Høstmøte 2013 - Cappelen Damm
Barne- og ungdomslitteratur
Foto: Halve kongeriket, Barne- og ungdomsbloggen til Cappelen Damm |
Den 10, September var jeg på mitt først høstmøte med Cappelen Damm, der de presenterte høstens barne- og ungdomsbøker. Synes det var skikkelig stas å få være med å høre på deres nye utgivelser i år, særlig synes jeg det var ekstra flott at de har valgt å legge vekt på å presentere barne- og ungdomsbøkene sine til oss, som jeg som regel egentlig bruker å ha litt dårlig oversikt over. Bøkene jeg har valgt å skrive under, er de jeg selv kunne tenkt meg å kjøpe å lese. Velger også å prate om noen produkter som jeg kunne tenkt meg å gi i gave til kjente og kjære. Jeg gjør skriver også dette innlegget etter eget ønske. Har du lyst å se flere av høstens nyheter er det bare å besøke katalogen deres: HER.
Klassikerne:
Kvelden begynte med Albert Åberg og en liten film snutt av filmen Hokus Pokus Albert Åberg, som går på kino nå i disse dager. Slik kom vi i skikkelig Albert Åberg stemning. Filmen har jeg virkelig lyst å se, men finner jo ingen barn å ta med meg. Så vurderer å vente til den kommer på DVD, for da skal den kjøpes inn og smug sees ilag med samboeren eller noen venner. I forbindelse med filmen fikk vi se noen produkter de selger i forbindelse med den, som feks, en familiekalender, notatbok, fargeblyanter og Albert Åberg nøkkelring. Jeg synes de var fine og Cappelen Damm lager ting med god kvalitet for det har jeg sett. Selv fikk jeg lyst på denne:
Foto: Cappelen Damm |
Jeg eier ingen av Albert Åberg bøkene og det kunne jeg tenkt meg. I denne fine boken får jeg tre av de første historiene, God natt, Albert Åberg, Du er en luring,Albert Åberg og Heng i, Albert Åberg. Den er å få kjøpt nå i butikkene og tror dette blir en flott og fin bursdagsgave/julegave til en mellom 3-8 år eller til meg selv. Kunne tenkt meg å bli litt flinkere å presentere barne bøker på bloggen min. Selv husker jeg best av historiene, God natt, Albert Åberg. Hvilken er din favoritt?
Senere fikk vi vite om en større barndoms favoritt av meg, Mummitrollet av Tove Jansson. Tove Jansson har 100 års jubileum i 2014, det har jeg helt klart tenkt å feire med å lese noen av bøkene hennes. Sommerboken er jo en av mine store voksen favoritter og Det Usynlige barnet er en av mine barne favoritter. Denne boken er kommet i høst, og jeg kunne tenkt meg å gi den i julegave til nevøen min:
Foto: Cappelen Damm |
Jeg husker spesielt hvor skummel Mummitrollbøkene kunne være når hufsa og Hattifnattene var med. Mummitrollet og det lille spøkelset ser også litt skummel ut og jeg er spent på den. Passer for de mellom 3-6 år, og er alt kommet ut. Elsker Tove Janssons mummitrollverden og denne kunne jeg faktisk tenkt meg å lese høyt for nevøen min. Ble også litt forelsket i Mummitrollet Memo spillet. Der kortene har bilder av alle de kjente og kjære figurene vi kjenner fra mummitrollet. Synes de var så fargerike å fine at jeg måtte nevne de her. Se de i katalogen HER. Tror jeg har en julegave i boks alt.
Vår kjære Astrid Lindgren ble også nevnt under høstmøtet og det kommer mange fine igjenutgivelser hennes historier. Men det er spesielt to av bøkene jeg beit meg merke i, rett og slett fordi jeg ikke hadde hørt om de tidligere. Mange nevnte til og med på møtet at en av bøkene hadde de lest som barn, for meg var den helt ukjent. Den første boken har noen helt utrolig flotte tegninger i seg, og den andre er boken handler om fattigdom i gamle dager, kanskje noe for barna å lære seg om.
