onsdag 18. september 2013

Bokanmeldelse - Hulder

Bokanmeldelse
Hulder av Tonje Tornes

Foto: Gyldendal Forlag
Forlag: Gyldendal Forlag
Forfatter: Tonje Tornes
Utgitt: 2013
Sider: 280
Alder: Ungdomsbok
Kilde: Leseeksemplar

...

Jeg er så glad jeg fikk denne boken overraskende i posten av Gyldendal, for det ble skikkelig hulder stemning her i hjemmet mens jeg leste. Dette er første bok i Kire- serien og jeg gleder meg til neste bok kommer i hus, kan nesten ikke vente. 

Bokens handling:

Erik og moren er å går tur sammen, plutselig endrer alt seg og moren havner på ett psykiatriske sykehuset, med diagnosen schizofreni. Dette hjelper ikke akkurat med å få nye venner når han begynner på en ny skole i område. Moren hadde sagt dette til han tidligere:

De vil føle at du er annerledes, hadde hun sagt. Folk frykter alt som er ukjent. Men du skal ikke la det plage deg. Du og jeg er spesielle, vi to. Men vi passer ikke inn i denne tiden (Side 15).

Erik er annerledes som moren sier, han føler kulde noen ganger, som ingen andre føler. Spesielt merker han det på gården faren og han bor. Dette fører med seg ett møte med huldra Flora. Flora viser seg etterhvert å være en ensom hulder. Noe som gjør at Erik og Flora blir etterhvert venner, og med det åpner det seg en ny verden for Erik, en eventyrverden som både er god og ond. 

På skolen blir Erik venner tvillingparet Tore og Trine, det viser seg også de ikke er helt naturlige av seg. Sammen bestemmer de seg for å redde moren til Erik slik at hun kommer ut av det psykiatriske sykehuset, for hun er absolutt ikke gal. Hun vet til og med kanskje mer en de fleste? 

Min mening om boken:

Forfatteren sier hun skrev denne boken for å gjøre hennes indre 15- åring glad, min indre 15- åring ble ihvertfall veldig glad av å lese denne boken. 

Boken starter med ett brak og du er allerede oppslukt etter de første sidene. Synes forfatteren greier å holde spenningen og interessen for historien opp hele veien. Tror faktisk ikke det er en eneste siden jeg kjeder meg, jeg storkoste meg faktisk med denne boken, og misunner alle mellom 13 - 16 år som får lov å lese denne utrolig spesielle boken for første gang. Boken passer virkelig til aldersgruppen. 

Verden som Tornes skaper i boken er en sammensetning av den reelle verden vi lever i, men også en eventyr verden med Huldrer og mange andre skapninger som vi visst lever med, som vi ikke kan se. Hun greier å sette begge verdnene godt sammen og gjøre det til en veldig spennende, mystisk, skummel, morsom og interessant historie. Miljøskildringene er også veldig gode i boken. Områdene Erik er i blir beskrevet godt og vi greier å se stedene der Erik bor godt for oss. 

Erik er en spennende karakter, han skiller seg ut ved at han ikke er helt vanlig. Ved å ikke være som alle andre føler vi sympati for han og vi heier han fram. Han er en god hovedperson, med både redsel og mot. Liker også det er en gutt i hovedrollen. Flora er kanskje den mest spennende karakteren synes jeg fordi man vet ikke helt hvor man har henne, er hun virkelig god av seg eller lurer hun alle. Du sitter litt på pinebenken med henne. Også det at hun er en hulder, gjør hun jo bare spennende av seg. Tvilling paret Tore og Tine synes jeg har en veldig interessant egenskap, som jeg synes var morsomt å høre om, de gjør boken veldig fargerik. 

Jeg kan ikke snakke om denne boken uten å nevne det helt utrolige flotte bokomslaget. Kunne ikke vært mer passende. Tiltaler veldig, hadde jeg ikke fått boken, men sett den på biblioteket eller i butikken, hadde jeg helt klart plukket den opp får å sett nærmere på den.Liker de intense øynene.  Språket og skrivemåten liker jeg også. Anbefaler virkelig å lese denne boken! Passer for de som vil finne barnet i seg igjen og for de som liker et virkelig eventyr. Boken er nok mest beregnet til yngre lesere, enn meg, men jeg kosete meg med boken allikevel. Nå venter jeg bare på at neste bok skal komme. 4 kommentarer:

 1. Fint innlegg:) Skal selv skrive snart om boka jeg også. Leste den ut tidligere denne uka.

  SvarSlett
 2. Artig å se hvor forskjellige vi er. Coveret alene gjør at jeg aldri ville plukket med meg boken, jeg syntes det var groteskt. Skjønner at du likte boken, men jeg puster nesten lettet ut over at jeg ikke er 13-16 lenger :)

  SvarSlett
 3. Har denne i lesebunken min (som er ganske massiv). Kanskje den skal litt lengre opp i bunken nå etter at du skrev så varmt om den. Den virker akkurat som min type bok.

  SvarSlett
 4. Denne har jeg også lest, men jeg har ikke kommet så langt som å skrive om den. Jeg likte den virkelig godt og noen ganger er det vanskelig å sette ord på. Noe du gjør veldig bra! Jeg er også helt enig i at coveret er fantastisk :-)
  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett