytte rundt, og Victoria savner ett anker og ett festepunkt i livet. 

Det eneste negative jeg har å si om denne boken er at jeg likte første del av den mye bedre enn andre delen. Tror det har noe med at historien i starten fascinerte meg mer en den andre delen. Så der får den ett minus av meg, men det ødelegger ikke for leseopplevelsen for jeg likte boken tvers igjennom. Er litt imponert over at dette er en debut roman, forfatteren har ett arbeid å være meget stolt av. Håper det blir å komme mer gull fra denne damen. 

Kapitlene i boken er delt opp i nåtid og fortid. I nåtiden får vi vite hva som skjer her og nå med Victoria, mens i fortiden får vi innblikk i hvordan hun har hatt det på de forskjellige fosterhjemmene. En av fosterhjemplassene har hatt en ekstra stor betydning for henne og kanskje er det også det hun savner mest tilbake til av det gode som var. Satt mange ganger med tårene i øynene når jeg hørte om historiene om henne og Elisabeth for det var rørende lesning. 

Boken gir også innblikk i det viktorianske blomsterspråket, og det synes jeg var veldig fascinerende. Ikke at jeg er så veldig interessert i blomster, men jeg ble nesten det litt av å lese denne boken. Jeg fikk vite hva ulike blomster kunne symbolisere. Som det står på baksiden av boken: Lyserød rose = Ynde, Fresia= Varig vennskap, Forglemmegei= Glem meg ikke og Gerbera= Munterhet.   

Jeg vil anbefale denne boken av hele mitt hjerte, for mitt hjerte blør for denne jenta, Victoria. Jeg gir denne flotte og uforglemmelige boken 9 av 10 Poeng. 4 kommentarer:

 1. Veldig fin omtale av denne fine boken,Isabella:) Jeg fikk lyst til å lese den om igjen og så håper jeg at det blir film av denne en gang. Ha en fin dag:)

  SvarSlett
 2. Las denne sist år, og er så enig med deg i at den var både spesiell og fin. Koselig med slike bøker, litt triste men samtidig fulle av håp.

  SvarSlett
 3. Jeg har også hørt positivt om denne boken og nå fikk jeg enda mer lyst til å lese den! Fin omtale :)

  SvarSlett
 4. For en fin omtale, denne fikk jeg veldig lyst å lese :)

  SvarSlett