mandag 12. mars 2012

Bokanmeldelse: Fornuft og følelse av Jane Austen

Fornuft og følelse
Av Jane Austen

 
 • Forfatteren: Jane Austen, England
 • Oversetter: Merete Alfsen
 • Orginaltittel: Sense and sensibility
 • Utgitt: 2006
 • Sider: 526
 • Format: Innbundet 
 • Språk: Bokmål 
 • Emne: Klassiker, 1800 - Tallet, England og kjærlighet.
 • Forlag: Aschehoug
 • ISBN: 9788203210075
 • Utfordringer: 100 Bøker på et år og 1001 bøker du må lese før du dør. 
 • Status: Lånt på biblioteket
Litt om forfatteren:

Jane Austen var datter av en prest i Hampshire. Hun vokste opp blant fem brødre og en søster, og levde siden et rolig, ugift liv sammen med familien. Jane Austens romaner, som er ubestridte klassikere i britisk litteratur, skildrer livet til engelsk overklasse på landet, og alle kretser rundt temaene kjærlighet, ekteskap og familieforhold. Hun har hentet inspirasjon til mange av sine romanfigurer fra sitt eget liv, derfor fremstår de som sammensatte og levende (Wikipedia).

Bokens handling:
Familien Dashwood lever et bekymringsløst liv på sin store og flotte eiendom i Sussex. Men da faren dør, blir alt forandret. Slekninger frarøver dem arven, og Dashwood - søstrene og deres mor blir nødt til å flytte fra Sussex til Barton Cottage i Devonshire. Her må de venne seg til et liv i atskillig enklere kår og skape seg et nytt miljø.
     Den svermiske Marianne møter snart John Willoughby, og forelsker seg hodestups. Den mer sindige Elinor sørger adskillelsen fra Edwars Ferrars, som er igjen i Sussex.
     Til tross for deres forskjellige personligheter, opplever begge søstrene store skuffelser i møte med kjærligheten. Marianne viser sin sorg åpenlyst, ens Elinor ikke lar noen få ta del i sine følelser. Men i beste Austen - tradisjon er begge kloke, standhaftige og ærlige- og som alle Austen - heltinner finner de til slutt både kjærligheten og lykken (Fra bak boken).

Min mening om boken: 
Jeg skjønner hvorfor Jane Austens bøker blir så godt likt av så mange. Jeg elsket denne boken! Jeg har satt min elsk på den og kunne tenkt meg å ha lest den flere ganger.

Det er søstrene Elinor og Marianne som er bokens hovedpersoner. De er i gifteklar alder og er på jakten på den store kjærligheten. Alt går ikke som de har forventet, det oppstår mange missforståelser og innviklinger. Dette gjør boken veldig spennende. Vil kjærligheten komme til dem, og vil de bli lykkelig gift er noe vi håper og venter på mens vi leser boken. Heldigvis ender det godt, men veien fram er kronglete, morsom og overraskende. 

Karakterskildringene til Austen er både detaljerte og morsomme. Man ser godt for seg hvordan personen både ser ut og hvordan karakterens personlighet er. Du blir også veldig glad i mange av karakterene, noen er bare helt elskverdige. Som foreksempel liker jeg moren til de tre jentene som vil dem bare godt her i verden, og lar seg lett rive med av døtrenes liv. Hun lever på en måte igjennom dem. Men det er også karakterer som ikke faller helt i smak som Mr. John og spesielt Mrs John Dashwood som bare tenker på deg selv. Det er også noen karakterer man får hører veldig lite om, som foreksempel den yngste søsteren Margaret. 
Jeg liker også humoren og de sjappe replikkene i boken. Jeg har småhumret mange ganger mens jeg har lest. Her er en smakebit på en av Austens karakterskildring:

Mrs. Palmer var flere år yngere enn lady Middelton, og helt ulik henne på alle måter. Hun var liten og lubben og hadde et søtt ansikt med det blideste utrykk en kunne tenke seg. Hun hadde slett ikke så elegante manerer som sin søster, men til gjengjeld var hennes vesen langt er vinnende. Hun smilte da hun kom inn, smilte så lenge visitten varte, bortsett fra når hun lo, og smilte da hun gikk (s147).
  
