søndag 29. september 2013

En smakebit på søndag - Kattens bord

En smakebit på søndag
Kattens bord av Michael Ondaatje

Foto: Flukten fra virkeligheten
Idag arrangerer den herlige Mari med bloggen "Flukten fra virkeligheten", "En smakebit på søndag". Dette er noe hun gjør så å si alle søndagene i året! Til stor lykke for oss andre medbloggere! Har du lyst å være med eller bare lese andres bidrag er det bare å trykke på linken under bildet.

...

Må prate litt om den gode maten jeg har spist denne helgen: På fredagen laget jeg og samboeren vårruller for første gang, og de ble kjempegode. Men en ting lærte jeg ikke fyll de for mye, for noen fikk litt hullskader under prosessen, ikke bra når de skal i olje. Raspet limeskall er veldig godt i svinekjøttdeig. Har hatt en skikkelig høst mat helg. På lørdagen inneholdt middagen et kjempegodt marinert lammelår og med hjemmelaget sjokolademoussé til dessert. Gleder meg til å spise restene idag! Med andre ord har det vært en nam, nam, nam helg! Været viser seg jo også bare på sitt mest fantastiske side også, håper jeg får meg en tur ut, for listen er lang med gjøremål idag. 

Mari lurer på hva vi har lest i helgen, men jeg har prioritert filmer og har derav ikke lest noe særlig. Har sett en del filmer som jeg har lånt på biblioteket i helgen, Anna Karenina, som jeg likte veldig godt, men boken var jo bare veldig mye bedre. Jeg så også Utdrikningslaget, elsker jentefilmer med masse humor, denne skuffet meg veldig. Anbefales ikke! Føler ikke de har prøvd å lage en god film en gang. Historien om Pi, overrasket meg positivt. Likte den filmen kjempegodt, litt synd jeg så den før jeg fikk lest boken, men skal helt klart lese boken også. Kjempefin film!

Som dere kanskje har merket, er det ikke like mye aktivitet på bloggen som tidligere, men det er fordi jeg er i en fase der jeg prioriterer skolearbeid veldig, men titter da nå og da innom. Må jo prøve å få til det her selvstudiumet

Men tilbake til En smakebit på søndag: Dagens smakebit bok leser jeg i forbindelse med en Åpen lesesirkel som foregår på hovedbiblioteket og skal holdes imorgen. Jeg håper jo jeg rekker å kanskje lese ut månedens bok iløpet av dagen eller morgendagen, men det ser ikke så veldig lyst ut siden jeg allerede har en travel dag. Boken jeg snakker om er Kattens bord av Michael Ondaatje. Det er samme forfatter som har skrevet Den engelske pasient. Personlig har jeg ikke lest noe av denne forfatteren, og synes det er spennende å få lest litt bøker jeg kanskje ikke selv ville ha valgt. Håper da jeg rekker det!

Foto/Tekst: Aschehoug Forlag
Forlaget sier om boken:

Tidlig på femtitallet, i Colombo, Sri Lanka, går en 11 år gammel gutt om bord i et skip med kurs for England. Under måltidene får han fast plass ved "Kattens bord" - så langt unna kapteinens bord som mulig - sammen med en lurvete gjeng voksne og to andre gutter, Cassius og Ramadhin. 

Mens skipet krysser Det indiske hav, går gjennom Suezkanalen og inn i Middelhavet tumler guttene mellom skipsdekk og lasterom, fra det ene eventyret mer spennende enn det andre. Men det er andre opplevelser også - en mann snakker med dem om jazz og kvinner, en annen åpner døren til litteraturens verden, en straffange luftes på dekk sent om natten. Fortellerens omskiftelige og vakre kusine, Emily, blir hans fortrolige. For første gang kjenner han også lysten pirre. 

I "Kattens bord" er gutten blitt voksen når han forteller sin gripende og gnistrende historie om de magiske, ofte forbudte, tingene barndommen bringer med seg. Den storslagne sjøreisen ble starten på en ferd som har mange likhetspunkter med forfatterens eget liv.
"Kattens bord" er en elegant, spennende og fascinerende fortelling, skrevet i Ondaatjes umiskjennelig vakre og poetiske språk.


Her kommer smakebiten:

Vi så for oss, i tankene, at han kunne finne på å hoppe over rekka, sammen med den fangevokteren som var lenket til ham, ut i det mørke havet, Vi så for oss at han løp og hoppet i døden. Vi så dette for oss, antar jeg, fordi vi var unge, for selve tanken på å være lenket, på å bli holdt igjen, ga oss kvelningsfornemmelser  I den alderen kunne vi ikke holde ut tanken (Side 20). 


