tirsdag 8. mai 2012

Bokanmeldelse: Indias datter

Indias datter
Av Shilipi Somaya GowadaBokens handling: 

Jentebarn har ingen verdi på landsbygda i India, så når Kavita føder en datter, dreper ektemannen Jasu den nyfødte. Noen år senere føder Kavita nok en datter, og trygler sin mann om å få tilbringe én natt sammen med barnet. Den natten bringer hun datteren i sikkerhet på et barnehjem. 

I USA vokser Asha opp hos trygge og kjærlige adoptivforeldre. Likevel trekkes hun mot sitt fødeland, og reiser til India for å finne sin bakgrunn. Historien strekker seg over 20 år, og fortelles av de to mødrene og datteren de deler.

Dette er en emosjonell og eksotisk fortelling som tar deg tett på Indias kultur, mennesker, lukter og smak.

Indias datter er oversatt til 18 språk, er solgt over 200 000 eksemplarer i Canada og har ligget på New York Time`s bestselgerliste. 

"Denne romanen reiser langt t i verden, og dypt inn i menneskets hjerter". 
Pamela Miller, Minneapolis Star Tribune

(Fra bak boken)


Min mening om boken:

Vi følger Somer og Kavita i boken. Somer er lege i USA og finner ut hun ikke kan få barn. 
Kavita lever i India og får to døtre. Døtre er ikke ønsket, sønner er det som settes høyt. Det første jentebarnet Kavita får blir drept, det andre greier hun å få satt på et barnehjem. Her er en smakebit etter Ashas fødsel:

"Arre! En jente igjen? Hva er i veien med deg? La meg se!"roper han. 
"Nei, jeg vil ikke. Du tar henne ikke." Hun hører den skingrende stemmen sin, føler spenningen fosse inn i lemmene. "Dette er min baby, vår baby, og jeg vil ikke la deg ta henne." Hun ser usikkerhet i øynene hans når han leter etter forståelse i ansiktet hennes. Hun har aldri snakket til noen, enda mindre til ektemannen, i en trassig tone (s19).

 Somer og mannen finner ut de skal adoptere, de drar til India og adopterer datteren til Kavita, som de kaller Asha. De elsker Asha høyt. Her er en smakebit fra hjemturen:


UNDER FLYTUREN TILBAKE fra India veksler Somer og Kris på å holde seg våkne og følge med på Asha som sover i setet mellom dem mens de hoder hverandre i hendene over den lille kroppen. Somer kjenner en bølge av følelser velter gjennom seg hver gang hun innser at Asha virkelig er deres barn (s94). 

Asha vokser opp. Hun vet lite om sin bakgrunn og sin Indiske kultur. Hun begynner å stille spørsmål om bakgrunnen sin. Foreldrene har lite informasjon å komme med. Asha vinner en konkurranse om å arbeide ett år i "The Times of India". Dette blir en minnerik tur for henne. Hun lærer familien å kjenne,hun knytter sterke bånd, hun lærer den Indiske kulturen sin og ikke aller minst lærer hun om sin bakgrunn å kjenne etter hvert. 

Dette er en flott bok, en bok jeg vil anbefale av hele mitt hjerte. Boken er vakkert skrevet og miljøskildringene er til å ta og føle på. Jeg var i India. Jeg luktet India, jeg drakk indisk te og spiste indisk mat. Jeg besøkte slummen og så alle menneskene og fargene. 
Språket er enkelt og den flyter godt når du leser. Utrolig hvor raskt det går an å lese en bok på 365 sider. Var revet med allerede ved starten av boken.

Somer, Kavita og Asha er de vi følger i hovedsak i boken. Historien er satt ryddig og fint sammen. Historien er fengende, gripende, rørende og vakker. Jeg ble helt revet med av boken. Sidene bare fløy av sted, en skikkelig pageturner. Tempoet i boken er bra, det er mye som skjer på de forskjellige frontene, så det er aldri et kjedelig øyeblikk i boken. Når jeg var ferdig ville jeg ha mer. Elsket delen som foregår i India. Den Indiske kulturen er skikkelig spennende å lese om. Boken avsluttet på en fin måte, men alt jeg ønsker er mer. Jeg gir boken 10 av 10 poeng. Måtte til og med sjekke hvor de Indiske restaurantene er i byen, for jeg ble sulten på Indisk mat.

Litt om forfatteren:


Shilipi Somaya Gowda er født og oppvokst opp i Toronto, men begge hennes foreldre kommer fra Mumbai. Gowda er utdannet innen økonomi og ledelse ved Standford University, og bor idag i California med mann og barn. I 1991 jobbet hun som frivillig ved et barnehjem i India, og der fikk hun ideen til denne romanen (Fra boken).

