søndag 18. november 2012

En smakebit på søndag - Falstad av Egil Ulateig

En smakebit på søndag
Falstad av Egil Ulateig


Det er den flotte bloggeren Mari som arrangerer "En smakebit på en søndag", så har du lyst å se andres bidrag eller være med å delta er det bare å besøke bloggen henne "Flukten fra virkeligheten". Kan trykke på linken på blogger navnet hennes over for å komme dit.

...

Selv har jeg lest å skal dele dagens smakebit fra boken "Falstad" som ble skrevet i 1984 av Egil Ulateig. Har lest lite om konsentrasjonsleiren som var her i Trøndelag. Ramlet over boken på biblioteket og fant ut at Falstad vil jeg høre mer om.

Koser meg med to bøker idag, for jeg trenger avveksling fra å ikke bare lese om krig og elendighet. Har akkurat avsluttet "Det vokser et tre i Mostamägg" av Britt Karin Larsen. Likte boken så godt at jeg hoppet rett på den andre boken om de i finneskogen "Himmelbjørnens skog". Men her kommer litt mer om "Falstad":


 Foto: Privat

"Rundt dem fløy to vakter med maskinpistoler og et dusin andre med trekøller og påker. De uheldige som befant seg i ytterkantene   av flokken kjente den skarpe smerten når det smalt mot skulderblad og ryggtavler. 
   Det rant gjørme og myrvann av dem og noen klarte bare såvidt å komme seg opp på ny kommando. Det var ingen nåde. Gogol hadde rett, her var det ingen Gud som hjalp". 
   Scenen er ikke hentet fra Auschwitz eller Buchenwald. Den utspilte seg i en bygd i Trøndelag, våren 1952. Her lå konsentrasjonsleiren Falstad. 

I løpet av fire krigsår ble mer enn 6500 menn og kvinner holdt innesperret bak høye piggtråd her, bevoktet av SS - Totenkopfsoldater. Mer enn 200 ble henrettet i Falstadskogen. Hundrevis ble torturert og lemlestet. 

Historien om Lager Falstad 1941 - 45 er et enestående, grusomt kapittel i norsk okkupasjonshistorie. Og likevel er den idag et glemt kapittel. 

Nordmenn, jøder, russere, jugoslaver, polakker opplevde Hitlers terror på Falstad. 

I denne dokumentarboken skildrer Egil Ulateig hverdagen i konsentrasjonsleiren Falstad. Beretningen er i vesentlig grad bygget på øyenvitneskildringer, fra tidligere fanger (Tekst fra: vaskeseddelen).   

 
Her kommer smakebiten:

Smakebiten er hentet helt i starten av boken:

Falstad var en dødsleir. Den hadde ingen gasskammer og ingen ovner. Men bakom Falstad lå skogen, hvor det i 1945 ble funnet 46 graver, noen av dem massegraver (S 8). 
Ha en koselig søndag!
13 kommentarer:

 1. Falstad høres ut som tung, men interessant lesing. Som du skriver er det viktig å ikke glemme de mindre kjente historiene og.

  Ha en fin søndag videre. :)

  SvarSlett
 2. Det där var ju inte någon lättsam smakebit. Jag hade ingen aning om att det fanns koncentrationsläger i Norge.

  SvarSlett
 3. Grusom historie, men det er viktig å vite! Godt å ha noe annet å lese innimellom :)

  SvarSlett
 4. Det där är sånt som det är viktigt att det skrivs ned, så man inte glömmer. HAr just läst en bok om lägren i Nordkorea som finns idag. Skakande.

  SvarSlett
 5. Jeg har lest en del om Falstad og Rinnanbanden i Trøndelag. Uhyggelig lesning, ikke minst på grunn av at det er så nært.(Jeg er oppvokst i Trøndelag). Nødvendig lesning, men ikke for mye om gangen! God søndag, med lettere litteratur!

  SvarSlett
 6. Dette er nok uhyggelig lesing men helt klart viktig å lese. Ha en fin dag videre Isabella:-)

  SvarSlett
 7. Det er gjerne sånn at vi helst vil huske historien(e) om Nansen og Amundsen, og gjerne glemme mest mulig av det grusomme som har skjedd opp igjennom historien. Viktig å lese om denne epoken, men vanskelig å disiplinere seg for å gjøre det synes jeg. Artig å høre at du like Britt Karin Larsen! Begynner på Før snøen kommer NU- akkurat nå!! Gleder meg- og det regner jeg med at du også gjør ;o)

  SvarSlett
 8. Det är säkert en intressant bok som är tung att läsa. I Sverige hör vi inte så mycket om att det fanns koncentrationsläger i Norge. Jag har hört om Grini, men inget mer ...

  SvarSlett
 9. FAren min bruker å dra hit hver 17 mai å legge ned krans sammen med tidligere kolleger..
  Trist historie ja.
  God søndag!

  SvarSlett
 10. Utrolig sterk smakebit! Denne delen av krigshistorien er godt kjent her på Sør-helgeland, og bøker som dette er utrolig viktige!! Klem fra Anette :)

  SvarSlett
 11. En veldig sterk smakebit! Det var også sterkt å lese omtalen av boken.
  Det vokser et tre i Mostamägg hadde jeg tenkt å lese for en stund siden, men har glemt det av. Takk for at du minnet meg på det!

  SvarSlett
 12. Oi, for en vond smakebit! Takk uansett for at du deler! Tenk at dette er en del av norsk historie! Og tenk at ejg aldri har hørt om det før ... !
  Skjønner godt at du trenger bok til avveksling!

  Ha en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
 13. Skikkelig rart å tenke på...


  Sjekke bloggen min? En anmeldelse om "Variantene" - Robinson Wells :)

  SvarSlett