torsdag 20. september 2012

Bokanmeldelse - Kretsen av Alexandra Beverfjord

Kretsen
Av Alexandra Beverfjord

Foto: Gyldendal

Alexandra Beverfjord imponerer med sin debutantbok. Liker du en krimbok med høy tempo, så er dette boken for deg. Selv kunne jeg ikke legge den ifra meg før morderen var tatt. Dette er kompliserte saker. 

Om boken:

Journalisten Joakim Lund Jarner og Agnes Lea samarbeider på krimavdelingen  for Nyhetsavisen om å finne ut hva som skjedde med BI - studenten Helle Isaksen den dagen hun ble brutalt myrdet. Politiet finner henne med en kniv stikkende igjennom øyet og ser tegn til grov mishandling. Det er et brutalt mord. Joakim og Agnes begynner å grave etter svar, nye spørsmål dukker opp og nye mord. Det blir en innviklet sak der flere høytstående mennesker viser seg å være involverte. Både kjendiser og politikere blir satt under lupen. En av dem er Joakims store fiender forretningsmannen Hans Adler Hellevik. Hvem myrdet Helle og de andre? Er det en sammenheng mellom mordene og finner de morderen og hva gjør Hellevik opp i det hele? 

Joakims og Agnes søken etter sannheten setter de selv i fare. Men de er dedikerte med å finne sannheten og få en god sak. De prøver alltid å ligge et hode foran konkurrentene Dagbladet og VG, men det er alltid en kamp og de kan ikke alltid vinne. 

Joakim og Agnes har også sine egne personlige problemer å stri med underveis. De finner hverandre og åpner seg litt opp for hverandre, ikke alltid med ord. Etterhvert utvikler samarbeide seg til et godt vennskap og kanskje noe mer?

Min mening om boken:

Jeg liker denne boken godt, dette er en sidevender av en bok. Jeg liker også at dette er en krimbok som omhandler Journalistarbeid og ikke sees fra politiets synsvinkel. Det gjør det spennende, for de er alltid også i kamp mot klokken og den den gode historien i tillegg til å finne sannheten. Det at de konkurrerer også mot større aviser enn de selv er, gjør at tempoet i boken er raskt og pulserende. De konkurrerer jo mot noen som har mer ressurser en de til tider, og det er alltid spennende å følge med hvem som ligger et hestehode foran og vinner lesernes gunst. Her gjelder det å selge aviser og være på topp. 

Jeg liker hovedpersonen Joakim og Agnes, begge er tøffe og hardbarkede mennesker som ikke lar seg rikke av omgivelsene rund seg. Kanskje da ikke alltid lurt å stikke nesen alt for langt frem, man kan jo havne i trøbbel. Noe de begge gjør underveis også. Begge hovedpersonene har sitt å stri med privat. Men vi blir best kjent med Joakim og hans bakgrunnshistorie, som hvorfor det bare var moren og han når han vokste opp. Jeg liker at vi får vite litt her og der utover i boken, og ikke får servert alt på en gang. Dette gjør at du blir godt kjent med han, men at han er litt mystisk underveis, også liker du han bedre og bedre ut over boken. Samme er det med Agnes, men hun er ikke i hovedfokus så vi får ikke vite like mye om henne. Kanskje vi får vite mer om henne i neste bok? Håper det.   

Plottet er kjempebra og er ganske realistisk. Jeg hadde aldri greid å gjette meg til hvem som var morderen helt på slutten. Så jeg ble skikkelig overrasket og fornøyd. 

Dette er en sterk debut bok. Det er en krimbok som har alt, spenning, brutalitet, mystikk og ett godt plott, helt klart en bok som burde leses av flere. 

Historien er spennende, den flyter godt og det dukker nye ting opp hele tiden som vil overraske deg og kanskje sette deg litt ut en liten stund. Hvis jeg skal trekke fra noe så får jeg litt følelsen underveis at forfatteren er litt redd for at vi ikke skal synes dette er spennende bok nok. Hun setter inn litt for mye små historier/tilleggsinformasjon som jeg synes kunne godt ha vært plukket ut. Trenger ikke de. Boken er bra nok. 

Miljøet vi blir dratt inn i er også veldig spennende og mørkt. Det handler om penger, makt, torpedoer, et utested, Oslo, sexkjøp og sexsalg. Mer vil jeg ikke røpe. 

Jeg kommer også til å lese neste bok av henne "Kronprinsen" som er kommet ut nå i år 2012. Poengene jeg vil gi denne boken blir 8/10 poeng. Dette er en flott bok å lese nå på høsten, så anbefales. Jeg vil avslutte også ved å si noe om bokens omslag, veldig uhyggelig, passende og at jeg liker den. Er dere ikke enig? Har forresten lånt boken på biblioteket. 

Om forfatteren:

Foto: Gyldendal

Alexandra Beverfjord (f.1977) kommer fra Trondheim, men bor i Oslo. Hun har fjorten års fartstid i norsk presse, og er nå nyhetsredaktør i Dagbladet. Kretsen er hennes skjønnlitterære debut (Fra boken).

7 kommentarer:

 1. super anmeldelse !
  er skjønner eg går glipp av mye siden eg aldri leser krim ;) dette må gjøres noe med hee hee
  ha en fin dag :)

  SvarSlett
 2. Veldig fin omtale,Isabella! Jeg kjøpte denne for en stund siden og skjønner jo at jeg trygt kan dytte den litt lengre opp på TBR-listen.Dette virker som en skikkelig bra debutbok selv om den har noe info med som virker unødvendig.Jeg gleder meg til å sette i gang med denne. Ha en fin dag!
  klem

  SvarSlett
 3. Grundig og fin anmeldelse! Jeg går og tripper etter neste bok, og sjekker bokhandelen hver gang jeg er på jobb for å se om den er kommet inn.

  SvarSlett
 4. Enig med de andre; god omtale:) Og hvis du vinner giveawayen min, får du jo nok en spennende journalistkrim fra en debutant å kose deg med, i Sonjas Presteskapet!

  SvarSlett
 5. Tusen takk for at du synes det Mary-Anne:)Liker krim veldig godt, gir litt spenning i hverdagen, hehe:) Ha en fin helg!:)

  Beathesbokhylle, takk for at du synes det:) Har her øvd meg å skrive om handlingen selv enn å bare skrive fra bak boken. Krim er vanskelig å skrive handlingen om for det er så lett å røpe noe. Håper da ikke jeg har gjort det:) Gleder meg til jeg får tak i neste bok av forfatteren:) Ha en god helg!:)

  Bokelskerinnen,takk!:) Hehe morsomt det er flere som venter å tripper:)Venter da til den kommer til biblioteket og da skal jeg være rask til å stille meg i låner kø:) Ønsker deg en fin helg:)

  Forfatterfruen Karen, tusen takk for at du synes det:) Var en herlig giveaway, jeg vant ikke, men kommer nok til å lese bøkene uansett, hehe:)Var jo så mye bra der:) Ønsker deg en god helg!:)

  SvarSlett
 6. Gråbekka: Noen bibiliotek lar deg stille deg i kø før bøkene har kommet. På vårt bibliotek skriver vi oss opp på en liste, og er man først der får man også låne boken først. Kanskje du kan spørre biblioteket ditt om de kan skrive deg opp eller lage en liste for den boken?

  SvarSlett
 7. Bokelskerinnen, det visste jeg ikke:) Tusen takk for tips!:) Skal sjekkes ut helt klart:)

  SvarSlett