søndag 11. november 2012

En smakebit på søndag - Natascha Kampusch 3096 dager

En smakebit på søndag
Natascha Kampusch 3096 dager av Natascha Kampusch


Det er den flotte bokbloggeren Mari som arrangerer "En smakebit på en søndag", så har du lyst å se andres bidrag eller være med å delta er det bare å besøke bloggen henne "Flukten fra virkeligheten". Kan trykke på linken på blogger navnet hennes over for å komme dit.

...

Liker "Dracula" av Bram Stoker veldig godt og koser meg veldig med å lese denne gode gamle klassikeren. Nå begynner Jonathan Harker virkelig å innse at grev Dracula ikke er en god mann og at han virkelig er godt fanget i hans borg. Spennende, enda jeg vet hvordan det går. Får nesten litt lyst å se Dracula i filmer igjen. Har da i stedet veldig snart tenkt å ha en liten Twilight filmkveld hjemme, så jeg blir klar for den siste filmen "Breaking Dawn Part 2" som kommer snart på kino. Hvor jeg gleder meg! Dracula skal også så klart sees etter vært. Men nok om mine små gleder, her kommer mer om søndagens bok som jeg leser på som også omhandler fangenskap, men da en fra virkelighetens verden. 

Lånte "Natascha Kampusch 3096 dager" av Natascha Kampusch  her om dagen. Er en bok jeg lenge har hatt lyst å lese. De fleste har vel hørt om denne grusomme kidnappingssaken i Østerrike. Begynte å lese den på lørdagen og jeg har allerede nesten lest alle 240 sidene. Utrolig vanskelig å sette seg inn i hvordan det var i fangenskapet for Natascha og det hun har vært igjennom, men boken greier å formidle dette veldig bra. Boken er også god på å formidle hva som kan skje med et ett menneske som har vært gjennom slike prøvelser psykologisk og fysisk. Det er en veldig godt skrevet bok for oss utenforstående. En tung historie å lese, men samtidig får du en slik beundring overfor Natascha og hennes styrke gjennom det hele. Lenge siden jeg har lest om noen som har måtte vært så sterk. 


Om boken:

"Nå føler jeg meg sterk nok til å fortelle hele historien om kidnappingen"
 - Natascha Kampusch -

Natascha Kampusch opplevde det verste som kan ramme et barn: Den 2. mars 1998 ble hun bortført på vei til skolen, ti år gammel. Gjerningsmannen, ingeniøren Wolfgang Priklopil, holdt henne fanget i et kjellerhull - i 3096 dager. Den 23. august 2006 klarte hun å flykte ved egen hjelp. Priklopil tok sitt eget liv samme dag. 

Her snakker Natascha Kampusch for første gang åpent ut om kidnappingen, tiden i fangenskapet, sitt forhold til kidnapperen og om hvordan hun klarte å unnslippe helvete. Dette er en historie til en kriger, som holdt ut det ufattelige og som aldri lot seg knekke (Tekst fra vaskeseddelen).   


Her kommer smakebiten:

Natascha sitter i kjelleren innestengt på mindre en fem kvadratmeter. Hun får tiden til å gå ved å se på Tv, høre radio og å lese bøker. I smakebitene forteller hun hvor viktig bøkene var for henne og hva hun følte når Priklopil brukte disse godene mot henne:

"Romanene kastet meg inn i en annen verden og fanget oppmerksomheten så sterkt at jeg i flere timer glemte hvor jeg var. Og det var nettopp det som gjorde lesningen så livsviktig. Mens Tv og radio gav meg en illusjon av å få selskap i fangehullet, kunne jeg forlate det i tankene når jeg leste (Side 93)."

"Med videokassettene og bøkene visste han nøyaktig hvilken knapp han skulle trykke på. Etter at han hadde tatt fra meg den ekte familien min føltes det som om han også hadde tatt reservefamiliene mine fra romanene og seriene som gisler for at jeg skulle følge ordrene hans (Side 95)."God søndag alle sammen! 
23 kommentarer:

 1. Huff, det må ha vært en grusom opplevelse og en dag skal jeg få lest denne boken også. Fine smakebiter du hadde plukket ut,Isabella. Ha en fin søndag videre. klem

  SvarSlett
 2. Dette må være en utrolig sterk bok å lese! For en grusom historie. Tenk at det er mulig å overleve noe sånt. Jeg skal lese denne på et eller annet tidspunkt, men har ikke helt "mannet meg opp" til det enda
  Ha en fortsatt fin søndag! :)

  SvarSlett
 3. Intense smakebiter du presenterer her, som Amanda må jeg nok manne meg opp for å lese denne boken :)

  SvarSlett
 4. Ja, denne kan jeg tenke meg å lese en dag... sterk historie. God søndag.:)

  SvarSlett
 5. Min datter hadde Twilight maraton på fredag sammen med venninner, de har allerede sikret seg billetter til den siste filmen. For min del skal jeg se den når den kommer på dvd :)
  Boken av Natascha Kampusch har jeg lyst til å lese, takk for smakebit!

  SvarSlett
 6. Takk for smakebitene, Isabella. Dette er nok en veldig sterk og vond historie å lese.

