søndag 6. januar 2013

En smakebit på søndag - Stryk meg over håret

En smakebit på søndag
Stryk meg over håret av Agnes L. Matre


Idag arrangerer Mari med bloggen "Flukten fra virkeligheten", "En smakebit på søndag". Dette er noe hun gjør så å si alle søndagene i året! Til stor lykke for oss medbloggere!  Idag har hun itillegg overrasket oss med en "Hurra vi lever!" giveaway på bloggen sin idag, og det er en flott bok man kan vinne. Alt du trenger å gjøre for å delta er å bla opp boken på en av sidene du leser på nå denne søndagen, og velge ut noen linjer som ikke er alt for avslørende. Sånn i tilfelle andre vil lese boken senere. Viktig! Deretter linker du innlegget ditt på smakebit siden på Maris blogg. Link til siden hennes er over. Enkelt rett og slett! Bare å kaste deg med!. På denne måten får man mange gode bok tips, også treffer man kanskje på noen nye bloggere man ikke har sett på tidligere, med andre ord veldig spennende!

Feriemodusdvalen holder på å gå ut av kroppen og jeg kjenner hverdagen kommer snikende tilbake. Deilig med nytt år og nye muligheter! Det vil etterhvert komme litt innlegg om oppdateringer over oppnådde mål i 2012. Er litt spent selv hva jeg har fått til, tror ikke jeg har nådd så mange av målene da, men gleder meg til å sette nye og starte opp på de. Som sagt nye muligheter. 

Bloggen trenger en liten opprydding siden det er fullstendig kaos på siden for tiden, men det skal jeg kose meg med denne søndagen! Jeg leser også på to bøker denne søndagen: "Kafka på stranden" av Haruki Murakami og dagens bok dere skal få en smakebit av "Stryk meg over håret" av Agnes L. Matre. Begge bøkene er utrolig gode på hver sin måte. 


Guro er en tilsynelatende vellykket karrièrekvinne fra Bergen. Hun lider av bulimi, og legen ber henne om å ta tak i sykdommen sin. Alternativet er å dø. Hun bestemmer seg for å trosse legens råd, og heller reise bort i håp om at tingene vil ordne seg av seg selv. 

Hos Marie, en eldre kvinne i den lille fjellandsbyen Callian i Provence, møter Guro for første gang noen som ser henne og lytter til hennes historie. Midt i lavendelduft, god mat og vidunderlige viner, lengter Guro etter å få ta del i livet fullt og helt. Kroppen og tankene hennes sloss om å ville nyte dette vakre, samtidig som hun straffer seg selv for at hun nyter det. Fortvilet merker hun at fortrengte minner fra fortiden dukker opp igjen. 

Guro kjemper en indre kamp om å våge å slippe noen andre inn, løsrive seg fra fortiden og søke trøst der hvor hun aller minst venter å finne den (Tekst: Fra vaskeseddelen). 

Her kommer smakebiten!:

Her, hvor alt var bare vakkert og godt, truet tankene med å komme til overflaten. Det var her det gradvis gikk opp for henne hvor utrolig sliten hun var. Kontrollen kostet henne mer enn en krevende arbeidsdag. Guro hadde jobbet overtid i mange år, hver eneste dag med ett formål. Kontrollere tanker og følelser. Lik frosken som gradvis blir kokt uten å merke det, hadde hun slitt seg ut mentalt og fysisk, samtidig som hun hadde hadde flyktet lenger og lenger inn i bulimiens helvete (Fra s. 78 i boken). 


Ha en fin søndag!




21 kommentarer:

 1. Det låter som en intressant bok.

  SvarSlett
 2. Kjøpte denne boka i høst, men før jeg fikk lest den ble den pakket inn som julegave til min nye svigerdatter. Tror hun vil sette pris på den, så jeg får heller låne den på biblioteket. Ha en nydelig søndag!

  SvarSlett
 3. Det verkar vara en intressant bok :) Ha en bra söndag!

  SvarSlett
 4. En fin smakebit! Jeg har lest den, men falt ikke helt for den. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 5. Denne boken likte jeg godt jeg også. Tusen takk for fin smakebit og ha en fin søndag,Isabella:-)

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten. Låter onekligen intressant.

  SvarSlett
 7. Har ikke lest denne boken, likte smakebiten:)

  SvarSlett
 8. Kafka på stranden leste jeg ferdig i morges, en veldig god bok. Det kan jeg tenke meg at "Stryk meg over håret" også er, men sikkert på en helt annen måte. Jeg har veldig lyst til å lese den, så takk for smakebiten.
  Ha en fin søndag videre, jeg ser frem til et oppsummerings-innlegg :)

  SvarSlett
 9. Virker som en tung bok - kanskje det bare er temaet som skremmer? Har hørt mye bra om boka takk for fin smakebit!

