søndag 8. desember 2013

En smakebit på søndag - Bare livet

En smakebit på søndag
Bare livet av Alice Munro

Foto: Flukten fra virkeligheten
Idag arrangerer Mari, med bloggen "Flukten fra virkeligheten", "En smakebit på søndag". Dette er faktisk den siste smakebiten for dette året, så her må man jo bare kaste seg med. Har du lyst å være med eller bare lese andres bidrag er det bare å trykke på linken under bildet.

...

Endelig var jeg klar for å blogge igjen! Jeg har hatt bloggepause i over en måned nå, og det klør i fingrene å komme igang igjen. Særlig siden det begynner å nærme seg et nytt årskifte og nye lesemål skal settes snart. Gleder meg allerede til å fine ut hva 2014 har å tilby av spennende bøker. Bloggepausen kom kanskje like plutselig på dere som for meg, men jeg havnet i studiebobla, og kunne plutselig ikke konsentrere meg om så mye annet en studie. Men heldigvis er studiebøkene nå lagt på hyllen frem til det nye året starter. Var også så godt å ha pause fra skriving og lesing at jeg måtte ta å legge på et par uker bare for å slappe av og samle opp energien til siste innspurt av dette året, men julekos, julebord, gave handling, julejobb (på bokhandel), lesning og blogging. Desember er rett og slett en helt herlig tid! Deilig å være tilbake!

På årets siste smakebit har jeg tenkt å gi fra boken Bare livet av Alice Munro. Har gledet meg veldig til å få denne i hus og jeg skal kose meg med denne novellesamlingen iløpet av hele dagen. 

Foto/tekst: Gyldendal Forlag
Forlaget sier om boken:

Ny briljant novellesamling fra vinneren av Nobelprisen i litteratur 2013 - og en av vår tids mest kritikerroste og elskede forfattere.

Bare livet byr på alt som har gjort Alice Munro til en av vår tids mest elskede novelleforfattere: smerten, varmen, kjærligheten og den sjeldne evnen til å skildre de små øyeblikkene da livet tar en ny vending. Handlingen i de fleste av historiene i denne boken utspiller seg på Alice Munros hjemtrakter, i de små kanadiske byene rundt Lake Huron. I sine korte, men sjenerøse og tidløse fortellinger, setter hun som alltid kvinnene i sentrum; mødre og døtre, hustruer og elskerinner. Det handler om avskjeder og begynnelser, ulykker og farer, avreiser og hjemkomster, både imaginære og virkelige.

Alice Munros sylskarpe blikk og hennes makeløse evne til å fortelle historier preger også denne samlingen. Samtidig spenner hun et stort lerret og maler et fargesprakende og uutslettelig portrett av hvor forunderlig, hvor farefullt og hvor usedvanlig ordinært livet kan være. Boken ender med fire tekster som ifølge Munro selv, handler om hennes egen barndom.

Her kommer smakebiten:

Har akkurat startet med novellesamlingen, så smakebiten er fra den første novellen "Komme til Japan". Smakebiten handler om Greta som drar på en fest der hun prøver å finne sin plass på festen siden hun ikke kjenner så mange av menneskene der, og kanskje drikker hun litt for mange drinker. 

Luften ute hadde forandret sinnstemningen hennes. Fra uhåndgripelig oppstemthet til følelser som nærmet seg pinlig berørt, til og med skam (Side 16).

Ha en fin søndag!


13 kommentarer:

 1. Så fint du er tilbake, og så bra at du har kost deg med juleforberedelser i pausen. Jeg elsker også desember og jul og nyter alle de tingene jeg får gjøre denne måneden :-) Jeg vil også lese mer av Alice Munro, hun skriver nydelig. Ønsker deg en fin adventssøndag!

  SvarSlett
 2. Har fortfarande inte läst något av Munro, men jag har två böcker i hyllan som väntar på mig. Kanske blir det några rader nu den 10 december :).

  SvarSlett
 3. Det får nog bli att man läser något av Alice Munro, någon gång :)

  SvarSlett
 4. Det var liksom noe som manglet i november, nå skjønte jeg hva det var :) Velkommen tilbake! Fin smakebit. Jeg har lest "Uvennskap, vennskap..." men fikk ikke dreisen på det. Kanskje feil bok til feil tid? Tar og låner denne, sånn at jeg får rettet opp i inntrykket. Ha en fin søndagskveld! Her dufter det berlinerkranser, det har jeg ikke bakt på evigheter, men fikk det til (strevde fælt sist jeg forsøkte)

  SvarSlett
 5. Jag hade ju tänkt läsa Munro. Men jag hinner väl.

  SvarSlett
 6. Regnet med at det var studier som var årsak til pausen. Koselig med et innlegg fra deg. Takk for smakebiten. Har ennå til gode å lese noe skrevet av henne. Men skal først lese en skrevet av Invild Rishøi: Historien om fru Berg. Står på venteliste hos biblioteket.

  SvarSlett
 7. Endelig var du tilbake, du har vært savnet! Desember er en travel men veldig koselig tid:-) Har lest denne novellesamlingen og jeg holder på å skrive omtale på den og kanskje den kommer i løpet av uken som kommer,jeg er grådig treg på omtaler om dagene. Ha en fin søndagskveld:-) klem

  SvarSlett
 8. Denne står øverst på ønskjelista - både til bursdag og jul. Tenkjer du har kosa deg i dag ;-)

  SvarSlett
 9. Jag gillar verkligen Munro! Med varje novell målar hon upp ett helt litet universum!

  SvarSlett
 10. Det blir nog en Munroe förr eller senare här med :)

  SvarSlett
 11. Fin smakebit dette. Må få lest noe av Munroe snart.:)

  SvarSlett
 12. Idag har en svensk bokbloggare utlyst Munromania så vi är ett gäng som skriver inlägg om henne och hennes böcker. Den här är nog den bok som de flesta har skrivit om och jag blir väldigt sugen på att läsa den :) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 13. Spennende at du leser Munro, selv leste jeg nettopp "For mye lykke" - likte den veldig godt og har startet med enda en av hennes novellesamlinger :)

  Ang. eksamen så føler jeg det gikk greit, og nå er det godt å gjøre som deg, legge pensumbøkene på hyllen for en stund :)

  SvarSlett