tirsdag 2. oktober 2012

Oktober grøss og gru!

Oktober grøss og gru!
Skrekk og horror bøker!

Oktober er endelig her. Grøsser måneden!  Nå er ikke jeg den som feirer Halloween noe særlig, men jeg har tenkt å ha ekstra fokus på skrekk og spennings bøker denne måneden. Jeg leser da på mange andre bøker i tillegg til disse, så det blir ikke så mange jeg velger selv å lese, men jeg kommer også her med noen tips på bøker som kan leses som jeg har hørt er gode eller har lest selv. 

Men den desidert verste og beste leseopplevelsen jeg har hatt innen skrekk er "American Psycho" av Bret Easton Ellis. Den satte varige spor og er helt klart ikke får de mest lettskremte. Ingen bok har gitt meg så mange rare følelser som denne, jeg har aldri vært så kvalm og følt meg fysisk uvel som når jeg leste denne boken. Ikke følelser du får kjenne på hver dag, heldigvis! 

Leste denne boken i forbindelse med en norsk oppgave på Videregående (altså for 100 år siden) der vi skulle fortelle om boken og lese et valgt utdrag av boken. Jeg valgte kapittelet som het: "Hvordan tilberede og spise et menneske" (noe sånt). Det var en stille gjeng som hørte på helt til læreren avbrøt min lesning og syntes det var mer en nok, hehe. Gode minner!

Disse skal jeg lese:Dette er en bok jeg mange ganger har tenkt å lese, men som det ikke har blitt noe av. Så den var ledig på biblioteket og da måtte den jo bare bli med hjem. Spennende høres den også ut. 


Om Boken:


En bloddryppende spenningsroman fra Sverige om vampyrer og hevn. Om en ung gutts ensomhet. Om det å bli oversett og forbigått, og om hvilke brutale krefter som bor i mennesket.

Året er 1981. Livet i Stockholm-forstaden Blackeberg er som vanlig. Folk lever sine hverdagsliv og driver med sitt. Så rykkes tingene ut av sine vante baner. En tenåringsgutt blir funnet drept. Halsen er skåret over, og liket er tømt for blod. Ryktene om et ritualmord sprer seg. Innbyggerne lammes av frykt, men 12 år gamle Oskar fascineres av det bestialske mordet. Uten å være klar over det blir han etter hvert dratt inn i mysteriets mørke sentrum (Tekst fra: Cappelen Damm).
Husker ikke hvem som blogget om denne boken, men jeg la den av rett etter på av på biblioteket. Den har ligget lenge å ventet på at oktober måneden skulle komme snikende på meg. Den høres så spennende ut at jeg nesten ikke greier å vente. Hva er det som kommer til å skje?

Om boken:

   Laura Shane skulle egentlig dødd sammen med sin mor den stormnatten hun kom til verden. Men en mystisk fremmed grep inn og reddet henne...
   Flere år senere blir Laura overfalt og forsøkt voldtatt. Hun reddes i siste øyeblikk da den fremmede igjen viser seg...
   Etter farens død plasseres hun på et hjem for foreldreløse. Igjen kommer den samme mann og griper inn når problemene tårner seg opp...
   Hvem er han?Er han hennes skytsengel eller er han en djevel i forkledning som snart skal komme og kreve oppgjør? Først som voksen får Laura svaret, og det skal kaste henne ut i et mareritt hinsides all fornuft (Fra vaskeseddelen). Denne boken satte jeg på min egen private skal lese liste over bøker fra 1001 bøker du må lese før du dør. Det er jo en klassiker som jeg elsker i filmversjon, så jeg må jo lese boken også. Har da ikke ennå bestemt meg om å lese den på engelsk eller norsk, men jeg har begge deler liggende. Elsker dette omslaget over! Som den vampyrelskeren jeg er må jeg jo få lest denne. 


Om boken:

Bram Stoker's Dracula, first published in 1897. Acting on behalf of his firm of solicitors, Jonathan Harker travels to the Carpathian Mountains to finalise the sale of England's Carfax Abbey to Transylvanian noble Count Dracula. Little does he realise that, in doing so, he endangers all that he loves. For Dracula is one of the Un-Dead; a centuries-old vampire who sleeps by day and stalks by night, feasting on the blood of his helpless victims. Once on English soil, the count sets his sights on Jonathan's circle of associates, among them his beloved wife Mina. To thwart Dracula's evil designs, Jonathan and his friends will have to accept as truth the most preposterous superstitions concerning vampires and in the company of legendary vampire hunter Abraham Van Helsing, embark on an unholy adventure for which even their worst nightmares have not prepared them. First published in 1897, "Bram Stoker's Dracula" established the ground rules for virtually all vampire fiction written in its wake (Tekst lånt fra Ark.no).Foto: Amazone.com

Når jeg hørte om denne boken, tenkte jeg dette er boken for meg. Så når jeg endelig så den i butikken var jeg rask til å kjøpe den. Endelig er oktober her og jeg kan begynne på den. 

