torsdag 15. mars 2012

Boktema hos Anette

Boktema hos Anette

Denne torsdagen utfordrer bokbloggeren Anettes bokboble oss til å skrive om favoritt forfatteren på bokstaven F, i fornavn eller etternav. Kan selvfølgelig skrive om flere forfattere hvis man har mer enn, en favoritt.

Hun jeg har valgt å skrive om idag har ikke tittelen forfatter, men jeg synes hun fortjener og være med på grunn av boken hennes, som er lest av så mange. Hun jeg snakker om er selvfølgelig Anne Frank og hennes dagbok.


Annelies Marie «Anne» Frank

I en alder av tretten år begynte Anne Frank å skrive i dagboken, som hun hadde fått av sin far; boken omhandler livet og hverdagen hennes fra den 12. juni 1942 til 1. august 1944. Boken ble etter hvert oversatt fra nederlandsk til mange språk, og er kanskje verdens mest leste dagbok. Boken har blant annet blitt satt opp som film, teater, og til og med opera. Da krigen var slutt, reiste Otto Frank tilbake til Amsterdam og hentet Annes dagbok. Anne hadde alltid drømt om å bli forfatter, og derfor publiserte Otto dagboken. Det skulle vise seg at Anne Franks dagbok var et unikt verk (Wikipedia).

På sin 13-årsdag i 1942 fikk Anne en liten notisbok som hun og faren hadde vært og kikket på et par dager tidligere, og selv om det egentlig var en autografbok, hadde Anne bestemt seg for å bruke den som en dagbok. Det tok ikke lang tid før hun satte i gang med å skrive; hun skrev om seg selv, om familien sin, og om hverdagen hjemme og på skolen. Åpningsordene var «Kjære Kitty». Hun skrev om karakterene hun fikk på skolen, venner, gutter hun flørtet med, og steder rundt omkring i nabolaget hun ofte besøkte. Hun skrev også om da hun var oppe på dette loftet i de 2 årene, og om hva hun gjorde der for hver dag som gikk. Dette er det første avsnittet hun skrev (oversatt):
Sitat 12. JUNI 1942
Jeg håper at jeg kan betro deg alt, slik jeg aldri har kunnet betro meg til noen før. Og jeg håper du vil bli en god støtte for meg.
Sitat
– Anne Frank _
Men Anne Frank skrev ikke bare som en hvilken som helst skolejente og om hvilken som helst hverdag. Allerede tidlig i dagboken skildrer Anne Frank samfunnsendringer som okkupasjonsmakten innførte. Andre steder i dagboken skildrer hun mer detaljert hvordan lover og regler ble håndhevet. Hun skriver også om at jøder må bære den gule davidsstjernen på yttertøyet når de var i offentligheten:
Sitat LØRDAG DEN 20. JUNI 1942
(...) Fra mai 1941 gikk det nedover med de gode tidene: først krigen, så kapitulasjonen, tyskernes innmarsj, og elendigheten begynte for oss jøder. Jødelov fulgte jødelov, og friheten vår ble veldig innskrenket. Jøder måtte gå med jødestjerne. Jøder måtte gi fra seg syklene. jøder får ikke reise med trikken. Jøder får ikke ta drosje og heller ikke kjøre privatbil. Jøder får bare gjøre innkjøp mellom klokka 15 og 17. Jøder får ikke vise seg på gaten mellom klokka 20 og 6 om morgenen. Jøder får ikke gå i teater eller på kino, og får ikke oppholde seg på andre forlystelsessteder. Jøder får ikke oppsøke svømmebassenget, heller ikke tennis- og hockeybaner eller andre sportsplasser. Jøder får ikke lov til å ro. Jøder får ikke lov til å drive sport offentlig. Jøder får ikke lov til å sitte i sin egen hage eller hos venner etter klokka åtte om kvelden. Jøder får ikke lov til å gå hjem til kristne. Jøder må gå på jødiske skoler, og så videre. Slik gikk livet vårt, og vi fikk ikke lov til det eller det.(...)
Sitat
– Anne Frank _
Har du  lyst å være med, er det bare å melde seg opp: HER

Ha en god Torsdag!17 kommentarer:

 1. Anne Frank er en fantastisk bok som jeg har lest mange ganger.
  Det er helt umulig å sette seg inn i hvordan de egentlig hadde det. Og jeg er takknemlig for at vi lever i et land hvor vi ikke blir forfulgt.