  God søndag!

  SvarSlett
 7. Det måste vara en otäck bok att läsa. Jag har sneglat lite på den, men det får nog vänta ett tag.

  SvarSlett
 8. Det fine med å lese bøker, er jo at man kan finne både det vakreste og det grusomste menneskene kan finne på/ finne på å gjøre. Og for hver bok man leser, blir man kanskje litt klokere?
  Nataschs historie må helt klart være noe av det mest uhyrlige man kan oppleve, en dag blir jeg kanskje tøff nok til å lese denne...?

  SvarSlett
 9. Vilka fina citat du har valt från boken. Jag har inte läst den, men det kanske jag skulle göra.

  SvarSlett
 10. Uff, kan tenke meg at denne er sterk og intens. Jeg vet ikke om jeg orker denne nå, men det virker helt klart interessant å lese hennes historie.

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten. Måste vara en stark bok. Själva händelsen är ju ofattbar.

  SvarSlett
 12. To sterke smakebiter. Jeg har lest denne boken og ble mest fascinert av hvor stille, følsom og forsiktig Natascha Kampusch har klart å gjøre boken, når den tross alt handler om et sterkt traume. Jeg jobber på et skolebibliotek og har mange elever som gjerne vil lese boken. Siden den er så "fin" som den er, og ikke går detaljert inn i grusomhetene har dette vært mulig.
  Det er helt umulig å sette seg inn i hvordan hun hadde det, men hun gir oss et lite vindu til noe av et hun opplevde gjennom denne boken.
  Ønsker deg en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 13. "Eclipse" - den andre filmen i Twilight-serien gikk på TV igår, og ettersom jeg har sett den første, ble jeg nysgjerrig på denne.

  Har ikke lest bøkene, og vet heller ikke om jeg nå kommer dithen at jeg kommer til å gjøre det heller. Kommer flere av filmene på Tv, kommer jeg nok til å se disse : )

  Boken du gir smakebit fra er nok for sterk kost for meg - men kan derimot være fin å anbefale for lesere som har hud til å lese slike bøker.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 14. For en forferdelig historie dette var. Jeg liker ikke å lese slike bøker, etter alt mediaoppstyret har jeg egentlig fått nok. Men det er gått en tid, og når hun som opplevde dette klarer å sette ord på det, bør jeg vel lese den likevel. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 15. Leste den i fjor. Og må si jeg respekterer denne sterke jenta.

  SvarSlett
 16. Dracula har jeg på leselisten min, og den siste Twilight filmen har jeg billett til på fredag :)
  Natascha sin bok har jeg lurt litt på om jeg skal lese. Får se om jeg orker å mane meg opp til det. HA en fin søndag

  SvarSlett
 17. En utrolig sterk historie, dette! Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 18. Det var virkelig en sterk smakebit, Isabella! Som Silje tror jeg kanskje ikke dette er en historie for meg, jeg syntes på en måte det har blitt nok med alt som har blitt fortalt gjennom mediene og intervjuet jeg så med Natascha på Skvalan.

  SvarSlett
 19. Takk Beathesbokhylle for at du likte smake bitene:) Visste jeg måtte dele de etter jeg leste sitatene:)Ikke mange sidene igjen, gikk utrolig rakst å lese igjennom også er den på en måte ikke så grusom som jeg trodde den skulle være å lese. Veldig saklig skrevet og hun holder litt igjen når hun skriver om seg selv. Deler ikke alt, som leser blir du ikke overveldet av stoff og det går ganske så bra å lese den.Ikke for tøft å trist som jeg trodde, enda det er jo helt grusomt. Vanskelig å forklare:) Ønsker deg en fin kveld videre!Klæm!

  Amanda, har lest om flere triste skjebner der ute, men dette er faktisk overraskende greit å komme seg igjennom. Hadde forventet mye snørr og tårer, men har greid meg bra hittil. Tror det er fordi boken har mer vekt på det saklige en følelsesmessige. Tenkte da gjennom hele boken at det er jo helt utrolig at man overlever etter en slik frarøvelse av eget liv i så mange år. Men så er det også utrolig hvordan man tilpasser seg situasjonen for å overleve. Overlevelsesinnstinkte tror jeg er ekstra sterkt hos noen. Ha en fin søndagskveld!:)

  Anette, så fint du likte mine smakebiter!:)Tøff jente denne Natascha:) Anbefaler å lese den! selv har jeg lært litt av å lese den både om det å være offer men også litt om gjerningsmannen. Faktisk vært interessant lesning også ikke bare fælt:) Ha en fin søndagskveld!:)

  Anita Ness, så bra du også vil lese den:) Anbefales!:) Boken er ikke helt sånn som jeg forventet meg, så den overrasker. Hadde skikkelig stålsatt meg, men det har gått bra:) Ha en fin fin kveld videre!:)

  Melusine, ble ikke mye Twilight titting idag, men iløpet av uken skal jeg kose meg i sofaen med filmene. Har da ikke tålmodighet å vente til den kommer på leiefilm, er jo Twilight fan, så det ville tatt knekken på med, hehe:)Må bare lese boken:) Anbefales! Ha en videre fin kveld! Ønsker datteren din en fin kinotur:)