Miljøskildringene er også helt fantastiske. 
Jeg synes ikke boken har en eneste side for mye, for jeg har vært underholdt på alle av dem. Jeg vil ha mer Jane Austen, heldigvis har jeg mange av hennes bøker igjen som jeg ikke har lest enda, og som jeg glede meg til. Jeg vil gi denne boken 10 av 10 poeng. Til dere som ikke har lest den enda, gled dere.

Andre bøker utgitt av forfatteren:

 • Fornuft og følelse (1811)
 • Stolthet og fordom (1813)
 • Mansfield Park (1814)
 • Emma (1815)
 • Northanger Abbey (1818, utgitt etter hennes død)
 • Overtalelse (orig. Persuasion)(1818, utgitt etter hennes død)
 • Lady Susan (1818, utgitt etter hennes død)
15 kommentarer:

 1. Flott og grundig skrevet! Jeg er veldig glad for at du likte denne boken, og at "likte" til og med er sterkt underdrevet! Blant mine dårlige samvittigheter i bokhylla er Mansfield Park - jeg ble brått hakket mer ivrig på å lese den nå som du har minnet meg på Austens fortreffelighet :)

  SvarSlett
 2. Fint skrevet. Fin anmeldelse av boka. jeg elsker den boka;)

  SvarSlett
 3. Så koselig å høre Elikken og Elin, kan ikke selv vente med å lese neste bok av Austen. Morsomt ellikken og være hjelp som leser fremdriver, hehe. Tror neste bok må bli stolthet og fordom:) Ble selv litt overrasket at jeg likte boken så godt som jeg gjorde. Jeg hadde trodd jeg skulle kjede meg på noen av sidene, men heldigvis ikke. Dette er jo klart blitt en av mine nye favoritt bøker:)

  SvarSlett
 4. Så morsomt! En av mine favoritter.

  SvarSlett
 5. Denne boka er min andrebok i Austen-universet, etter Overtalelse. Fin omtale!

  SvarSlett
 6. Har tittet på bloggen din og syntes det er mye bra her.Er selv glad i og lese og det er fint og få noen tips om bra bøker:)

  SvarSlett
 7. tussitanketank skjønner det er en favoritt:) Elida gleder meg veldig å lese overtalelse også, hører flere har den som favoritt:)Synnøve marthinsen koselig å høre at du liker bloggen min:)

  Ønsker alle en videre fin dag!:)

  SvarSlett
 8. Jane Austen er et fenomen. Når jeg tenker på hvor mange av disse fantastiske forfatterne som døde tidlig - dvs før de rakk å skrive enda flere bøker - så blir jeg litt sprø ...
  God anmeldelse - jeg er helt enig. Boken holder mål den dag i dag.

  SvarSlett
 9. Jeg trodde jeg hadde lest alle, men ikke Lady Susan. Takk for tipset. Ha en fin tirsdag.

  SvarSlett
 10. Takk for turen innom og hyggelige kommentarer:)Synd hun ikke fikk skrevet flere bøker, så fantastisk forfatter som hun er:)Hadde heller ikke hørt om Lady Susan før:)Blir jo spennende da å lese den:)

  Ønsker alle en fin dag!:)

  SvarSlett
 11. Jeg er også veldig glad i Austen. Jeg leste "Pride and Prejudiece" i fjor sommer og under innspurten satt jeg utenfor blokka mi og leste. Jeg var så oppslukt at jeg ikke fikk med meg at både politi og brannvesen dukket opp utenfor naboblokka og ga seg til å klatre inn gjennom vinduet i en av leilighetene. Hehe, da skjønte jeg at denne forfatteren er noe for meg! "Sense and Sensibility" står definitivt på leselisten.

  SvarSlett
 12. Hehe Vib, da er man oppslukt da:) Veldig bra historie:)Gleder meg til å lese den jeg også:)
  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
 13. Stolthet og fordom er en av mine favorittbøker, og jeg blir like glad hver gang noen snakker varmt om Austen! Gled deg til den, jeg likte den i alle fall hakket bedre enn Fornuft og følelse - selv om jeg likte den også veldig godt.

  SvarSlett
 14. Kjempefin og grundig omtale. Nesten litt flaut å si det men jeg har aldri lest noe av Jane Austen men det skal jeg jammen endre på.

  SvarSlett