Om boken:

It all waits to be discovered in Miss Peregrine`s Home for Peculiar Children, an unforgettable novel that mixes fiction and photography in a thrilling reading experience. As our story opens, a horrific family tragedy sets sixteen - year- old Jacob journeying to a remote island off the coast of Wales, where he discovers the crumbling ruins of Miss Peregrine`s Home for Peculiar Children. As jacob exsplores its abandoned bedrooms and hallways, it becomes clear that Miss Peregrine`s chldren were more than just peculiar. They may have been dangerous. They may gave been quarantined on a deserted island for good reason. And somhow - impossible though it seems - they may still be alive. 

A spine - tingling fantasyillustrated whit haunting vintage photography, Miss Peregrine`s Home for peculiar Children will delight adults, teens, and anyone who relishes an adventure in the shadows (Fra vaskeseddelen).
 

Andre forslag på bøker:Om boken:

Patrick Bateman er en på alle måter vellykket 26-åring fra New York. Men han er også drapsmann. En psykopatisk massemorder som mishandler og dreper med kaldt blod, på samme pedantiske måte som han utfører morgentoalettet. Romanen er et oppgjør med en livsstil og et samfunn på vei mot undergangen (Teksten er fra: Bokklubben.no).Om boken:

Det er januar 1937. Tåka ligger tjukk over London, og 28 år gamle Jack er fattig, ensom og på desperat jakt etter noe som kan forandre livet hans. Derfor takker han ja når han får tilbud om å bli med som telegrafist på en ekspedisjon til Arktis. Stemningen er høy idet fire menn og et kobbel med hunder forlater Tromsø og setter kurs mot det gudsforlatte Gruhuken – som sies å være hjemsøkt.

I begynnelsen er de blendet av midnattssolens lys, men snart kommer mørketiden og Jack opplever en sterk, uforklarlig uhygge. Etter hvert forfølges ekspedisjonen av uhell, og kameratene må forlate Jack som blir igjen i isødet. Men det skal snart vise seg at han ikke er alene på Gruhuken. Noe eller noen vandrer rundt der ute i mørket og kulda… (Tekst fra: Cappelen Damm)
Om boken:

Hva gjør du når du er tretten og oppdager at jenta du er forelsket i er en av dem – dauingene?

Steffen må være med faren på jobb, men først når han oppdager hva faren egentlig driver med, blir han interessert. Faren er spøkelsesjeger og jobber frilans for Den norske kirke, som egentlig ikke tror på spøkelser, i hvert fall ikke offisielt.

Serien Dauinger avdekker både et mordmysterium, en kjærlighetshistorie og en eksistensiell gåte. Drivende, grøssende og tankevekkende spenning om forholdet mellom livet og døden, det gode og det onde og om hva det betyr å være levende (Tekst fra: Kagge Forlag).Dette er boken som fornyet norsk kriminallitteratur! André Bjerkes grøssende gode og vittige mordmysterium, der psykoanalytikeren Kai Bugges innsikt i det menneskelige sinns gåter leder frem mot avsløringen av en bestialsk knivmorder. 

André Bjerke har skrevet noen av våre beste kriminalromaner. "Nattmennesket" var den første i rekken av bøker utgitt under pseudonymet Bernhard Borge, og var en øyeblikkelig suksess (teksten er fra: Aschehoug Forlag).

Hva er din beste eller skal jeg si verste leseopplevelse innen skrekk sjangeren? Hva skal du lese i Oktober?


22 kommentarer:

 1. Så flott et innlegg Gråblekka! :) American Psycho har ikke jeg hælt å lese.
  Dracula derimot-- Den er virkelig vakker. Jeg har sett filmene flere ganger, men boka er desidert best. Det er en nydelig kjærlighetshistorie, mer enn skrekk og gru, synes nå jeg da..

  SvarSlett
 2. Kanskje jeg henger meg på. Jeg har Miss Peregrine.. hjemme og flere grøssere fra Stephen King. Jeg har selv vurdert å lage meg månedlige temaer for å komme meg videre i bokhaugen litt systematisk. Jeg har også andre bøker som allerede er påbegynt eller som må leses denne måneden, men håper på en eller to. Jeg lytter faktisk til en bok som kan passe inn. The Name of the Star av Maureen Johnson som skal inneholde både en Jack the Ripper-copycat og spøkelser.