Foto: Cappelen Damm |
Aller kjæreste søster kommer ut i Oktober. Er det ikke ett nydelig bildet? Ble selv helt bergtatt av det, de fine fargene, også likte jeg at det var så mange detaljer å se etter.
Forlaget sier om boken:
Nå skal jeg fortelle deg en hemmelighet.
Jeg har en tvillingsøster.
Ikke si det til noen!
Hun heter Ylva-li og hun kaller meg
"Aller kjæreste søster".
Ylva-li liker bare meg.
Vi har et eget språk, som bare vi forstår.
Og vi har det så gøy sammen!
Kari har fått en lillebror og føler seg til overs. Hun trekker seg inn i seg selv. I hagen finner hun et hull under en rosebusk som leder til en fantastisk verden.
Foto: Cappelen Damm |
Sunnaneng kommer også i Oktober. Bildet var dessverre ikke av så god kvalitet. Derav ble det lite. Er flere bilder på siden jeg måtte forminske.
Forlaget sier om boken:
Slik begynner alle de fire vakre historiene i denne boken. Sunnaneng handler om de to små søsknene Anna og Mattias som ble alene i verden. Men barn kan ikke være alene, noen må de være hos, og Anna og Mattias kom til bonden på Myra som trengte de for at de skulle gjøre nytte for seg. For å komme seg unna de grå dagene bruker de fantasien og oppdager en ny verden.
I Spiller min lind, synger min nattergal, lengter fattigjenta Malin så intensivt etter noe vakkert og morsomt i fattighuset at en dag har det vokst opp en lind i hagen.
Foto: Cappelen Damm |
Disse to bøkene har jeg mest lyst på selv for å ha i bokhylla. Tror ikke det er dumt å ha noen kulturskatter liggende. Som dere ser er Cappelen Damm veldig flink og gi ut klassikere på nytt. De utgir også en ny bok av Elsa Beakow i November. Elsa Beakows eventyrverden. Mange har kanskje hørt om Tante Grønn, tante Brun og tante Fiolett tidligere, det har ihvertfall jeg. Kunne nesten tenkt meg å gi denne boken til min mor, som jeg vet var veldig glad i denne historien som liten. Og i denne boken får hun flere historier på kjøpet.
Forlaget sier om boken:
I denne praktutgaven har vi samlet flere av de mest kjente eventyrene til Elsa Beskow. Boken inneholder både velkjente fortellinger som Nissene i hatten, Årets saga, Tante Grønn, tante Brun og tante Fiolett og Oles skitur, i tillegg til kjente barnesanger med noter, illustrert av Elsa Beskow og dikt, rim og regler fra Elsa Beskows verden.
Debutanten:
Det er så spennende med debutanter! Man kan jo møte på noe helt nytt og få nye favoritt forfattere. Selv beit jeg meg raskt merke til denne boken om Halens historie av Yulia Horst. Likte tegningene i boken og historien virket veldig interessant. Boken passer for de mellom 4- 99 år og kommer ut denne måneden.
Foto/Tekst: Cappelen Damm |
Forlaget sier om boken:
Sammen har de laget en svært original bildebok som er bygd på et enkelt, men besnærende premiss:
Hvordan ville livet vært om mennesker hadde hale?
Med en underfundig, nesten leksikalsk tekst og klassiske, vakre tegninger lurer Halens historieleseren inn i en hypotetisk verden – en verden befolket av mennesker med hale! Vi får se hvordan halen brukes til å formidle følelser. Hvordan den kan være til nytte når man vil flørte, eller kanskje erte. Hvordan halen preger motebildet. Hvordan enkelte har et anstrengt forhold til halen sin og med drastiske grep prøver å tilpasse seg skjønnhetsidealer. Men også mer dagligdagse forhold, som hvordan man trener halen og hvordan man unngår å bli tråkket på halen.
