søndag 13. januar 2013

En smakebit på søndag - Kafka på stranden

En smakebit på søndag
Kafka på stranden av Haruki MurakamiIdag arrangerer Mari med bloggen "Flukten fra virkeligheten", "En smakebit på søndag". Dette er noe hun gjør så å si alle søndagene i året! Til stor lykke for oss medbloggere! Alt du trenger å gjøre for å delta er å bla opp boken på en av sidene du leser på nå, denne søndagen, og velge ut noen linjer som ikke er alt for avslørende. Sånn i tilfelle andre vil lese boken senere. Viktig! Deretter linker du innlegget ditt på smakebiten siden på Maris blogg. Link til siden hennes er over. Enkelt rett og slett! Bare å kaste deg med!. På denne måten får man mange gode lese tips, også treffer man kanskje på noen nye bloggere man ikke har besøkt tidligere, med andre ord veldig spennende!


...

Idag storkoser jeg meg med "Kafka på stranden" av Haruki Murakami. Leser den i forbindelse med "Lines lesesirkel" Skjønner ikke hvorfor jeg ikke har lest den tidligere, det er virkelig en underfundig bok med mange overraskelser. Skal da ikke lese mest på den idag. Har også en del pensum jeg må igjennom dessverre, håper jeg bare greier å rive meg fra boken. Men her kommer litt mer om den og en liten smakebit. 

Foto: Pax Forlag

På 15 årsdagen rømmer Kafka Tamura hjemmefra. Han vil vekk fra den iskalde faren sin og hans foruroligende ødipale spådom. Men Kafka bærer også  på håpet om å finne moren og søsteren, som begge forsvant elleve år tidligere. I byen tukamatsu finner han fram til et lite, privat bibliotek, der han blir kjent med den androgyne Oshima i skranken og den gåtefulle kvinnelige bestyreren. Og her får han hjelp da politiet tar opp jakten på ham etter en blodig hendelse. 

Nakata er også på flukt fra politiet, og finner en trailersjåfør som sin hjelper. Etter en mystisk ulykke som barn har Nakata hatt evnen til å snakke med katter, og det er da han leter etter en forsvunnet katt at han får blod på hendene og må legge ut på reise. Trådene i Kafkas og Nakatas liv veves sammen. 

Kafka på stranden er et stort episk verk med forankring både i realisme og drøm. Det er en roman som gir en lidenskapelig forsvar for fantasikraftens, medfølelsens og tankenes betydning (Tekst fra: Vaskeseddelen). 


Her kommer smakebiten:

Jeg er redd. Tennene klaprer i munnen på meg. Jeg klarer ikke å få dem til å få dem til å holde opp, selv om jeg prøver. Jeg holder begge hendene fram og ser på dem. De dirrer litt. Og de ser ikke ut som mine hender, men heller som noe som lever sitt eget liv atskilt fra meg (Fra side 86). 


Ha en fin søndag!

17 kommentarer:

 1. Denne har jeg lest, men jeg ser at jeg kanskje skal ta den frem igjen. Takk for fin smakebit :)

  SvarSlett
 2. Tänkte ge mig på en Murakami i år, fast det blir Fågeln som vrider upp världen :)

  SvarSlett
 3. Kafka på stranden storkoste jeg meg også med, skal definitivt lese mer Murakami! Ha en fin søndag videre, med pensum- og Murakami lesing :)

  SvarSlett
 4. Vedder på at når jeg går innom en bokhandel og den ligger der; så havner den nok i en lite bærepose. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 5. Denne likte jeg veldig godt når jeg først kom inn i den.:) Kos deg.