  Siljeblomst, det er en utrolig vond historie. Helt grusom faktisk. Man tenker mye imens man leser. Men samtidig er det gode stunder i boken også for Natascha. Også får du en utrolig beundring over hvor sterk denne jenta er. Selv tror ikke jeg ville greid meg like bra. Tror hun er lagd av noe helt spesielt. Ha en fin fin søndagskveld!:)

  Monika. Hadde egentlig å tenkt å lese denne boken når den kom ut, men da var jeg så mettet av saken i media. etterhvert har jeg villet lese den, men da tenkt at det blir sikkert for tøft og grusomt. Men den overrasket meg, så angrer ikke på at den er blitt lest:) Ha en fin søndagskveld!:)

  Det er sant Berit, derfor jeg leser denne. verden er ikke bare svart og hvit som Natascha sier, man lærer mye av å lese denne boken og den setter tankene i sving.Noe jeg tror Natascha vil at boken skal gjøre også. Man får satt seg i en situasjon som faktisk mange befinner seg i på ulike måter som hun skriver. Feks er en dame som blir slått hjemme vil få mange av de samme symptomene som Natascha fikk gjennom fangenskapet, de er fanget også for det om det er på en annen måte. Selv fikk historien meg til å tenke over alle de som er kidnappet og tvunget i prostitusjon. Det er mange triste skjebner der ute. Det er jo våres oppgave som samfunnsborgere og få øye på disse tingene og hjelpe til. Slik at feks de i nærheten ville kanskje oppdaget det var noe rart med gjerningsmannen og undersøkt nærmere og kanskje Natascha ville vært reddet tidligere. Hvem vet:) Ønsker deg en fin fin søndag!

  Marika, takk for at du likte sitatet:)Ble så glad på hennes vegne når hun fikk bøker, tv og radio og underholde seg med. Utrolig hvor viktig bøker kan være. Ha en fin søndag!:)

  Silje, anbefaler boken veldig! Må da leses når man er klar for den, selv har jeg ventet i mange år på å lese den. Nå var jeg klar:) Ha en fin fin søndagskveld!:)

  lottensbokblogg, det er ganske utrolig at noen har gått igjennom noe slikt. Ufattelig egentlig, og i min verden ganske så fjernt også. Ønsker deg en fin søndagskveld!:)

  SvarSlett
 20. astridterese, så flott du sier det:) Har vanskelig med å forklare at den er sterk men samtidig er den rolig bok og forsiktig fortalt. Der hjalp du meg, takk for det:)Det at den ikke er så detaljert hjelper også på, det gjør den litt forskjellig fra andre bøker om tøffe temaer jeg har lest. Sikkert derfor jeg ikke sitter å stri gråter som jeg hadde forventet jeg skulle gjøre. Tusen takk, du kan få sagt det:) Ha en fin søndagskveld!:)

  dez, så bra du har sett litt Twilight:) Liker liker!:)Synes filmene er så søte og spennende:) Anbefaler boken veldig, var ikke så ille å lese den som jeg trodde:) Ønsker deg en fin fin søndagskveld!

  aariho, var interessant og lærerikt lesning, så anbefaler!Ville heller ikke lese denne etter all media oppstyret da var jeg lei, men nå etter tiden har godt fikk jeg lyst å lese den. Angrer ikke:) Ha en fin søndagskveld:)

  Rufsetufsa, hun er faktisk helt utrolig sterk og jeg respekterer også henne veldig for det:)Ha en fin søndag:)

  Lenes blogg, så herlig at du også leser Dracula!Koser meg godt:) Misunner deg den kinobilletten, har ikke kjøpt min ennå. Kos deg masse på kino og håper filmen blir bra!:) Ha en herlig søndagskveld!:)

  Bokofilia, er veldig sterk historie. Anbefaler:) Ha en fin fin søndagskveld!:)

  Mari, jeg fulgte med saken på nyhetene, men så lite av de personlige intervjuene av henne. Det orket jeg ikke. Så jeg tar vel litt igjen nå:)Men har full forståelse at ikke boken leses av alle:)Ha en koselig søndagskveld!:)

  SvarSlett
 21. Det er forståelig at du ikke klarer å vente til dvden kommer ut - jeg liker også disse filmene godt, men kino denne måneden er forbeholdt Hobbiten :)
  Jeg skal overrekke min datter ønsket om en fin kinokveld, jeg vet hun gleder seg veldig. Og har gjort det lenge! Hun har lest alle bøkene, men så langt har ikke jeg kommet.

  SvarSlett
 22. Melusine, gleder meg også veldig til Hobbiten, håper den ikke skuffer. Men etter å ha sett traileren virker jo den veldig lovende:) Så fin overraskelse å få:) Heldig hun er:)Koste meg godt med Twilight bøkene, de er jo både spennende å søte:) Ønsker deg en fin fin mandag videre!

  SvarSlett
 23. Denne har jeg lest, og den gjør virkelig inntrykk. Historien i seg selv er jo et mysterium, hvordan kunne dette i det hele tatt skje?

  SvarSlett