  SvarSlett
 3. Ååå, gled deg til "La den rette komme inn"! Den er fantastisk, mørk og nydelig! <3

  SvarSlett
 4. Ja her var det mange skumle bøker. Skulle jeg ha lest de i denne mørketiden hadde jeg ikke turt å gå kveldstur med hundene.
  Ønsker deg en super dag og en fin lesehøst ♥

  SvarSlett
 5. Hadde egentlig ikke tenkt å lese noen grøssere denne måneden, men litt mer krim igjen er i hverfall på sin plass. Her var det mange gode boktips som jeg måtte notere meg ned, Miss Peregrine....er på vei til meg tror jeg...da kan jeg i hvertfall lese den... Flott innlegg Isabella med mange gode tips!

  SvarSlett
 6. Så mange flotte bøker du har valg deg ut. La den rette komme inn er veldig god. Mørketid er superspennende, og jeg likte også Nattmenneske godt.Og Dauinger er bra.Jeg hadde også tenkt å ha litt mer fokus på skrekk og grøss på bloggen denne måneden. Vet ikke hva jeg får lest, men har lest Dauinger på forhånd og skal lese Haunted av James Herbert (en britisk forfatter).

  Gleder meg til å følge med på bloggen din denne måneden.

  SvarSlett
 7. "La den rette komme inn" er kjempespennende! Det synst i hvert fall jeg :P Og om du liker den, finnes det både en svensk og en amerikansk versjon av filmen (personlig likte jeg den svenske best)!
  "Miss Peregrine's Home..." likte jeg kjempegodt! Men den var ikke så mye skrekk som jeg trodde det skulle være :p
  Også har jeg selvsagt lest Bram Stoker's "Dracula" da jeg var yngre. Husker at jeg var kjempeparanoid for å sove med vinduet åpent etter det xD

  SvarSlett
 8. Dette var et skremmende godt innlegg (du tok den???) Grøss og gru er ikke min sterkeste side, men også jeg har likt "La den rette komme inn" veldig godt. Ajvide har skrevet noen veldig spesielle, men gode bøker! Husker jeg ble veldig grepet av en annen av bøkene hans "Håndtering av udøde". Den kan også anbefales :)

  SvarSlett
 9. Artemisia, hehe skjønner det. Den er absolutt ikke for alle den boken der.Husker fortsatt godt noen scener i den boken som bare har brent seg fast i hukommelsen, så man tar vel litt skade av å lese den også, hehe:)Godt å høre Dracula er søt, da blir det litt grøsse-romantikk liker liker:) Koselig du liker innlegget:) Ha en herlig dag!

  Silje - Så rart, bare å henge seg på vil gjerne se hva dere andre skal lese av grøss og gru. Har faktisk lest lite innen den sjangeren, så lesetips er veldig ønskelig:) Stephen King,er vel nesten kongen av skrekk og gru i mine øyne, så ikke dumt å ha liggende bøker av han:)Tror kanskje det ikke er så dumt å være litt systematisk er jo godt å vite hva man skal lese på når dagene flyr. Den lydboken hørtes jo herlig ut:)Spesielt Ripper delen, er så fascinert av den saken der:)ønsker deg en flott dag!

  Bokvrimmels Frøken B, hehe jeg gleder meg:) Så godt og vite at andre liker den, da skal jeg storkose meg med den:) Ha en fin kveld:)

  Aud-Helen, hehe ser problemet:) Er super mørkeredd selv, så jeg hadde nok fått hunder med mega blærer hvis jeg hadde hatt noen hunder på denne tiden:)Heldigvis har jeg bare hybelkaniner og de trives best under sofaen. Ha en fin dag:)

  Beathesbokhylle, veldig passende med krim også denne oktobermåneden. Er jo så mye spenning ute å går i de bøkene også:) Feks Lobotomisten hadde passet godt på denne listen og bøkene av Johan Theorin:)Miss Peregrine, gleder jeg meg veldig til. Gleder meg til å lese den og høres andres meninger om den etterhvert:)Takk for innleggskryt og ha en flott dag videre! Klæm!

