søndag 27. januar 2013

En smakebit på søndag - Stolthet og fordom

En smakebit på søndag
Stolthet og fordom av Jane Austen Idag arrangerer den herlige Mari med bloggen "Flukten fra virkeligheten", "En smakebit på søndag". Dette er noe hun gjør så å si alle søndagene i året! Til stor lykke for oss andre medbloggere! 

Alt du trenger å gjøre for å delta er å bla opp boken på en av sidene du leser på nå, denne søndagen, og velge ut noen linjer som ikke er alt for avslørende. Sånn i tilfelle andre vil lese boken senere. Viktig! Deretter linker du innlegget ditt på smakebiten siden på Maris blogg. Trykk på Linken over, så kommer du til siden. Enkelt rett og slett! Bare å kaste deg med!. På denne måten får man mange gode lese tips, også treffer man kanskje på noen nye bloggere man ikke har besøkt tidligere, med andre ord veldig spennende!

...

Endelig har datamaskin opplegget ordnet seg og jeg er på banen igjen. Har vært en dårlig bloggeruke, men jeg har istedenfor kost meg stort med å lese mye forskjellig.  Her om dagen avsluttet jeg "Historien om Ragnhild" og den vil det nok komme en anmeldelse av i løpet av uken. Idag er det "Kafka på stranden"  av Haruki Murakami, som er på lese menyen, og jeg håper at jeg rekker å lese den ut, slik at jeg kan være med på årets første presentasjon på Lines lesesirkel. Jeg har også denne uken startet på "Stolthet og fordom" av Jane Austen, og det er den dere skal få dagens smakebit av. Elsker allerede denne klassikeren som jeg har sett på film mange, mange ganger. Endelig leser jeg boken! Her kommer mer om den:Om boken:

" Det er en allment anerkjent sannhet at en ungkar i besittelse av en pen formue, nødvendigvis trenger en kone. Hvor lite kjent en slik manns følelser og hensikter er når han kommer flyttende til en egn, er denne sannheten så uutryddelig hos familiene i nabolaget at han betraktes som en eller annen datters rettmessige eiendom."

Med disse linjene slår Jane Austen an tonen for sin mest populære roman gjennom tidene. Få lesere har kunnet unngå å bli sjarmert av hovedpersonene, den livlige og selvstendige Elizabeth Bennet. Allerede ved første møte med den nytilflyttede Mr Darcy, bestemmer hun seg for å mislike ham - til tross for at han er både flott og attraktiv - en feilvurdering som i sin tåpelighet bare kan måle seg med Darcys egen arrogante stolthet. Men de første inntrykkene må etter hvert vike plassen for ekte følelser (Tekst fra: Vaskeseddelen). 


Her kommer smakebiten:

Smakebiten er fra starten i boken siden jeg ikke er kommet noe særlig langt.  Familien Bennet har akkurat vært på ball og møtt Mr Bingley og Mr Darcy.  Mr Darcy har ikke imponert jentene og spesielt ikke Elizabeth. Men ting er i ferd med å snu:

Opptatt hun var med å se mr. Bingley gjøre kur til hennes søster, hadde Elizabeth ingen anelse om at hun selv var i ferd med å vekke hans venns interesse. Mr. Darcy hadde først ikke engang villet være ved at hun var særlig pen. Han hadde betraktet henne uten beundring på ballet, og da de møttes neste gang, hadde han sett på henne med kritisk blikk. Men ikke før hadde han slått fast overfor seg selv og sine venner at hun knapt hadde et pent ansiktstrekk, så oppdaget han at det vakre uttrykket i de mørke øynene gjorde ansiktet hennes usedvanlig intelligent. Denne oppdagelsen ble fulgt av flere som var like pinlige. Selv om hans, kritiske blikk hadde avdekket mer enn èn mangel på fullkommen symmetri i skikkelsen hennes, måtte han erkjenne at hun hadde en slank og nett figur, og selv om han fremholdt at manerene hennes ikke var videre modene, ble han slått av hvor utvungen og munter hun var. Om alt dette svevde Elizabeth i lykkelig uvitenhet  - for henne var han bare en mann som gjorde seg dårlig likt overalt og som ikke hadde funnet henne pen nok til å danse med (Side 36). 

18 kommentarer:

 1. Det här är en av de böcker som jag faktiskt inte vet om jag har läst, eller bara sett filmen :) Kanske borde jag läsa den, så jag vet att jag gjort det.

  SvarSlett
 2. Jeg leste boken på engelsk for noen år siden og jeg har sett filmen. Liker, liker, liker :D

  SvarSlett
 3. Har ikke lest boken. Men den har jeg i bokhylla og nå må jeg bare sette igang snart. Har sett filmatiseringen av den i mange versjoner mange, mange ganger. Og andre av hennes bøker. Og det er så flott, blir aldri lei. Og mora til Elisabeth som er så opptatt av å få døtrene gift; kaller mannen Mr Bennett. Var innom Jane Austen senteret i Bath i 2010; det var gøy. Ha en fin søndag.

