onsdag 14. mars 2012

Bokanmeldelse: Kammerpiken Av Cecilie Enger

Kammerpiken
Av Cecilie Enger • Forfatter: Cecilie Enger, Norsk
 • Utgitt: 2011
 • Sider: 272
 • Format: Innbundet 
 • Språk: Bokmål
 • ISBN: 9788205401044
 • Emne: Oslo, England, kongehus og livet på slottet.
 • Forlag:Gyldendal
 • Utfordringer: Ny forfatter og en av 100 bøker i året.
 • Status: Lånt på Biblioteket
Litt om forfatteren:
Cecilie Enger er en Norsk forfatter fra Asker. Ved siden av å være forfatter arbeider hun i Dagens Næringsliv. Hun debuterte i 1994 med boken "Nødvendigheten" som hun fikk Nota Bene Bokpris for i 1995 (Wikipedia).

Bokens handling:
I 1926 kommer den unge Hilda Cooper til Oslo fra England. Hun har fått jobb som dronning Mauds kammerpike. Arbeidsledigheten i Oslo er økende, det er demostrasjoner på slottsplassen. Europa er i endring. Innenfor det norske Slottets vegger finnes imidlertid et annet liv; et hierarkisk  samfunn av tjenere, en verden innhyllet av det norske folks forventninger, av etikette, måltider og dronningens stadige kjoleskift. 

Kammerpiken er en roman om små avgjørelser som viser seg å bli til stor livsvalg, om å la seg lede av pliktfølelsen og å finne mening i arbeid. Om forsakelser og stille lykke. 

Hilda Cooper ble, i likhet med sin underordnede kammerpike Violet Wond, boende på Slottet fram til sin død på 1900 - tallet. Under tre norske konger (Fra bak boken).

Min mening om boken:
Dette er en spesiell bok. Jeg viste lite om den før jeg begynte å lese. Jeg ville lese den siden jeg er glad i det kongelige, og nyskjerrig på livet innad i slottet.

I boken møter vi Hilda Cooper og Violet Wond som er virkelige mennesker som har arbeidet som kammerpiker for dronning Maud. Boken er skrevet ved at forfatteren har snakket med mennesker som kjente disse to, men mye er også fiksjon. 
I starten av boken møter vi  Hilda Cooper som barn, som er med moren på arbeid på Appleton House i England i 1907. Hun er 8 år og ser moren arbeide på kjøkkenet. Hilda blir eldre og får jobben som kammerpike for dronning Maud. Hun reiser til Oslo for å bo på det kongelige slott, og for å gjøre det ærefulle oppdrage og kle opp dronningen.

Boken innholder ikke mye drama, det er ikke mye ting som skjer. Så er du ute etter å lese en spennende bok, er ikke denne den riktige for deg. Boken er veldig godt skrevet, man blir dratt inn i livet på slottet. Vi får ta del i hvordan det er å være kammerpike og tjenerstab på slottet.  Vi får ta del i Dronning Mauds kleskolleksjon (som er godt kjent), som er omfangsrik og vakker, men også Hilda Cooper engstelse for å ikke være god nok, og frykten for å bli erstattet som dronningens kammerpike. Her er en smakebit der hun er bekymret:

Da dronningen, ved et klesskift klokken fem, ønsket å ha korsettet strammere enn vanlig, sa ikke Hilda at det ville komme til å forme kroppen i en silhuett som ikke var tilpasset kjolen. Men dronningen så det selv , i speilet, at kjolen ikke falt riktig, og ba Hilda om likevel å slakke på snorene. 
Hun tenkte: Dronningen har ikke behov for en kammerpike som ikke ser hvor stramt et korsett skal være (s 52).

Hilda Copper arbeidet som kammerpike helt frem til dronningens død. Hun fikk deretter bo av kongen videre på slottet. Desverre får vi ikke vite mye hvordan livet hennes ble levd etter dronningens død. Men de bodde på slotte tilsammen i 60 til 66 år. Her kommer en smakebit på slutten av boken og starten på andre verdenskrig:

Denne quislingen trampet med skitne støvler på Hennes gulv. Kongen og kronprinsen var på vei til Hamar. Hun måtte nesten le. Ingen viste at to engelske misser bodde flere uker på Slottet etter at kongen hadde flyktet. De brukte nettene. Løftet trunkene ned fra loftet, de fylte kofferter og bager med dronningens kjoler, sko og hatter. Den beige silken med brodert tyll og pels, fra 1915 ... Violet nærmest kastet den ned i en bag! De pakket og pakket, og om nettene slepte og bar de alt ned til Molstad og co (s 269). 