Halens historie er en vakker og herlig fremmedartet bildebok som later som den er en faktabok – om halens historie.
Synes den høres både morsom å spesiell ut. De hadde selvfølgelig flere debutanter, men det var denne som gjorde meg mest nysgjerrig.
Litt forskjellig:
Det var også mange andre gode bokbiter som kommer. Blant annet Feber av Jill Moursund. Som handler om å være syk og være mellom en våken og drømmende tilstand. Liker også illustrasjonene her. Tenkte litt på Haruki Murakami når jeg hørte om denne boken. Boken er alt ute og passer for de mellom 3-8 år.
Foto: Cappelen Damm |
Neste bok er mer alvorlig av seg og blir sagt å være en sterk bok å lese. Den heter Krigen av Gro Dahle, og handler om samlivsbrudd mellom foreldre. Der familien hjemme går fra fred til krig og at det gjør vondt lenge. Høres ut som en kjempefin bok å lese sammen med barn. Det er jo veldig mange barn som opplever skilsmisser, kanskje denne boken kan hjelpe å sette ord på ting. Skal ihvertfall finne mer ut om denne boken.
Foto: Cappelen Damm
Sigbjørn Mostue er kommer med en ny serie der første boken heter Zombie - Bjarne, som passer for de mellom 9-12 år. Boken skal vist være morsom og handle om en rektor som er blitt Zombie. Synes selv den hørtes meget underholderne ut, så den må jeg sjekke ut etterhvert. Foto: Cappelen Damm
|
Leseløve:
Cappelen Damm er kjent for sine Lese Løve bøker og jeg anbefaler de ofte når jeg arbeider på biblioteket til de som holder på å lære seg å lese. Så det var interessant å få innblikk i hva nytt de kommer med. Men det er spesielt en bok jeg fikk et smil om munnen av, og som jeg tror mange barn kommer til å like: Vitseløve av Steffen Sørum. Den er alt kommet ut og passer for de mellom 5-8 år. Det morsomste er jo at vitsene er testet på barn, så de skal visst falle i smak.
Foto/Tekst: Cappelen Damm |
Forlaget sier om boken:
Ungdomsbøker:
Cappelen Damm utgir noen spennende og fine ungdomsbøker denne høsten. Selv har jeg lest en alt som jeg fikk med meg i fra høstmøtet Easy av Tammara Webber, som var en kjempefin kjærlighetshistorie om to ungdom som har det vanskelig på to forskjellige måter, men som prøver å være sammen. Den kommer det omtale av ikke om så alt for lenge.
Foto: Cappelen Damm |
Neste bok jeg så jeg ville ha kloa i var denne Ufo! Ufo! av Tore Aurstad. Som kommer ut i slutten av måneden. Passer for de mellom 13-19 år.
Foto: Cappelen Damm |
Forlaget sier om boken:
David Hansen, er i tretten. Denne høsten skjer det to skjellsettende begivenheter i livet hans. Han deltar i Kvitt-eller-dobbelt, der han ryker ut på 24 000-kroners spørsmålet, og venninnen, Karine, klassens mest populære, blir sporløst borte.
David er sykelig opptatt av fysikk. Han tenker og spekulerer rundt alskens spørsmål fra fysikkens verden. Einsteins relativitetsteori, kvantefysikk, tidsreiser og disses paradokser, kosmologi, hvorvidt det finnes et uendelig antall univers.
David er sykelig opptatt av fysikk. Han tenker og spekulerer rundt alskens spørsmål fra fysikkens verden. Einsteins relativitetsteori, kvantefysikk, tidsreiser og disses paradokser, kosmologi, hvorvidt det finnes et uendelig antall univers.
Høres veldig bra ut! Neste bok jeg har lyst å lese fikk jeg også med meg fra høstmøte: Ekko av Robison Wells. Jeg har allerede første boken av forfatteren ulest i bokhyllen og jeg ble veldig glad når jeg fikk denne andre boken også. Boken er kommet ut alt og passer for de mellom 14-18 år.