  SvarSlett
 6. aldri lest denne, men hører så mye positivt om den at eg blir fristet til å lese den selv også nå. takk for fin smakebit :)

  SvarSlett
 7. Denne har jeg nettopp kjøpt og ser veldig frem til å ta fatt på den, har hørt mye positivt om den. Kos deg med pensumlesing:-) Klem

  SvarSlett
 8. Alltid fine smakebiter fra deg Isabella, og denne var NESTEN like bra som den du hadde forrige uke ;)

  SvarSlett
 9. Denne skal jeg begynne på så snart jeg er ferdig med Slaughterhouse 5. Til mer jeg hører om den til mer har jeg lyst til å lese den :-)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 10. Takk for smakebiten! Jeg husker godt stemningen i boka, og smakebiten din er veldig karakteristisk for den. Kafka... er en kjempebra bok! Amen to that :)

  SvarSlett
 11. Bra smakebit! Nå må jeg sette denne boken på leselisten! :) Kos deg videre med boka:)

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten. Murakami ska jag läsa 2013, återstår bara att se vilken det blir...

  SvarSlett
 13. Nå er det blitt så mange som anbefaler denne boka, at jeg må prioritere lån! Takk for tipset!

  SvarSlett
 14. Herlig smakebit, underfundig liker jeg! Og "Det fine som flyter forbi" har jeg snart lest ut, superfin bok :)

  SvarSlett
 15. Denne har jeg hørt mye bra om; må nok lese den en gang. Bare jeg får unna noe pensum, som deg...

  SvarSlett
 16. Min favoritbok av Murakami! :) Är väldigt sugen på att läsa om den.

  SvarSlett
 17. Tine, er så spent hvordan den utvikler seg. Hvordan ting henger sammen for jeg er ikke kommet så langt enda at jeg skjønner så mye. Men spennende og litt herlig rar historie er det:) Ikke dum bok å lese flere ganger. Kanskje du oppdager nye ting:) Ha en fin kveld!:)

  Monika, tror jeg også må lese mer av denne forfatteren for jeg liker boken veldig godt. Blir spennende å høre om boken, har ikke hørt om den tidligere:) Kos deg masse med Murakami når den tid kommer!:)

  Takk Melusine, ble nok mer Murakami enn pensum:) Har også funnet så langt at jeg vil ha mer av denne forfatteren:)Herlig!:) Ha en fin kveld!:)

  Tone, godt å høre!:) Ha en fin kveld!:)

  Anita Ness, jeg likte den med en gang for den gjorde meg så nysgjerrig på hvor historien ville ta veien:) Koser meg veldig!:) Leser på den oftest nå før jeg legg meg, så det går litt sakte fremover, men koser meg max!:) Ha en fin kveld!:)

  Mary-Anne, ikke dum tanke, anbefales! Ha en fin kveld!:)

  Beathesbokhylle, takk for det:) Ble mindre pensumlesning en planlagt, men da blir det en tøffere uke også:) Boken digger jeg, gled deg!:) Ha en koselig kveld!:)

  bokbloggeir, hehe takk for det!:) Koselig å høre!:) Ha en fin kveld!:)

  astridterese, anbefaler den! Flott bok:) Litt av en tittel å boken din, grøss!:) Gleder meg til å høre mer om den!:) Ha en fin kveld!:)

  Bokofilia, amen!:) Kan ikke være mer enig!:) Ha en koselig kveld!:)

  Takk Nina C:) Fin bok å ha på lista si:) Har skrevet allerede opp flere bøker av han jeg må få lest:) Koser meg veldig!:) Ha en fin kveld!:)

  Lotten, tror jeg også må lese flere bøker av han:) Glad jeg er med i lesesirkelen og blir introdusert for bøker jeg ellers ikke ville kanskje ha plukket opp:) Skal følge spennende med hvilken bok du ender opp med:) Ha en fin kveld!:)

  aariho, LIKER! Lån i vei!:) Kos deg med boka hvis du tar den med hjem!:)

  Anette, må få lest den også snart. Ga den i julegave og da må jeg ringe å snakke om boken etterpå. For jeg regner jo med de leser gaven sin:) Godt å høre den er god!:) Ha en fin kveld!:)

  SigridfraEnget, feilet litt på pensumlesningen. Men har tatt litt igjen i ukedagene nå, sukk ikke greit å lese etter jobb alltid!:)Håper du greier deg bedre!:) Ha en fin kveld!:)

  C.R.M. Nilsson, så bra høre det er en favoritt!:)Tror det blir en favoritt hos meg også!:) Ha en fin kveld!:)

  SvarSlett