fredag 2. mars 2012

Bokanmeldelse: Kadaverdoktoren Av Lene Kaaberbøl

Kadaverdoktoren 
Av Lene Kaaberbøl


 • Forfatterne:Lene Kaaberbøl, Dannmark
 • Oversetter: Elisabeth Bjørnson
 • Originaltittel: Kadaverdoktoren
 • Utgitt: 2011
 • Sider: 353
 • Inngår i en fortsettelsesserie: Er første boka i en trilogi
 • Format: Innbundet 
 • Språk: Bokmål 
 • Emne: Krim, Roman, Frankrike og 1800 - tallet.
 • Forlag: Gyldendal
 • ISBN: 9788205411272
 • Utfordringer: 100 Bøker på et år, ny forfatter og mystery & Suspense. 
 • Status: Lånt på biblioteket
Litt om forfatteren: 
Lene kaaberbøl er en forfatter, som er medeier og direktør i det danske forlaget Phabel. Hun skrev sin første bok som 15 åring. Hun skriver både barne-og ungsomsbøker itillegg til romaner for voksne. Hun er kjent for barneserien "W.I.T.C.H." og blant annet krimboken "gutten i kofferten" som hun fikk en pris i samarbeid med Agnete Friis: Harald Mogensen-prisen for beste danske krimroman, som ble utgitt i 2008 (Wikipedia). 

Bokens handling:
I Sankt Bernardines kapell lå Cécile Montaine stille og død på båren, og fader Abigore våket over henne. Han hadde dempet gasslysene og tent messelys isteden, og lå nå på kne ved siden av den døde unge piken og ba. I den dempede belysningen så han ikke at flere små, blekhvite midder krøp frem fra neseborene og munnen hennes, over det hvite kledet som dekket henne, og bort til bønneboken som han holdt i de foldede hendene. Det var kaldt den natten, og det var bra, for middene kunne ikke overleve lenge i kulden, og de fleste døde fort.
Men ikke alle (Fra baksiden av boken). 

Min mening om boken:
Cécile Montaine, en ung jente blir funnet død. Det er slik boken starter. Cici blir hun kalt, det er broren som finner henne. Hun ligger nå på en båre i hospitalets kapell. Fader Abigore, Far og fullmektigen står å studerer liket. De prøver å finne dødsårsaken. De finner et kryp.


"Men jeg syntes De sa at hun ikke hadde vært død særlig lenge?" sa fullmektigen.
"Det har hun ikke heller," sa far langsomt, og løftet nok en gang glasset opp mot gasslampen for bedre å kunne studere de milimeterstore, hvite dyrene han hadde fanget. "Dette kan ikke være åtselparasitter. Jeg tror de levde i henne mens hun levde, og forlater henne nå da hun er død" (S10). 


Maddie (Madeleine Karno) står i bakgårdshagen og lytter til samtalen om Cécile Montaine. Hun er datteren av kadaverdoktoren (som folk rundt kaller faren). Moren er død. Hun er nå opptatt å få med seg de kliniske detaljene i samtalen mellom faren og fullmektigen. Hun har planer om å gå i farens fotspor, noe som betyr at hun måtte lære det hun kunne, hvor hun kunne. Far er ikke like enig. 


Far var ytters tilbakeholden med å la meg assistere når han undersøkte de døde. Det var ikke bra for mitt rykte og min fremtid, sa han, og med det mente han ekteskapsmulighetene mine. Vanligvis var min far en fremskrittets mann, opptatt av nye ideer og moderne teknikker. Men akkurat på det punktet var han ufattelig gammeldags (S11).


Faren til Maggie finner ut at midden kan spres. Han må finne ut hvor smitteskilden kommer fra, slik at den kan bli stoppet. Fader Abigore blir funnet drept på merkelig vis. Det blir funnet merkelig kryp hos han også. Historien tar oss videre med til ett kloster med ulver, og det dukker opp flere personer som er savnet, blant annet en lite gutt. Ting veves sammen og man får etterhvert en sammenheng i det som skjer i fortellingen. Det blir noen overraskelser og uventede vrier. Jeg vil anbefale alle å lese boken.

Boken starter spennende du blir helt revet med av historien. Jeg liker at alt foregår på 1800 - tallet og man merker tydelig forskjell mellom skjønnene og hva som er passende og ikke fullt så passende. Feks er det ikke lett å undersøke ett dame lik uten å må ha med noen for sømmelighetens skyld, så man ikke blir mistenkt for å skjende liket, full obduksjon er ikke heller bare å få til. Boken innholder også en god del humor før krim historien tar helt over, så man sitter å småhumrer litt imellom slagene. Det er også en liten kjærlighetshistorie der også som involverer Maggie. Man får noe innblikk også om det medisinske på den tiden, som man brukte laudanumdråper som smertestillende.

Karakterene i boken er spennende. Jeg liker Maggie, hun er en tøff 20 år gammel dame som vet hva hun vil her i verden. Jeg liker faren som med sin skarpe hjerne kan sette andre mennesker på blass og at han deler på sin kunnskap.

Boken er veldig underholdende og miljøet i boken er skildret godt. Boken er lett lest og språket er godt. Tempoet er jevnt og det blir sjelden kjedelige øyeblikk. Men jeg vil ikke gi den full pott. Jeg vet ikke helt hvorfor, kanskje det har med at ulvedelen ble litt vel merkelig etter hvert og jeg ikke fikk helt tak på det, men jeg gleder meg til neste bok. Boken får 7 av 10 Poeng.

Andre bøker utgitt av forfatteren:


 • Den første bog om Tina og hestene – barnebok (1975)
 • Morgenlandet – roman/fantastisk litteratur (1988)
 • Et kongeligt balletbarn – barnebok (1994) (sammen med Anne Marie Vessel Schlüter)
 • Salamanderens hjerte – ungdomsbok/(W.I.T.C.H) (2002)
 • Drengen i kufferten – kriminalroman (2008), sammen med Agnete Friis
 • (Wikipedia)8 kommentarer:

 1. - Også har hun VM-sølv i petanque :D

  SvarSlett
 2. Uh. Den må jeg se om ikke jeg kan få tak i på dansk, jeg trenger flere dansker i den nordiske lesningen min.

  SvarSlett
 3. Har den liggende her, håper å få lest den start :))

  SvarSlett
 4. Makabert, hehe. Høres bra ut dette! Hadde vært knall å få lest noe på dansk, som Lattermild sier...

  SvarSlett
 5. Elikken det viste jeg ikke, morsomt:)Lattermild ikke dum bok å lese, og Bok og hund er spent hva du vil synes om den:) tussitank den e litt ekkel imellom slagene, små kryp er aldri min favoritt, hehe:)Føler det klør litt her og der når jeg leste den:)

  Ha en fin søndag!:)

  SvarSlett
 6. Den här låter riktigt spännade! Många av hennes böcker låter spännande, men konstigt nog har jag aldrig läst någon av dem.

  SvarSlett
 7. Denne boken ble jeg skikkelig nysgjerrig på! Kjenner til ungdomsbøkene, men hadde ikke fått med meg at hun hadde kommet med ny roman i fjor. Fin anmeldelse du har skrevet. Den gjorde meg enda mer nysgjerrig :)

  SvarSlett
 8. Marika, den var veldig spennende:) Likte den godt, elsker den tidsperioden:) Anbefaler å lese den:)Ha en koselig helg:)

  Bokofilia, dette var første bok jeg leste av henne, og anbefaler den veldig:) Takk for det:) Ha en fin helg:)

  SvarSlett