Foto: Cappelen Damm |
Forlaget sier om boken:
Benson Fisher har klart å rømme fra Maxfield Academy og befinner seg nå i en by som er underlagt skolens kontroll. Han har rømt fra ett fengsel til et annet som er like ille. Rundt seg ser han kjente ansikter fra skolen sin. Det er umulig. Sist han så dem, var de døde.Alle inngår i skolens syke eksperiment og blir holdt fanget og kontrollert av en ukjent makt. Ben prøver å forstå hva som skjer rundt ham, og oppdager at ondskapen som kontrollerer dem er langt grusommere enn han til nå har hatt fantasi til å tenke seg. Det verste er at han ikke aner de om destruktive kreftene i det hele tatt lar seg stoppe.
Foto: Cappelen Damm |
Høres fryktelig spennende ut! Siste boken jeg vil nevne er den første krim ungdomsboken Hans Olav Lahlum skriver som heter Huset ved havet. Den er jeg faktisk veldig spent på. Selv har jeg ikke lest en eneste voksen krim bok av Lahlum og det må jeg gjøre noe med, vet jo han er en populær forfatter som mange liker. Boken kommer ut i November.
Forlaget sier om boken:
Etter ankomst avsløres det snart at tragiske og uoppklarte hendelser fra slutten av 1980-tallet sterkt preger både stedet og huset. Den forrige beboeren døde da hun, av uklare årsaker, falt i havet fra en klippe utenfor huset. Bea og Nicolai er to nysgjerrige og oppegående ungdommer som ikke kan motstå fristelsen til å kaste seg inn i rollen som privatdetektiver.
Både Bea og Nicolai har allerede før avreise bestemt seg for at de på denne turen vil debutere seksuelt. Men det har de selvsagt ikke våget å fortelle hverandre. Uventede hendelser rundt dem gjør at forsøkene stadig blir utsatt eller avbrutt. De to veksler på å fortelle historien, og dermed blir vi vitne til hvordan de misforstår og feiltolker hverandre, noe som gir romanen humor og er kilde til en stigende og uforløst indre spenning. Imens utspiller det seg i det ytre et stadig mer dramatisk krimmysterium rundt de to ungdommene og huset ved havet...
Virker som det ikke blir tomt med gode bøker denne høsten ihvertfall. Har allerede planer om å kjøpe noen av bøkene jeg har nevnt og jeg håper det blir tid å sjekke de alle ut etterhvert. Anbefaler og besøke Cappelens Damm barne- og ungdomsblogg: Halve kongeriket
For et spennende og lærerikt møte du har vært på i dag. Mange gode gamle i ny innpakning så det ut til. Alberg Åberg er en av mine favoritter å lese høyt i barnehagen. Bøkene fenger barna, også er språket så godt å lese, det flyter liksom av seg selv, med tonefall og innlevelse og det hele. Takk for fin intro til høstens nye bøker!
SvarSlettJeg skal på møtet i Oslo og gleder meg masse. Jeg har fått ansvaret for skolebiblioteket og satser på å få mange nye tips :-). Takk for et velskrevet og opplysende innlegg, Isabella! Og takk for sist, det var hyggelig å møte deg på lørdag.
SvarSlettHvordan får man invitasjon for jeg vil gjerne på et slikt møte? Jeg skal på vigmostad&Bjørke m fl i morgen kveld og gleder meg til det. Noen av disse ungdomsbøkene kunne jeg tenkt meg å sett nærmere på,og takk for link til den bloggen. Flott innlegg,Isabella:-)
SvarSlettÅ. Jeg skulle på møtet i Trondheim, men mbåde jeg og gubben var sylte forkjølet og minstemann hadde fått vaksine og var grinete så jeg måtte melde avbud.
SvarSlettFlott gjennomgang!