Slik tok de vare på kjolene med "historisk verdi", og de grevde også sølvtøy ned i Nordmarka for å oppevare de til etter krigen sies det.

Jeg likte boken veldig godt. Den er litt dyster også for både Hilda og Violet takker nei til kjærligheten ved å arbeide på slottet. Det var ikke rom for det som kammerpike, man måtte velge. Hilda levde ett pliktoppfyllende liv og så på arbeide som en del av henne selv og livet.

Karakterskildringene i boken er veldig bra. Vi får møte mange forskjellige mennesker og blir godt kjent med Hilda som person. Hennes angst for å ikke være god nok, er til å ta å føle på. Det er også en del historie inn i bilde, vi får høre om demostrasjoner og historiske begivenheter innad i kongefamilien som feks fødsler, bryllup og død. Jeg likte denne boken veldig godt og anbefaler alle og lese den, hvis de er intressert i livet innfor slottet og dronning Mauds vakkre klesplagg. Jeg gir den karakter 7 Av 10 poeng.

Andre utgitte bøker av forfatteren:

 • 1994 Nødvendigheten (roman)
 • 1996 Ytterpunkt (roman)
 • 1999 Kjell Aksel – en snauklippet historie (barnebok)
 • 2000 Brødrene Henriksen (roman)
 • 2003 Se i nåde (roman)
 • 2007 Himmelstormeren (roman)
 • (Wikipedia
 
 Dronning Maud
 
Dronning Maud, Kong Haakon og Kronprins Olav
 
Dronning Mauds kjoler 
 
 

8 kommentarer:

 1. Jeg klarer bare å tenke på kjolene, jeg!

  SvarSlett
 2. Denne står med fremsiden ut på nye bøker hyllen og jeg har flere ganger lurt på om den ville være noe for meg. (Kun basert på coveret). Det var kjempefint å lese en omtale om den, og nå skal jeg gå og putte den i nettet mitt og ta den med hjem!
  Takk for tips!

  SvarSlett
 3. Veldig fin omtale, jeg har denne boken på ønskelisten min, boken har også et kjempefint cover. Ha en fin ettermiddag:-))

  SvarSlett
 4. God anmeldelse, men jeg er ikke sikker på om det er en bok for meg, det må jeg tenke litt på... :-) Men kjolene er fine da, og så slank (eller tynn) Dronning Maud var...

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 5. Værsego astridterese er en spesiell bok å lese. Er nok ikke en bok for alle og en hver. Tror det er mange som synes det skjer for lite i den, men selv likte jeg den godt:)Beathe er helt ening med at boken har et fint bokomslag. Kos deg med boken, når det er dens tur å bli lest:) Groskro, dronning Maud var virkelig smal i midjen og kjolene hennes er jo utrolig vakre. Morsomt å høre og se klær fra en annen tid :)

  Ha en riktig god kveld:) Takk for flotte kommentarer:)

  SvarSlett
 6. Tror nok jeg ville kost meg med denne boka. Har så mange liggende på vent. Syns du er flink til å skrive anmeldelse. Og kjolene er jo helt fantastiske. Har vært borti noen tidligere, men syns det er vondt å se på den innsnørte midjen til dronningen.
  Venter på neste bokanmeldelse:))

  SvarSlett
 7. Takk for det Som dagene går, koselig å høre:) Er enig om kjolene, de er vakre og overdådige. Midjen hennes får meg til å tenker litt på da de brukte å snøre føtterne til små barn i kina for å få de små fordi det var "pent", det må ha hvert veldig ubehagelig, regner med dronningen også har hatt mye stramme korsetter. Ikke bra. Utrolig hva som blir opfattet som vakkert.

  Takk for hyggelig kommentar:) Anbefaler alle å gå å se på bloggen hennes. Hun har utrolig mange fine bilder fra mitt ferieparadis Sør-Tverrfjord. Hun bor der da:)Utrolig fin natur der og nært til både fjell, vann og hav:)

  SvarSlett