Ønsker alle en god søndag!22 kommentarer:

 1. Høres ut som det er en fin helg du har hatt,Isabella! Med masse god mat og for det meste fine filmer. Jeg fikk lyst til å lese begge bøkene til denne forfatteren så tusen takk for tips og smakebit:-) Ha en strålende søndag:)

  SvarSlett
 2. Åh, hjemmelagde vårruller hørtes godt ut! Takk for den fine smakebiten :)

  SvarSlett
 3. Vårruller har jeg lenge hatt planer om å lage, til og med kjøpt inn vårrullark. Kanskje jeg skulle forsøkt å lage dem før de går ut på dato! Skjønner godt at du prioriterer skolearbeidet, jeg merker også at med mye pensumlesing blir det lite tid til bloggen. Boken du leser virker spennende! Ha en fin søndag videre :)

  SvarSlett
 4. Takk for spennende smakebit, og kos deg resten av helgen også :)

  SvarSlett
 5. Høres ut som om du har hatt en veldig fin og smakfull helg :) Vårruller vil jeg også lage snart!
  Boken har jeg ikke hørt om før men jeg ble veldig nysgjerrig :) Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 6. Jag har inte läst något av denna författare, men jag har sett filmen Den engelska patienten. Jag vet inte riktigt om det är min "bokgenre".

  SvarSlett
 7. takk for flott boktips og smakebit :) denen boken har eg nå notert meg!

  SvarSlett
 8. Blev riktigt hungrig :). Både på bok och mat. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 9. Den lesesirkelideen var fin. Jeg gikk inn på Trondheim bibliotek sine sider og kopierte alt sammen og så skal jeg ta ideen med på jobb i morgen. Jeg har hatt bokkafeer frem til nå, men ser etter andre ideer som kan være interessante og ideen om Åpen lesesirkel var spennende. Takk for flott tips og ha en fin søndag!

  SvarSlett
 10. Takk for meget spennende smakebit:) Ha en god søndag videre med eller uten vårruller:)

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten. Författaren kände jag till men inte boken. Så avancerat att laga egna vårrullar förresten!

  SvarSlett
 12. Denne boka var helt ukjent for meg- og den hørtes fristende ut! Minner litt om Historien om Pi, men det er kanskje bare pga hovedpersonens kjønn og alder (da historien begynner), eller at du selv nevner filmen...
  Bodde på hybel sammen med to venninder da jeg gikk på videregående- da hadde vi MATVRAKHELGER! Da handla vi inn på fredag, så lagde vi mat, bakte og åt resten av helga. Trengte ikke å gå ut av døra før mandagmorgen... Ja, ja; det var ikke ofte, og det hadde garantert ikke gått an nå ;o)

  SvarSlett
 13. Vårruller laget jeg også for første gang tidligere i år. Og det var mye enklere enn jeg trodde. Og kjempegodt. Har ikke sett noen av filmene du nevner. Har sett Anna Karenina filmatisert, men du har sikkert sett den siste filmen. Den engelske pasient har jeg både lest og sett filmatisert. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 14. Både maten og boka fristet her, skal si du har dekket opp med smakebiter til å få vann i munnen av.:) Likte Anna Karenina og Historien om Pi veldig godt på film. Fin kveld til deg.:)

  SvarSlett
 15. Den engelska patienten tyckte jag mycket om, och hade gärna läst något mer av Ondaatje! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 16. For en kjekk helg du har hatt og jeg må si som flere her, jeg fikk lyst å lage vårruller selv :) Takk for fin smakebit fra en bok som jeg ikke har hørt om. Den engelske pasient har jeg vel bare sett på film, men den var jo god da.
  Det er viktig med fullt fokus på studiene, når en først driver med sånt, så ikke bekymre deg så veldig om bloggingen. (Vel, det er jo kjekt med kommentarer, så litt må du titte innom blogglandia :)

  SvarSlett
 17. Jag har läst Kattens bord och tyckte bra om den. (Har skrivit om den på min blogg.) Måste säga att det norska omslaget är riktigt, riktigt vackert! Det skulle man gärna ha på väggen, som en tavla. :-) Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 18. Låter väldigt gott med vårrullar, har inte testat att göra egna men det kanske inte är så svårt...Känner till författaren men boken var ny för mig. Tack för tipset och smakebiten! :)  SvarSlett
 19. Oj, en riktig mathelg! Vi åt grillad lax denna helg, en favoriträtt..
  "Den engelska patienten" var en underbar bok, men något annat av författaren har jag inte läst. .

  SvarSlett
 20. Det låter som en väldigt spännande och intressant bok :) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 21. Jeg liker smakebiten du har valgt! Digger språket. Boka virker bra. Har hørt om forfatteren og Den engelske pasient, men ikke denne! God lesning og lykke til med å lese den ferdig!

  SvarSlett