søndag 19. august 2012

En smakebit på søndag - Lobotomisten

En smakebit på søndag
Lobotomisten av Eirik Husby Sæther

Herlig med søndag! Har ikke gjort noe fornuftig idag, og det er herlig! Godt å slå av hjernen litt før mandagens styr starter igjen. Har spist smågodt til frokost og lest i nett avisene og bare kosa meg her hjemme i sofaen. Skal snart lage meg en herlig frokost, en omelett med kantareller. Nam, nam hvor magen gleder seg. Kanskje jeg må ha litt bacon også....sånn til ettertanke.  

Men nok om mat. Nå er det "En smakebit på søndag" og jeg har begynt denne uken med boken "Lobotomisten" av Eirik Husby Sæther. Leselysten har hvert godt til stede, men for tiden strekker ikke tiden ordentlig til. Så jeg er ikke kommet så veldig langt i denne boken, men jeg storkoser meg med den. Litt gåsehud har jeg alt fått meg, og jeg er veldig spent å se hva mer denne boken har å tilby av spenning. Her kommer litt mer om boken:


Bilde er fra: Juritzen Forlag

Om hånden lokker deg til synd, så hogg den av! Det er bedre for deg å gå vannfør inn til livet enn å ha begge hender og komme til helvete.
MARK 09,43

Den unge, hjernevaskede pastorsønnen Johannes har blitt besatt av tanken på å kurere syndige mennesker, slik at de ikke kommer til helvete. Han er psykologistudent, og i en lærebok fra 1800 - tallet oppdager han at seksuell appetitt på den tiden ble diagnostisert som galskap. Den anbefalte kuren var å påføre pasientene smerte og fryktfølelse, og i verste fall: å lobotomere dem.  Johannes starter sitt grufulle prosjekt - og kidnapper en ung kvinne. 

Politibetjent Daniel Vinge ved Savnetgruppa i Oslo etterforsker forsvinningssaken. Vinge har få spor å gå etter, og begynner å diskutere etterforskningen med kameraten Tom Stohl, en forhenværende fallskjermjeger i Hæren Jegerkommando. Tom skriver masteroppgave i Kriminologi og har valgt temaet "ondskapen". Han blir mer og mer involvert i saken, også i sitt privatliv... Jakten er i gang (Fra bak boken). 


Her kommer smakebiten:

En av hovedpersonene Tom har traumer fra sin tid i krig. Her kommer smakebiten:

Marinert i en svette som glinse som fett, våknet Tom med et rykk. Et stønn unnslapp ham gjennom sammenbitte tenner. Hele den veldige kroppen dirret, hver minste muskel strammet seg i beredskap. Han måtte blunke flere ganger med øynene før han skjønte hvor han var, og pustet lettet ut da det gikk opp for ham at han lå i sin egen seng på Torshov. Han kunne sverge på at han for noen sekunder siden hadde ligget på magen mot livløs, hardfrosset jord. Han satte seg opp midt i sengen, trakk knærne opp til brystet og la armene rundt leggene.
....(forts) .... 
Hver gang han lukket øynene, flimret de samme marerittaktige bildene bak øyelokkene. Forkullede kroppsdeler som lå spredt utover den harde, steinete jorden. En overkropp med avrevet hode, og et dypt, diagonalt kutt i mageregionen. Tarmpølser som tøt ut av det åpne såret og slynget seg bortover den blodstenkte marken. Kratre etter granatnedslagene som var fylt opp av umiskjennelige kroppsdeler som gled over i hverandre. Livløse, geléaktige armer og bein stakk frem under digre steinblokker som var blitt sprengt løs fra fjellsidene av de voldsomme eksplosjonene (Fra side 73 - 74 i boken). 


Har du lyst å delta på "En smakebit på søndag" eller bare se hva andre leser, så er det bare å besøke bloggen til Mari  "Flukten fra virkeligheten", som arrangerer "En smakebit på søndag" hver søndag. 


Ha en fin søndag!


