søndag 2. februar 2014

En smakebit på søndag - Kvinnelige tidsvitner

En smakebit på søndag
Kvinnelige tidsvitner av Jakob Lothe (red.)

Foto: Flukten fra virkeligheten
Idag arrangerer den herlige Mari, med bloggen "Flukten fra virkeligheten", "En smakebit på søndag". Dette er noe hun gjør så å si alle søndagene i året! Til stor lykke for oss andre medbloggere! Har du lyst å være med eller bare lese andres bidrag er det bare å trykke på linken under bildet, da kommer du rett til siden hennes.

...

Helga har gått så alt for raskt. Har storkosa meg med lesning og tv- serie kikking. Har blitt litt hektet på nettflix tv-serien The Lying game, og kost meg med jentefilmer spekket med føleleser. Herlig med en slik en daffe helg!

Dagens smakebit er hentet fra en bok jeg nettopp har avsluttet, nemlig Kvinnelige tidsvitner av Jakob Lothe. Skal senere idag sitte å kose meg med en ny bok, nemlig Den trettende fortellingen av Diane Setterfield. Dette er en bok som har sneket seg imellom de andre bøkene, og en bok jeg trodde jeg hadde lest tidligere. Men det fant jeg raskt ut at det hadde jeg jo ikke gjort. Merkelig, for jeg tror dette er en skikkelig bokelsker bok. Her kommer litt om den:

Foto: Gyldendal  
Forlaget sier om boken:

Ærlig, åpent og uhyre sterkt om jødiske kvinner som overlevde Holocaust.

«Hadde vi tatt ett minutts stillhet for hver av de seks millioner jøder som ble myrdet, så ville vi blitt stående i tolv år,» sier 87 år gamle Blanche Major fra Oslo. IKvinnelige tidsvitner. Fortellinger fra Holocaust beretter Major og ni andre jødiske kvinner om sine grusomme erfaringer fra Auschwitz, Theresienstadt, Bergen-Belsen og andre av nazistenes fangeleirer.

Omgitt av soldater, hunder og elektriske gjerder hadde de unge jentene et felles mål: å overleve. I boken forteller tidsvitnene om fornedrelse, sult og fortvilelse. Men her finnes også historier om verdighet, samhold og håp. Hver skjebnefortelling er unik, til sammen framviser de en ukuelig livsvilje og en påfallende mangel på bitterhet.

Kvinnelige tidsvitner er et testamente om det som skjedde, og om det som aldri må skje igjen.


Her kommer smakebiten:

Det er karakteristisk at de reagerte like sterkt på hatet og de onde handlingene som andre ble utsatt for, som på dem som rammer dem selv. Judith Meisels beskrivelse av hvordan en SS- soldat griper et lite barn og kaster det i bakken slik at det dør. For Meisel var denne spontane voldshandlingen ikke bare hatefull og ond, men fullstendig absurd. Den ble et symbol på at alt var mulig (Side 18). 

Ønsker alle en fin søndag!

16 kommentarer:

 1. Läsning som inte är så behaglig, men vi får inte tillåta oss att glömma. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 2. Det är oerhört jobbigt att läsa om just den tiden i vår historia, men ack så nödvändigt.

  SvarSlett
 3. Tidsvitner har jeg selvfølgelig lest OM, men jeg vet ikke om jeg kommer til å lese den sjøl. Den trettende fortellingen, derimot! DEN har jeg lest og jeg elsket den!!! Tenkte faktisk at jeg skulle lese den på nytt, men du vet hvordan det er? Det dukker stadig opp nye fristelser...
  Nyt resten av søndagen, Isabella!

  SvarSlett
 4. Det skjedde mye fælt i den krigen, og vi som leser bøker er innom mange forskjellige innfallsvinkler. Disse levende tidsvitnene tenker jeg kan bli litt for heftig for meg, men jeg ser at boken har fått gode omtaler. Kos deg med Den trettende fortellingen - den likte jeg godt :)

  SvarSlett
 5. Det er herlig med slike daffe-helger innimellom også. Min datter og jeg skal se jentefilm i kveld når hun kommer hjem fra faren, er kjekt med jentekvelder av og til. Boken er sterk men jeg jeg glad jeg har lest den, dette er ting som ikke må bli glemt. Ha en fin søndag, Isabella og kos deg med boken du skal ta fatt på:-) klem

  SvarSlett
 6. "Den trettende fortellingen" synes jeg var bra, kos deg med den. "Kvinnelige tidsvitner" kan jeg tenke meg å lese, takk for smakebiten! Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 7. Den trettende fortellingen er en av mine favorittbøker. Jeg synes den er sååå nydelig :-) Så jeg håper du vil like den, du og. Jeg har den nye boken til Diane Setterfield liggende i hylla, men har ikke kommet i gang med den enda. Kvinnelige tidsvitner har jeg bestilt på biblioteket. Jeg tenkte først at det ville bli en litt for tøff bok å lese, men da Beathe skrev at hun leste hver historie som en novelle mellom andre bøker tenkte jeg at det hørtes ut som noe jeg kan klare. Så da skal jeg lese den og :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten, den här boken tycker jag verkar mycket intressant (men jobbig).

  SvarSlett
 9. Låter som en hemsk bok av smakbiten att döma. Men böcker om Förintelsen kan ju knappt bli annat.

  Setterfieldboken har jag också i bokhyllan oläst. Den låter spännande. :)

  SvarSlett
 10. En intressant och viktig bok som du delar med dig av. Tack för smakbiten.

  Setterfieldboken försökte jag läsa för ett tag sen, men av någon anledning ville det sig inte riktigt och jag läste inte ut den. Kanske jag gav upp för tidigt... ;)

  Det är härligt med såna där helger. :)

  SvarSlett
 11. Den trettende fortellingen likte også jeg veldig godt. Tidsvitner vet jeg ikke om jeg skal lese, kanskje, kanskje ikke.-- tøffe saker det der, og jeg blir så trist og forbannet hver gang jeg leser om Auswitch og lignende..

  SvarSlett
 12. Hemskt att läsa om, värre att uppleva.

  SvarSlett
 13. Låter som en bok som jag skulle vilja läsa. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 14. Det är bra att folk har skrivit ner sina upplevelser, för det är ju över sjuttio år sedan andra världskriget började.

  SvarSlett
 15. Det låter som en väldigt intressant och viktig bok, men det kan nog vara väldigt tungt och hemskt också. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 16. Låter tungt, men bra. Tack för smakbiten.

  SvarSlett