søndag 6. mai 2012

Bokbloggturnéens bokanmeldelse: Leo og Mei av Synne Lea

Leo og Mei
Av Synne LeaJeg har lest Leo og Mei av Synne Lea. Det er en bok som har satt sine spor. Jeg leser den i forbindelse med Cappelens Damm Bokbloggturnéen. Igår skrev bloggeren Ellens oase om boken og jeg er den siste som skriver om denne boken i turneen.

Bokens handling:

Leo sitter stille i natta og lytter etter skrittene mine. For det er bare jeg som kan slippe ham ut. Jeg løper for at mørket ikke skal merke meg. Hvis jeg hvisker at gata må være kort å komme over. 
   Jeg er Mei. Jeg har aldri funnet ut hvordan jeg kan se om noen er snille eller slemme. 
   Leo kjeller er full av natt. I hjørnet av natta sitter han og venter. 

Leo og Mei er en historie om et spesielt vennskap som blir satt prøver. Et vennskap som må og skal være sterkere enn alt, og som kanskje klarer det (Fra bak boken).

Min mening om boken:

Dette er en helt spesiell bok. Jeg måtte tygge på den litt etter jeg hadde lest den. Den hadde gjort veldig stor inntrykk på meg, men jeg var litt usikker om den ville falle i smak hos de unge. For det er en rolig bok, og som må leses mellom linjene. Jeg ser ikke den vil passe for alle, men jeg synes det var en vakker og trist bok med en vakker og sår historie. Og er absolutt en bok som er verdt å lese.

I boken møter vi de to gode vennene Leo og Mei. De bor i samme gate ovenfor for hverandre. Leo har det ikke lett i  hjemmet med faren. Vi får ikke vite hva faren gjør med Leo, men vi vet det ikke er noe bra. Leo befinner seg ofte i kjelleren og Mei er den som slipper han ut gjennom ett vindu. Det er et løfte. Mei følger hver kveld på om Leos lys blir tent i rommet, det er et tegn på at alt er i orden, tennes det ikke, er Leo i kjelleren. Her er en liten smakebit om Mei tanker om kjelleren:

Kjelleren i huset vårt er full av hjemmelaget syltetøy, ved høye stabler og et tørt lys fra lampa i taket. Det er mus som kommer inn og ikke vil ut igjen. Hos Leo er det anderledes. Leos kjeller er av og til full av Leo (s 9).

Vi følger Leo og Mei mye sammen under lek. De finner en hemmelig sted som bare de vet om. Et tre. Treet har en fin bratt bakke i nærheten som Mei kan løpe i, og treet kan sittes i og gjemmes ting i.  Det er deres hemmelige plass. Helt til faren til Leo finner ut av den. Det er da ting begynner å forandre seg. Vennskapet forandrer seg og tilværelsen til Leo og Mei  forandrer seg. Her er en smakebit fra etter en konfrontasjon mellom faren og Leo. Mei roper:

- Jeg kjenner Leo bedre enn deg, roper jeg, og ropet mitt river noe opp. - Jeg passer på ham. Og den  en passer på, eier man litt. Du eier ingen. Du bare skremmer ham! Det er ikke lov å skremme! (s104).

Språket i boken er vakkert. Historien går sakte, men du leser raskt fordi du vil vite hva som skjer videre med Leo og Mei. Spesielt bygger det opp mellom Leo og faren. Du skjønner noe kommer til å skje og det driver deg frem som leser. Du blir revet med og oppslukt enda det er ikke så alt for mye handling i boken. 

Dette er en flott og rørende bok og jeg gir den 10 av 10 poeng.


Litt om forfatteren:


Synne Lea er født i 1974, oppvokst i Oslo. Hun har gitt ut to diktsamlinger, Du har et sted å løpe inn (2010) og Alt er noe annet (2003). Våren 2012 kommer hennes første barne- og ungdomsroman, Leo og Mei (ungdomsbøker.no).
 • Leo og Mei
 • Utgivelsesdato: 12.03.12
 • ISBN: 9788202377267
 • Språk/målform:Bokmål
 • Innbinding: Innbundet,
 • Antall sider: 184
 • Målgruppe: 11-16 år
 • (Cappelen Damm

Andre som har skrevet om boken:


5 kommentarer:

 1. Nå har jeg ENDELIG fått lagt deg til på bloggrollen min, så nå skal jeg følge deg litt tettere, for jeg liker nemlig bloggen din veldig godt. Mye fint. Som denne i dag - det er en knallfin bok!

  SvarSlett
 2. Så koselig Knirk at du vil følge med på meg og liker bloggen min:) Setter pris på gode ord:)Liker bloggen din også veldig godt:) La deg også til, men trodde jeg hadde gjort det tidligere. Må ha forsvunnet igjen på mystisk vis...hmm ikke bra. Godt du fikk meg til å skjekke det:) Ha en fin bloggersøndag videre:) Klæm:)

  SvarSlett
 3. Jeg synes Leo og Mei var en kjempefin bok, glad for at jeg fikk muligheten til å lese den:) Det er som du sier man må lese litt i mellom linjene og jeg likte måten den var skrevet på. Men om det er en bok for yngre lesere vet jeg ikke helt. jeg følte mer det var en bok for litt voksne lesere:)

  SvarSlett
 4. Så fin omtale av en nydeligtrist bok!
  tror den har rørt ved alle oss som har vurdert den! har ikke fått lest alle omtalene ennå, men de jeg har lest har vært ganske like i bunn!

  SvarSlett
 5. Elin, er også i tvil om den passer for yngere lesere. I hvertfall da må det være lesere som har lest litt fra før. Det er jo en barnebok ut av de sjeldne, så den vil jo gi en annen leseopplevelse. Gir jo litt trening å lese mellom linjene og ikke få alt servert på et fat. Fin bok å diskutere rundt med barna, kanskje. Men jeg tror voksne vil like denne boken mer:) Ha en flott dag:)

  Ingaplinga, takk:) Tror også det, stakk i hjerte når jeg leste den:) Har lest alle omtalen, og jeg tror vi er ganske så enige:)Ønsker deg også en flott dag:)

  SvarSlett