  SvarSlett
 2. Er det mulig at jeg aldri har lest denne boka?? Takk for påminnelsen, jeg går til innkjøp av den asap.

  SvarSlett
 3. Godt valg:-)) Dette er en bok alle burde lese om de ikke allerede har, jeg har også lest denne flere ganger.

  SvarSlett
 4. Husker godt da jeg leste Anne Franks dagbok første gang! Rørende bok! Min datter på 11 lese lest boken for ikke lenge siden , og da tenkte jeg at denne boken skulle ha vært pensum på skolen......for det hun skildrer må aldri bli glemt !!! Klem fra Rita

  SvarSlett
 5. Anne Franks dagbok er ei fantatisk bok og det var helt grusomt på slutten... Det var nesten som miste ei vennine. No fikk jeg lyst å lese boka og se filmer om boka. Jeg har nemlig sett flere dvder om henne på biblioteket.

  SvarSlett
 6. Har ikke lest den boka ennå,men har den på må lese listen:)
  Idag så kommer jeg ikke på noen favoritt forfatter på F. hehe. Helt tomt oppi topplokket.

  SvarSlett
 7. Bra valg! Jeg har også lest boka flere ganger, og den er finfæl...

  SvarSlett
 8. astridterese, er helt enig om at det er umulig og sette seg inni hvordan de hadde det, og jeg er også takknemelig vi bor i ett fritt land.

  Vib, da har du noe å se frem til, for det er en spesiell bok, som er verd å lese:)

  Beathe, har også lest den mange ganger og er ening om at det er en bok alle burde lese. Det er en bok som gjør sterkt inntrykk og sitter i deg lenge:)

  Neverluren hus og hjem (Rita), er helt enig med deg om at denne boken burde være på pensum og at historien må aldri bli glemt. Morsom at din 11 åring leser den også:)

  Askeladden, lenge siden jeg har sett filmen om henne. Kanskje jeg skal finne den frem:) Takk for tips:)

  Nina C, da har du noe å se frem til. Det er sterk lesning, og er en bok man husker lenge etterpå:)

  Siljeblomst, takk:) Helt ening, der har vi orde for boken, finfæl:)

  Ha en fin kveld alle sammen! Takk for så mange fine kommentarer, kjempehyggelig:)

  SvarSlett
 9. Flott, tankevekkende og hjerteskjærende bok!

  SvarSlett
 10. Jeg husker enda jeg leste denne som tolvnåring. Den gjorde sånn inntrykk!!!

  SvarSlett
 11. Hun var under sterk vurdering som min favorittforfatter :)

  SvarSlett
 12. Husker jeg leste den for første gang på ungdomsskolen og gjorde stor inntrykk.

  SvarSlett
 13. Nydelig innlegg! Anne Frank har gjort et uslettelig inntrykk på meg også! Klem fra Anette :)

  SvarSlett
 14. Tenkte litt på henne, men så har jeg ikke fått lest Anne Franks dagbok enda. Så da vart det så jeg valgte en annen forfatter:)

  SvarSlett
 15. SV;Takk Isabella:) Leste en bra omtale om "Lobotomisten" på Astrid Terese(betraktninger).

  SvarSlett
 16. Leste denne boken som ungdom og husker den som det var i går, så sterkt inntrykk gjorde den. En må-lese-bok!

  SvarSlett
 17. Takk for alle de fine kommentarene:)

  SvarSlett