  Bokelskerinnen, så flott å høre at du også skal ha fokus på grøss og gru:) Kommer å lese jeg:) Trenger mer tips på bøker, siden jeg ikke vet om så alt for mange bøker i denne sjangeren. Så herlig at flere skriver om temaet, da skal ihvertfall jeg sitte med pennen klar. Så mange du hadde lest av disse, jeg ble imponert! Godt og vite de er gode bøker jeg skal kaste meg over. Forventer å bli godt underholdt. Blir spennende å følge med hos deg også denne måneden!:) Kos deg med lesningen!:)

  Så herlig å høre Stig!Da gleder jeg meg:)Vet liksom ikke hva jeg skal forvente, så det blir spennende:)Skal helt klart se filmen etterpå, begynner med den svenske siden du anbefaler så den amerikanske etterpå, må jo se begge:) IT av Stephen King tror jeg også må se i år igjen, litt tradisjon å se den i mørketida:) "Miss Peregrine's Home..." høres jo så skummel ut, synd den ikke er det da. Men skal kose meg med den allikevel, godt å bli advart:)Da skal jeg skru forventningene på å bli skremt ned:) Hehe, herlig å høre om din Dracula opplevelse:)Ønsker deg en flott dag videre Stig!

  Bokofilia, hehe tok den:D Skal helt klart lese "Håndtering av udøde", bare tittelen høres spennende ut:) Notert ned:) Takk for tips!:)Grøss og gru har jeg også lest utrolig lite av, men det jeg har lest har jeg som regel likt veldig godt. Ikke noe som er bedre en å bli litt skremt i hverdagen, hehe:)Ønsker deg en flott dag!:) Kos deg masse!:)

  SvarSlett
 10. her var det mangen spennende titler du !
  eg har faktisk ikkje lest noe grøss og sånt, men kjenner eg ble veldig nysjerrig nå. på tide å utforske en ny sjanger ;)

  SvarSlett
 11. Skytsengelen er en av mine favoritter blant Dean Koonts' sine bøker - den er ikke så fryktelig skrekkelig, mer sci-fi egentlig - men veldig bra. Vil anbefale deg å ta en titt på Odd Thomas bøkene hans - de er noe av det beste Koontz har skrevet. Jeg er veldig glad i skrekkbøker, men den eneste som har skikkelig skremt meg var Exorcisten. Den leste jeg da jeg var 13-14, og den ble lest under sofaen ...

  SvarSlett
 12. Nå så jeg nettopp intervjuet ditt på nrk.no,så artig og veldig fint intervju:-) Du har en fin blogg som du kan være stolt av og så er du jo selvfølgelig veldig flink! Ha en fin kveld, Isabella:-)

  SvarSlett
 13. La den rette kommer inn, så jeg på film forresten.:) Mht til vampyrer, så kommer jo nr to i serien til Deborah Harkness snart. Nattens skygge tror jeg den heter. Nr 1, Alle sjelers natt, liket jeg veldig godt. Ellers har jeg mye krim liggende, så jeg blir nesten fristet til å skrive et høstgrøss-innlegg jeg også, men da tar jeg av tiden jeg skal lese Kronprinsen av Aleksandra Beverfjord. Starta på den i dag. Kanskje i morra...

  SvarSlett
 14. Mye spennende her. Jeg kjøpte faktisk boken skytsengelen på et bruktmarked i september. Ser frem til å lese den

  SvarSlett
 15. Her var det utrolig mange bøker jeg godt kunne tenkte meg å lese altså! Gleder meg til å lese omtalene dine(om du leser dem)!

  Selv leser jeg I am Legens, akkurat nå, en skrekkklassiker. Veldig vanskelig å legge fra seg, jeg var oppe sent i natt og leste og tror nok jeg kommer til å være oppe sent inatt også..

  Romanen La den rette komme inn kan du GLEDE deg til! En utrolig god roman av en av mine favoritt forfattere. Jeg har lest alt Lindqvist har gitt ut og er kjempe begeistret. Kos deg med den ;-) Dracula har jeg også lest og enig med deg i at omslaget du har valgt ut er FANTASTISK. Det er en skrekk klassiker alle må lese. Jeg leste den på norsk og synes oversettelsen er veldig god, det var ingenting å sette fingeren på. Den er langdryg(typisk klassikere fra den tiden). Men jeg bruker å si stadig vekk: "Klassikere må leses!"