Bilde er lånt fra bloggeren: "Flukten fra virkeligheten". 14 kommentarer:

 1. Takk for smakebiten:-) Litt ekkel,men dette tror jeg er en bok jeg kunne likt å lest. Ønsker deg en fin dag og kos deg med frokost og boken!

  klem Beathe

  SvarSlett
 2. Heftige smakebiter på en søndags formiddag ;) Klem fra Anette :)

  SvarSlett
 3. Herlig med slike dager! Selv skal jeg vaske huset...hm, ikke akkurat favoritt gjøremålet, men det må jo til.

  Ganske uhyggelig smakebit, virker som en spennende og nervepirrende bok!

  Ha en fin søndag videre :)

  SvarSlett
 4. Takk for smakebiten. Late søndagar er ikkje ukjent, og her òg er leselysta på topp. "Lobotomisten" er dessverre ei boka eg ikkje kjem til å lese, av dei grunnar at temaet rett og slett høyrtes forferdelig ut. Ha ein herlig søndag vidare.

  SvarSlett
 5. En "grotesk" smakebit! Jeg har lest Lobotomisten og husker hva smakebiten forteller. Det var en fin bok syntes jeg, selv om den til tider er noe voldsom. Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten! Den var verkligen så man ryser... Är inte säker på att jag skulle klara av den;-)

  SvarSlett
 7. Takk for smakebiten. Jeg er nysgjerrig på denne boka. Ha en strålende dag videre. :)

  SvarSlett
 8. Ser att inte ens författaren finns i de svenska online-bokhandlarna. Har skrivit upp honom "manuellt" :)

  SvarSlett
 9. En ganske så uhyggelig spennende bok dette, ja - men verdt å sjekke ut! Man lærer egentlig likeså mye om sinnet til morderen, og hvilke motiver han har, enn å bare lese om de grufulle handlingene han gjør. Eirik har en god porsjon psykologisk innsikt å skilte med:)

  SvarSlett
 10. denne har eg tenkt på noen ganger :)
  takk for fin smakebit & ha en flotters søndag

  SvarSlett
 11. Guffent -jeg gleder meg til å lese boka ;-)

  SvarSlett
 12. Vad kul att hitta till din blogg och tack för smakbiten. Det låter som en bra, men hemsk bok.

  SvarSlett
 13. Takk for smakebiten :-) Dette var een bok jeg likte veldig godt selv også.

  SvarSlett
 14. Takk Beathe:) Ble veldig god frokost og boken er god:) Klæm!:)

  Anette, ikke enkelt og ha vært i krig:)klm tilbake!:)

  Melusine, ikke min favoritt syssel heller, men noe som må gjøres imellom. Ser støvdottene formerer seg farlig raskt her, så må snart frem med vaskekosten jeg også:) Ønsker deg en fin dag:)

  Mai Lene, skjønner det. Den starter allerede med litt ekkel scene men jeg har ikke kommet til flere foreløpig, så er ikke overdrevet mange slike scener. Men så er jeg jo ikke kommet så langt ennå:) Ha en fin dag:)

  astridterese, så godt å høre du likte den:) Koser meg med den, mye interessante psykologiske faktaer om menneskers adferd/tankegang det liker jeg:) Ha en flott dag!:)

  Lotten, skal skrive anmeldelse om den, så kan du få vite mer om den. Kanskje du tørr da:) Den er ihvertfall veldig bra foreløpig og ikke så alt for ekkel:) Ha en strålende dag:)

  Julie, så bra å høre:) Skal skrive anmeldelse, så får du vite mer om den etterhvert:) Ønsker deg en flott dag:)

  Monika, anbefaler cdon.com, tror den er der ihvertfall:)Håper du finner ut av det:) Ønsker deg en fin dag:)

  Forfatterfruen Karen, elsker at den inneholder mye psykologi. Gjør det så spennende også lærer man jo faktisk litt underveis om menneskers tankegang og hvordan forskjellige doktorer prøvde å helbredet psykiske lidelser før i tiden. Veldig interessant og hoderystende:) Ønsker deg en flott dag:)

  Mary-Anne, anbefales!:) Kommer mer om den senere!:) Ha en flott dag!:)

  Siljeblomst, er spent å høre hva du synes om den:)Ha en flott dag:)

  enligt O,er en spesiell bok:) Liker den godt:) Anbefales:) Ha en fin dag og takk for besøket:)

  Karete, så bra å høre:) Er spent på hvordan den fortsetter:) Ønsker deg en herlig dag!:)

  SvarSlett