  SvarSlett
 10. Takk for smakebiten! Er spent på om det kommer en omtale når du har lest den ferdig?! Foreløpig har jeg konkludert med at temaet er litt for traurig til at jeg orker å gå løs på den... Hvem vet; kanskje en vakker dag...

  SvarSlett
 11. takk for godt tips, denne skal jeg låne med meg fra biblioteket neste gang!

  Godt nytt år ;D

  SvarSlett
 12. Flott og sterk smakebit! Og du burde absolutt lese "På direkten", knallbra bok :)

  SvarSlett
 13. Låter som en fin bok. Tack för smakebiten! :)

  SvarSlett
 14. Takk for fin smakebit :)
  Lenge siden jeg har vært innom her, koselig å lese bloggen din igjen!

  Enjoy!
  Pia

  SvarSlett
 15. Monika, faktisk en ganske koselig bok tross temaet bulimi:) Koser meg med den:) Ha en fin søndagskveld!:)

  aariho, fin gave å gi vekk. Liker boken godt:) Ha en fin søndagskveld!:)

  C.R.M. Nilsson, liker boken godt:) Liker å ta turen til vakre Frankrike for en stund:)Ha en fin søndagskveld!:)

  astridterese, dumt den ikke satt helt hos deg:) Liker den godt:) Ha en fin søndagskveld!:)

  Takk Beathe! Koselig det er flere som liker boken, fikk lyst å dra til Frankrike. Høres jo så vakkert ut:)Ha en fin søndagskveld!:) Klæm!

  Lotten, veldig søt bok med ett alvorlig tema:)Ha en fin søndag videre!

  Elin, anbefales:) Har litt lyst å stå i den der lavendel åkeren, må jo dufte fantastisk:) Ha en fin søndagskveld!:)

  Melusine, har en del igjen av Kafka på strande. Ganske to forskjellige bøker. Vil nok ikke sammenligne dem fordi er så forskjellige, men Kafka kommer nok sterkere ut. Utrolig interessant bok:)Men anbefaler Stryk meg over håret også!:) Ha en fin søndagskveld!:)

  mariellenerder, ikke noe særlig tung bok. Veldig lettlest. Den handler ikke bare om bulimien hennes:) Så anbefales! Ha en fin søndagskveld!:)

  Berit, har planer om å skrive om den:) Men tiden vil vise om tiden er der:) Er ikke en tung bok:) veldig grei å lese:) Ønsker deg en fin søndagskveld!:)

  Ingaplinga, er spent på slutten på den om ting endrer seg. Kan jo ha mye å si om boken. Blir spennende å se om den står helt til forventningene. Håper du koser deg med boken når du får tak i den:) Ha en fin søndagskveld og godt nytt år til deg også!:)

  Sara Pepparkaka, takk for titten:)Ha en fin søndagskveld!:)

  Anette, takk for at du liker smakebiten!:) Har den på skal lese listen:) La den litt framme i køen:) Ha en fin søndagskveld!:)

  Marika, det er en fin bok:) Takk for titten og ha en fin søndagskveld!:)

  SvarSlett
 16. Pia, så koselig å høre fra deg:) Takk for fine ord:) Håper jeg skal få mer tid til blogging framover. Holder på å ordne meg en timeplan, så det blir litt mindre blogging en tidligere men noe blir det. Må jo presse det mellom jobb, skole og trening:) Ikke så enkelt. Men håper å få det til:) Godt nytt år til deg! Ha en fin søndagkveld!:)

  SvarSlett
 17. Hei Isabella
  Moro å lese både smakebit og alle kommentarene. Om du ikke har vært i Provence så MÅ du bare reise. Agnes sitt største problem var nesten å klare å beskrive det så vakkert som det faktisk ER uten at det virket svulstig og kunstig på leseren. Det er helt nydelig der nede, og Callian er en fantastisk liten fjellandsby omtrent urørt av turister. Hils til Kelneren Silvian om du stikker innom Cafè Au Rendes Vouz en vakker dag :)

  SvarSlett
 18. Tusen takk for smakebiten, Isabella, det er så hyggelig at du er med på smakebitene igjen på nyåret!

  SvarSlett
 19. Oj, vilken smakebit - tung och ändå så lockande. Tack för den.

  SvarSlett
 20. bokbloggeir, har ikke vært der og synes hun hadde fått beskrivelsen veldig fine for jeg så det så så godt for meg.Har virkelig lyst å reise dit, kanskje neste ferietur:) Må jeg bare huske å skrive om boken:) For den likte jeg kjempegodt:)Skal huske å hilse hvis jeg drar dit en dag:)

  Mari, takk for det. Koselig å være tilbake i bloggerverden igjen. Håper jeg greier å finne balansen mellom blogg, skole, fritid og jobb. Ikke bare bare:)

  tinaottosson, værsegod!:)

  SvarSlett