  SvarSlett
 4. Likte sitatene. Lest denne boken en gang, men det er lenge siden:)

  SvarSlett
 5. Denne boken har jeg liggende ulest og ser frem til å lese den. Har faktisk ikke lest noe av henne enda. Tusen takk for smakebit og ha en super dag videre,Isabella! klem

  SvarSlett
 6. Denne har vi jo hørt om igjen og igjen. Og jeg har tenkt- igjen og igjen- at den må jeg se til å få lest! Men; igjen og igjen har den blitt skjøvet nedover på prioriteringslista ;o)
  Hvem vet? Plutselig en dag...
  Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 7. flott smakebit ! har bestemt meg for å lese noen klassikere i år, blandt annet denne :)
  ha en fin søndag du ;)

  SvarSlett
 8. Jag gillar den boken. :)

  Vet du att imorgon (28 januari)är det EXAKT 200 år sedan den kom ut? Det kanske är därför du läser den nu? :)

  SvarSlett
 9. En bra bok. Kul att se lite utdrag från den!

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten! Det går inte att läsa om Mr Darcy utan att se Colin Firth framför sig...

  SvarSlett
 11. Tack för smakebiten! "Stolthet och fördom" är en sån där bok som jag också hukat mig lite inför, men bara älskade när jag väl läste den.

  SvarSlett
 12. Jeg tenkte å lese denne selv snart! Jane Austen er en fantastisk forfatter! Fin smakebit. Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
 13. Flott smakebit!! Men Jane Austen har jeg faktisk ikke lest noe av. Er liksom ikke helt min gate... Klem fra Anette :)

  SvarSlett
 14. Denne hørte jeg på lydbok for en tid tilbake. Hadde ingen forventninger, for det er ikke helt min greie, men jeg ble positivt overrasket. :)

  SvarSlett
 15. Ååh måste verkligen läsa den snart!

  SvarSlett
 16. Dette er en klassiker jeg så absolutt, må få lest snart..
  Har ikke visst hva den handlet om før.. Men så begynnte jeg se "videoblogg serien" Lizzie Bennet.. Som er basert på boken også :)
  Utrolig morsomt og følge med på Youtube.. Men boka må nok tas frem snart :) Takk for fin smakebit.. :)

  SvarSlett
 17. Fin, fin smakebit da! Herrigud jeg ELSKER filmen fra to tusen og fem.

  SvarSlett
 18. Monika, så fin bok:) Håper du ikke hadde lest den for da har du noe godt å kose deg med:) Filmen er jo også så bra:)

  Mari, hehe!:) Liker jeg å!

  Tone bokmerke, vil også på Jane Austen senter!:) Hun er en morsom karakter:) Ha en fin helg!

  Elin, det er ikke ofte jeg leser bøker om igjen, men Jane Austens bøker kunne jeg tenke meg å lese flere ganger:) Jeg havner i skikkelig kose meg modus, når jeg starter på dem:)

  Beathesbokhylle, tror du kommer til å like hennes bøker like godt som meg:) Kjøpte Emma her om dagen på tilbud, men når jeg tenker meg om så lurer jeg på om jeg ikke har kjøpt en fra før, jaja:) Når jeg har slette ut den ene, så har jeg den andre:)

  Berit, skjønner hvordan det henger sammen, har jo ikke selv lest noe Austen får i de siste år. Og etter det sparer jeg litt på bøkene hennes fordi de er gull!:)

  Mary-Anne, ikke dumt valg!:) Liker denne utgaven også som er så liten å drasse med seg rundt:)

  Marika, det viste jeg ikke. Lærte noe nytt der!:) Stilig!:) Var bare tilfeldigheter at jeg leser den nå. Har da skrevet den opp på en utfordring der jeg har valgt ut 10 bøker jeg skal lese fra boken, 1001 bøker du må lese før du dør. God helg!

  Boktjuven Ingerun:)

  Lotten, hehe det er sant:)

  tinaottosson, har sett filmen så mange ganger at historien kunne jeg godt utenat, men det ble fordet noe helt annet å lese boken. Elsker bok og fimene!

  BookNook, helt enig:) Håper du leste den, hvis ikke må du bare finne den frem!:)

  Anette, synd siden de er så søte å fine:)

  Julie, så bra! Man skulle tro mange klassikere er skikkelig tungleste, men det er ikke Austens bøker synes jeg også er de jo så morsomme:)

  Nilmas Bokhylla, det må du! Hvis du ikke har gjort det alt:)

  MoonStar, har hørt Lizzie Bennet skal være morsom, har da ikke sett på selv:) Må leses ja!:)God helg!

  Stjernekast, fikk lyst å se filmen igjen:) Tror faktisk min begynner å bli litt slitt i lakken:)God helg!:)  SvarSlett