søndag 2. juni 2013

En smakebit på søndag - Det syvende barnet

En smakebit på søndag
Det syvende barnet av Erik Valeur


Idag arrangerer den herlige Mari med bloggen "Flukten fra  virkeligheten", "En smakebit på søndag". Dette er noe hun gjør så å si alle søndagene i året! Til stor lykke for oss andre medbloggere! Har du lyst å være med eller bare lese andres bidrag er det bare å trykke på linken over.

...

Har skikkelig filmhelg denne helgen. Har akkurat sett "Kongen av Bastøy " på film (lørdag). Utrolig at vi har hatt ett slike hjem for unge gutter her i Norge. Det var en utrolig god film, så den må jeg anbefale videre. Liker filmer som belyser sider som det ikke snakkes så mye om historiemessing. Hadde ikke hørt om Bastøy før denne filmen kom. Jeg har også lånt med meg en bok fra biblioteket "Djeveløya i oslofjorden" av Yngvar Ustvedt, som inneholder bilder og historier om både Bastøy som ett norsk skolehjem men også andre som var rundt om kring i landet. Har bare lest litt foreløpig og har bestemt meg å lese litt nå og da, for å bli mer opplyst på den siden av Norges historie. Grusomt er det ihvertfall og hoderystende. Jeg blir jo så frustrert, jeg tenker er det ingen som ser det er barn de har foran seg! Sterk film!

Skal helt klart se en film til ikveld og da skal det bli noe litt mer koselig for å lette på stemningen. Kanskje det blir "Under the Tuscan Sun" siden den både ser sommerlig å koselig ut. Hadde tenkt å se "90 minutter" eller "Veronika vil dø", men siden de også er av alvorlig art, må jeg spare de til imorgen. Noen som har sett disse filmene? Så går (Fredag) "jeg reiser alene", likte den også men den var ikke like bra som "Mannen som elsket Yngve", men koste meg for det. Er så lenge siden jeg har kost meg så mye iløpet av en helg. Godt å nyte dagene ute og kveldene inne.

Men tid til lesing blir det også når man har slappe helt av helg. Leser nå idag på to bøker "Før snøen kommer" av Britt Karin Larsen og dagens smakebit bok "Det syvende barnet" av dansken Erik Valeur. Har akkurat startet på den store boken på 860 sider. Blir fryktelig spennende å komme ordentlig igang med den, for jeg tror den er bra. Her kommer smakebiten og litt mer om den. 


Fra baksiden av boken:

Hva har de syv barn til felles? De kommer til verden på Rigshospitalets fødesal B, og de skal adopteres bort. I månedene som følger finner frøknene på det berømte spedbarnshjemmet Kongslund nye familier til dem over hele Danmark, og de vokser opp uten å ane noe om sin egen fortid. 

Ett av barna bærer på en hemmelighet som for enhver pris må holdes skjult. Da en eldre kvinne mange år senere blir funnet død på en strand like ved barnehjemmet, blir det opptakten til en sak som vil hjemsøke hele nasjonen: Har det ærerike barnehjemmet gjennom et halvt århundre skjult skandaler på høyeste samfunnsnivå?

Det syvende barnet er en fortelling om hvordan de bortsendte barnas liv knyttes sammen fra de fødes på begynnelsen av sekstitallet og opp igjennom tiårene da velferden kommer til Danmark. Fra første dag involverer skandalen landets største tv - stasjon, en idealistisk dagsavis og de mest innflytelsesrike politikerne i landet ...

Her kommer smakebiten:

Ingen hadde den minste idé om hvor hun hadde reist etter fødselen, og ingen kunne gi noen som helst opplysninger om barnet, ikke engang dets kjønn, ettersom det i all hast var blitt fjernet fra fødestuen, slik det var vanlig på Rikshospitalet i de tiårene da tusenvis av uekte barn kom til verden i Danmark.   De tre personene som kunne ha kastet lys over mysteriet den kvelden i 1961, var alle døde; overjordmoren som forløste kvinnen, sykepleieren som våket over barnet de første timene, og overlegen som hadde beordret absolutt taushet rundt hele forløpet (side 23). 

...

Høres spennende ut! Siden jeg har lånt denne på biblioteket har jeg ett viss tidspress på meg (14 dager), håper jeg rekker det eller så må jeg vel sette meg i ventekø igjen. Så framover blir det ingen middagslaging, klesvask eller støvsuging bare lesing, hehe gleder meg!:) 

Ha en flott søndag!
16 kommentarer:

 1. Jeg så også filmer i går; A good day to Die hard og Parker. Begge "sloss deg igjennom farene til du vinner" filmer. Men det kan være greit med noe så tanketomt av og til :-) Kongen av Bastøy har jeg sett og syntes det var en meget sterk film.
  Boken har jeg på vent. Den lider under at den er så tykk, jeg utsetter den på grunn av det, ser jeg :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Kongen av Bastøy synes jeg også var bra, ellers har jeg sett Veronika vil dø - litt spesiell, men jeg likte den.