  American Psyco har jeg lenge tenkt å lese. Jeg har det ikke travelt med det..hehe. Jeg fikk lyst til å lese både mørketid og Peculiar children, venter med å skrive de opp i tilfelle du leser de før meg og skriver om dem ;-)

  Klem fra Stjernekast (Heidi, hihi)  SvarSlett
 16. Mary-Anne, har heller ikke lest så veldig mange bøker i sjangeren, men er veldig spennende sjanger. Anbefales å prøve den ut:)

  Natalie Normann, kanskje det var hos deg jeg fikk tips om boken "Skytsengelen":)Gleder meg til å lese den, høres veldig spennende ut:) Har notert meg ned både Odd Thomas bøkene og Exorcisten. Morsomt å høre din verste leseopplevelse, hehe:) Så koselig det må være å lese under sofaen, må være eneste plassen jeg ikke har prøvd å sitte å lese ennå, hehe:)Ha en flott kveld:)

  Så koselig å høre Beathe!:) Tusen takk for fine ord:)Var litt skummelt og delta siden jeg ikke er den som er så glad å vise meg frem:)Ønsker deg også en flott kveld, klæm!:)

  Anita Ness, kommer da å besøker deg, for det er jo spennende å se hva du skal lese:) Heldig du er som har fått tak i "Kronprinsen":) Gleder meg så veldig til å lese den, likte "Kretsen" så godt:)Takk for boktips, er notert ned:) Ønsker deg en koselig kveld:)

  Lenes blogg, så morsomt at det er flere av oss som ikke har lest den ennå:)Ha en fin kveld og kos deg med boken!:)

  Stjernekast, lover å skrive omtaler om de etter de er lest. Har vært litt dårlig på bokanmeldelser og har derav tenkt å skjerpe meg litt denne måneden:)Så herlig du har funnet en bok som holder deg våken, det liker jeg:) da måtte den jo også ned på min leseliste over grøss og gru:) Takk for tips:)

  Heller mot Dracula på norsk nå kjenner jeg:)Takk for råd, trengtes! Godt å høre oversetteren har gjort en god jobb:)Helt enig om at klassikere må leses:)Mye skatter å finne der ute:) Gleder meg veldig til "la den rette komme inn", skjønner jeg har noe godt i vente, herlig:) American Psyco er rett og slett ekkel, så anbefaler å tøffe deg opp før du leser den, hehe!:)Takk for så flott og innholdsrik kommentar, koselig og settes stor pris på:) Ha en videre fin kveld:) Klæm!:)

  SvarSlett
 17. Her var mye passende til denne måneden!
  "American Psycho" er på mange måter en skrekkelig bok, og samtidig har den flere aspekter - særlig det at den inneholder en samfunnskritikk.
  "La den rette komme inn" så jeg på film, nå ble jeg nysgjerrig på hvordan boken er for filmen likte jeg veldig godt.
  "Miss Peregrine`s Home for Peculiar Children" og "Nattmennesket" har jeg lyst å lese, den siste må jeg sette på listen over bøker å lese - takk for tips :)

  SvarSlett
 18. Melusine, så bra du fikk noen tips:) Sant det Melusine om American Psycho, tenkte ikke så mye over det på den tiden :) "La den rette komme inn" gleder jeg meg både til å lese og se i filmversjon:)Ha en fin kveld og en fin oktober måned:)

  SvarSlett
 19. Her var det mye spennende og grøssent! Jeg har ingen spesielle grøsserplaner denne måneden, men kanskje jeg skal lese The Woman in Black i forbindelse med Silje goes classic.

  Kos deg med alle skumleriene, Isabella!

  SvarSlett
 20. Bare hyggelig altså! Jeg liker meg godt 'inni' bloggen din ;-) Det virker som du er som meg og leser mye forskjellig og det liker jeg.

  Det fine med I am Legend er at den er bare på 160 sider, og det skjer noe hele tiden!

  Da ser jeg frem til bokomtaler, jeg skal følge med. Keep up the good work! :-D

  Klem

  SvarSlett
 21. Så mye som frister- og allltid for lite tid... Akkurat nå har jeg begynt på Miss Peregrine (...) og liker den kjempegodt! Fin hovedperson, spennende mysterium og veldig bra oversatt- hurra! Gleder meg til fortsettelsen, og er spent på hva du kommer til å skrive hvis/ når du får lest den ;o)
  Nyt dagen!

  SvarSlett
 22. Takk Siljeblomst, skal kose meg:) Kos deg masse du også med din lesning:)

  Takk for at du liker bloggen min Stjernekast, så hyggelig å høre:) Liker korte gode bøker, spesielt i de litt lesetørke tidene da man ikke har så god tid å lese men også ikke så god tid på å blogge:) Ha en koselig kveld:)Klæm!

  Berit, godt å høre den er godt oversatt og bra:)Gleder meg veldig da til å lese den:) Skulle begynne idag, men så kom jeg på at jeg snart skal blogge om en bok fra bokbloggerturneen, så må vente litt til:)Ønsker deg en flott kveld og kos deg videre meg boken:)

  SvarSlett