18 kommentarer:

 1. Hmm.. Interessant! Den skal jeg jammen kikken nærmere på og anbefale en venninne av meg som er fullstendig India-fiksert etter hun begynte å dra til India 2-3 ganger i året pga jobben. Flott anmeldelse! :-)

  SvarSlett
 2. Høyrtes ut som ei kjekk bok. =) Akkurat nå har eg ein giveaway på bloggen min, så heng deg på om du vil! =)

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. He-he; noen hadde lånt maskina mi for å sjekke e-posten sin, ser det ut som!! Legger inn kommentaren på nytt, fra rett google-konto:
  10 av 10 er overbevisende! Boka ligger i hylla, men jeg lover at den ikke blir liggende lenge etter denne fine omtalen- takk for inspirasjon!

  SvarSlett
 5. Veldig fin omtale Isabella:-) Denne har jeg stående i hyllen min...nå fikk jeg enda mer lyst til å lese den:-)Tusen takk for at minnte meg på denne igjen!

  SvarSlett
 6. Flott omtale.:) Fikk lyst å lese den boka:)

  SV;Blogger: Bare hyggelig!:) Skal kose meg videre med boken!:) Skal se å få lest "ingen må vite "av Aina Basso snart:)

  //Takk Isabella:) Etter å lest denne boka fikk jeg lyst å lese mer nynorsk:) hehe

  SvarSlett
 7. KindleJoy, takk:)India er jo spennende land og et land som er veldig forskjellig fra våres. Kanskje derfor det er så interessant:) Heldig den veninnen din, morsomt du foreslo boken til henne:) Ha en fin fin dag:)

  Mai Lene,kommer på bloggen din å kaster meg med:)Ha en flott dag:)

  Berit, så bra å høre:) Hadde ikke noen forventninger til den, så jeg ble helt overrasket at den var så bra:) Er spent å se om den faller i like god jord hos deg:) Kos deg med boken og ha en flott dag:)

  Takk Beathe:) Så bra du har den, noe å glede seg til:) Kos deg med boken:) Ha en strålende dag:)

  Nina C, hehe da funker jo innlegget mitt:) SV: Det var overraskende hvor greit det gikk å lese nynorsk:) Ha en flott dag:)

  SvarSlett
 8. definitivt en bok eg skal lese :)

  SvarSlett
 9. Indias datter hørtes ut som en spennede bok. Jeg var heldig å fikk dratt til India i noen dager i vinter, og kan si at den indiske maten her i Norge ikke kommer i nærheten av den i India. Åh, nå fikk jeg lyst til å dra tilbake, bare for maten.

  SvarSlett
 10. Denne boka har stått på ønskelista mi en stund :) Takk for påminnelsen og en god bokanmeldelse!
  Ønsker deg en glad dag!
  Klem fra Pia

  SvarSlett
 11. Så bra Mary - Anne:) Ha en flott kveld:)

  Ann Kristin, typisk alt er bedre der det kommer ifra:) Samme med isen i Italia, mye bedre enn den Italienske isen i Norge:) Har lyst å dra dit jeg også:) Ha en flott kveld:)

  Pia, takk:) Anbefaler den:) Ha en koselig kveld Pia:)

  SvarSlett
 12. Indias datter står i bokhylla og venter på at jeg skal lese den. Nå gleder jeg meg enda mer til å lese :-)

  SvarSlett
 13. Nok en flott bokanmeldelse, du er så flink til å formidle tankene dine omkring bøkene du leser :) Klem til deg fra meg :)

  SvarSlett
 14. Takk for herlig boktips :D

  SV: Takk for det Isabella og i like måte <3

  SvarSlett
 15. Det er så flott når man liksom kan reise gjennom litteraturen! Jeg elsker forfattere som behersker levende beskrivelser, og som tar leseren med til stedene de skriver om!

  SvarSlett
 16. Denne står på skal lese listen min, men jeg tror den rykket adskillige plasser fram av denne flotte omtalen!
  Ha en riktig fin torsdag!

  SvarSlett
 17. Solgunn, så bra å høre. Likte den utrolig godt:) Ha en flott mandag:)

  Anette, tusen takk for fine ord:) Klæm:)Ha en flott dag:)

  Lillesmurf - Kari, så bra du fikk litt tips:) Ha en flott mandag:)

  Synne, helt enig elsker det også:) Man er liksom der:) Takk for fin kommentar og ha en flott mandag:)

  astridterese, så bra:) Er nyskjerrig på om du liker den like godt som meg:) Ha en koselig mandag:)

  SvarSlett
 18. Hei, Isabella, så flott omtale du har skrevet! Denne boka må jeg nok få fatt i snarest mulig:-) Jeg elsker alt indisk,indisk pynt,indisk mat osv., pleier å si at jeg tror jeg har vært indisk i et tidligere liv!
  Flotte greier!

  Kari

  SvarSlett