  Boken du har startet på høres absolutt spennende ut! Nesten 900 sider på 14 dager kan bli heftig, kanskje du kan forlenge lånet hvis ingen andre venter på den :)

  SvarSlett
 3. Ser ikke ofte film, men det hender at jeg ser en filmatisering av en bok jeg har lest. (Følger med på Dikte på tv nå, siden jeg hadde lest den ene boken og følte jeg kjente henne)
  Gled deg til Veronica vil dø, jeg likte den veldig godt.
  Nå står jeg som nr. 46 i køen på biblioteket for å låne Det syvende barnet. Takk for supert tips, som jeg slang meg over med en gang :)

  SvarSlett
 4. Denne boken har jeg også veldig lyst til å lese en eller annen gang."Under the Tuscan sun" er en fin film som jeg har sett mange ganger, de andre har jeg ikke sett. I går så jeg "The perks of being a wallflower" og jeg likte filmen bedre enn boken,hmmmm....kanskje jeg må skumme litt gjennom boken igjen?Uansett ha en super søndag og kjekt å høre at det har blitt god tid til masse kos i helgen, det fortjener du!

  SvarSlett
 5. TAck för smakbiten - det verkar verkligen vara en spännande bok! Jag har inte sett någon av filmerna, men skulle gärna se Jag reiser alene och Veronika måste dö eftersom jag läst böckerna...

  SvarSlett
 6. Tack för den spännande smakbiten! Själv har jag lyckats missa varenda film som gått i helgen. Har i och för sig tittat på en massa avsnitt av Castle istället. ;)

  SvarSlett
 7. Spennende smakebit! Jeg trodde først det var Christian Valeur som hadde skrevet denne boka, men registrerte etterhvert at det var Erik.. Ikke lest noe av ham - ennå..
  Søndagens innertier-tips: ha alltid en lydbok på lur, da kan du foreta middagslaging, klesvask og støvsuging MENS du leser ;)

  SvarSlett
 8. Takk for smakebiten. Har denne på lista mi, men den har nok ventetid på biblioteket. Apropos film, jeg titte på tre episoder av "Ørnen" i går kveld. Tar opp slike serier, da jeg ofte har annet å gjøre når de går.

  SvarSlett
 9. Kongen av Bastøy, eller Flykten från Bastøy som den heter på svenska, har jag sett och den var riktigt hemsk/otäck/skrämmande, men bra.

  Under the Tuscan sun har jag sett minst två gånger och det är en riktig feelgood-film :)

  SvarSlett
 10. Jeg likte Kongen av Bastøy godt- sterk film, og Mannen som elkset Yngve så jeg sist helg, den var også veldig fin.
  Det syvende barnet kjøpte jeg på Lillehammer (se referat på bloggen min ) og den gleder jeg meg til å lese.:)

  SvarSlett
 11. Kjempebra smakebit. Elskar den boka :) eg og har sett film i helga. Såg Barbara på fredag og Bruce Almighty i går. Veldig gøy med filmar. I alle fall, viss dei gir deg noko meir!! :) men bøker er best til underhaldning :)

  SvarSlett
 12. Flott smakebit! Denne boken prøvde jeg meg på i påsken, men kom ikke mange sidene ut i den før det sa stopp. Gleder meg til å lese omtalen din, kanskje den kan inspirere meg til å fortsette!? :)

  SvarSlett
 13. Høres ut som en spennende bok du skal lese fremover. Kongen av Bastøy har jeg ikke sett, Den ligger på NRK.no til 21. juni. Takk for påminnelsen slik at jeg får sett den før den fjernes. Tenkte på den sist vi kjørte forbi med Bastøyferga, ligger så idyllisk ute i Oslofjorden. 90 minutter har vi i huset, men jeg har ikke sett den. Vet ikke om jeg kommer til å se den heller.

  SvarSlett
 14. Om "Veronika vil dø" är den som är baserad på en av Paulo Coelhos böcker, kan jag varmt rekommendera den. Såg den för två år sedan och älskade den :)

  Det låter som en spännande bok. Tack för smakbiten och ha en fin söndagkväll!

  SvarSlett
 15. Oioi... over 800 sider... Da skal jeg være mer enn overbevist for å starte! Det er så vanskelig å gi opp ei bok når en først har begynt, og da tar det grusomt tid (fra andre leseopplevelser) hvis den likevel ikke faller helt i smak!
  Fascinerende at noen klarer å skrive så lange historier, egentlig...
  Lykke til med lesinga og takk for smakebiten ;o)

  SvarSlett
 16. "Så framover blir det ingen middagslaging, klesvask eller støvsuging bare lesing, hehe gleder meg!:)" Haha, love it!

  Filmhelg<3 Så deilig! Jeg har sett tre filmer i helgen (den ene en kortfilm på 15 minutter) helt uten å gå inn for det. Ettter å ha lest om Kongen av Bastøy havnet den i 'Watchlisten' min på Imdb. Boka Djeveløya høres interessant ut. Har slike sakprosa bøker jeg leser litt i på siden jeg også :-)

  Jeg har sett (og lest) 'Veronika vil dø', jeg er fan av Sarah Michelle Gellar men filmen: 'blææh' :-p Men jeg har spesiell smak i film og utrolig kresen så ikke stolt på meg når det kommer til filmer jeg ikke liker, heller filmen jeg faktisk liker. Smaken er tross alt som baken :-)

  SvarSlett