onsdag 14. november 2012

Bokanmeldelse - Charliblogg av Eldrid Johansen

Charliblogg
Av Eldris Johansen


Jeg har lest Eldrid Johansens sin første ungdomsroman. Boken er myntet på de mellom 12 -16 år. Leser den i forbindelse med Bokbloggturnèen til Cappelen Damm. 

Igår blogget "Regndrope" om den og imorgen skal "Ellens oase" skrive om boken.  

Om boken:

Charlotte er på ferie i Paris da verden raser sammen for henne. Hun får vite at hun og moren skal flytte fra storbyen Oslo til et liten øysamfunn ett sted i Norge. 

På den nye plassen sliter Charlotte med å finne seg til rette. Allerede første skoledag blir hun fryst ut av sine nye medelever. Dette fortsetter og det blir vanskeligere og vanskeligere å skaffe seg noen nye venner. Charlotte misstrives mer og mer.

Hun bestemmer seg da for å starte en blogg, Charliblogg. Der hun skriver anonymt om sine opplevelse av øysamfunnet. Hun skriver om forskjellen mellom byfolk og øyfolket. Hun latterliggjør og skriver stygt om alle, for å få ut frustrasjonen som har bygd seg opp av mobbingen og utestengingen av jentene på skolen. 

Etterhvert blir bloggen veldig populær og målet til Charlotte blir da og nå helt til topps på bloggerlisten. Men til hvilken pris?  


Min mening om boken:

Dette var helt klart ikke en bok for meg. Jeg er nok ikke målgruppen heller, men jeg vet ikke om jeg likte denne boken i det hele tatt. I så fall er det ikke så mange tingene jeg likte med den. Dette har gitt meg en av årets dårligste leseopplevelse. Her kommer grunnene. 

Jeg liker ikke hovedpersonen. Hun er selvopptatt, overfladisk og bryr seg lite om andre. Ikke er det mye vilje til å møte en ny situasjon på en positiv måte. Hun er rett og slett for negativ og jeg greier ikke å føle med henne i den nye situasjonen. Å like hovedpersonen er viktig for meg. Charlotte irriterer meg bare. På bloggen trekker hun latterliggjøringen av andre mennesker litt for langt etter min mening. At hun i det hele tatt får noen positive tilbakemeldinger på bloggen sin er ett under for min del og ville ikke skjedd i virkelighet, tror jeg (Håper ikke det). Noe som også gjør at det underlig at bloggen hennes blir så populær.  

Men jeg skjønner jo samtidig at det er meningen hun skal drite seg ut fullstendig på nett. For der kommer budskapet som boken prøver å fortelle oss og lære oss. Nettvettregler. Man skal være forsiktig og tenke grundig over hva man legger på nett. Dette synes jeg er ett flott budskap til ungdommen. Bare at historien er litt for overdrevet etter min smak og litt for tynn. Setter alt for mange spørsmåltegn ved den. Forfatteren må bli flinkere å balansere. Overdrivelse funker ikke for min del.

Jeg likte måten forfatteren har gjort boken lettlest og delt sidene opp i små kapitler. Jeg liker også blogginnleggene er skrevet som blogginnlegg. Her er en smakebit: 


  

Som sagt likte jeg ikke denne historien (men så var den jo ikke for meg), men samtidig tror jeg mange 12 -16 åringer vil like den. Den har litt fart og er jo litt spennende å finne ut hvordan det vil gå med Charlotte som lyver og legger ut bilder på bloggen sin. Og om hun vil finne seg til rette på øya. Jeg leste boken raskt, så sidene fløy av sted (da på grunn av at den var så lettlest), så det tror jeg den vil gjøre hos flere. Her blir det 3 av 10 poeng. Må avslutte med å si dette er en fin bok å snakke om i feks klasserommet eller med de unge ellers. Fin å bruke som ett skikkelig eksempel på dårlig blogging.  

6 kommentarer:

 1. Det er vel ikke alltid at en bok funker like bra for alle og denne virker som den bør leses av folk i den gruppen den er beregnet på kanskje, og må sikkert være grei å bruke i skolesammenheng som du sier. At en blogg blir så populær når hun omtrent bare snakker negativt om andre,høres litt uvirkelig ut og en får håpe at det ikke er fullt så gale i det virkelige liv.

  SvarSlett
 2. Jeg tror ikke helt det hadde hvert boken for meg heller. Det høres ikke ut som en bok jeg vil like. Takk for bokanmeldelsen likevel:) Du er flink til å skrive anmeldelser:)

  SvarSlett
 3. Hei Gråbekka! Jeg er nok litt enig med deg, samtidig som jeg likte boka. Du nyanserer veldig bra i din kommentar, mye bedre enn meg, takk!

  Jeg jobber med å flytte bloggen min. Så nå finner du meg på :

  http://ellensoase.wordpress.com/

  God dag og klem fra Ellen

  SvarSlett
 4. Fin omtale:)
  Sv:hehe, enig der:) Må nesten ha Johnny med på filmen.Kanskje som faren til Jakob? hehe.

  //Takk :) De er søte og små de kortene=) ble overrasket når jeg lånte med meg en digikort hjem fra biblioteket og så hvor lite det var:)

  SvarSlett
 5. Synd du ikke likte den..

  Må innrømme jeg er nysgjerrig på og lese den sjølv :)

  SvarSlett
 6. Heh. Vi var ganske uenige, ser jeg. Og dessverre tror jeg ikke populariteten til Charliblogg er usannsynlig, det eneste jeg fant usannsynlig med det var hvor fort det gikk.

  SvarSlett