mandag 9. desember 2013

Bokanmeldelse - Alt må vike for natten

Bokanmeldelse 
Alt må vike for natten av Delphine De Vigan

Foto: Cappelen Damm

Forlag: Cappelen Damm
Original tittel: Rien ne s'oppose a la nuit
Oversetter: Agnete Øye
Sjanger: Selvbiografisk roman
Utgitt: 2012
Sider: 320
Kilde: Lånt på biblioteket

...

Det er jo i vinden for tiden å lese bøker der forfatterne har skrevet om sine mødre. Som for eksempel bøker som Felicia Försvann av Felicia Feldt, Mors gaver av Cecilie Enger og Mysteriet mamma av Trude Lorentzen + mange flere. 
Denne boken kom ut i fjor og jeg vil si det er en av de beste bøkene jeg har lest så langt om emnet. Bokens handling:


Boken ble til av forfatteren etter morens selvmord. Datteren vil kjenne og forstå moren bedre, hun vil få en bedre forståelse om hvorfor hun valgte å avslutte sitt liv,se sammenhengene, slik at hun kan gå videre med sitt eget.


I boken får vi høre om forfatteren/datterens oppvekst med moren. Noe som var ikke en lett oppvekst. Moren var psykotisk og ble ofte lagt inn på psykiatrisk institusjon. På denne tiden var psykisk sykdommer, hysj hysj og det var forferdelig flaut for datteren å ha en psykisk syk mor. 


Vi får høre om morens oppvekst og familien hennes. Familien historie er ganske så mørk, med innhold av store tragedier og mye grums. Min mening om boken:

Etter siste side var lest var jeg ikke ferdig med boken, jeg måtte gå i flere dager å fordøye det jeg hadde lest. For dette er en bok som gjør skikkelig inntrykk på deg og får deg til å tenke. Kanskje derfor jeg også likte den så godt. 

Boken starter også slik at du blir revet med allerede på de første sidene, og boken greier å holde interessen din oppe hele veien. Det er en ganske tragisk historie dette, men den er skrevet på en slik måte at den ikke blir tung å lese, tross temaet. Må innrømme det kom noen tårer underveis. 

Språket i denne boken er helt fantastisk, denne damen kan virkelig skrive. Nesten en grunn å lese boken av den grunn bare. Jeg liker også veldig godt at forfatteren stopper opp i boken imellom å deler tanker og følelser hvordan det er å skrive boken og forteller hvordan den blir til underveis. Spesielt er hun opptatt av sin rolle i det hele, for hun er ikke uberørt. Hun forteller hvordan hun innhenter stoffet til boken og om intervjuer hun har gjort av familiemedlemmer. Noe som ikke er en enkel oppgave, siden de alle står så nær hverandre. Jeg synes disse delene gjør at boken skiller seg ut fra andre skrevne bøker, og gjør den veldig spesiell. 

Anbefaler boken på det varmeste! Det er egentlig ikke så mye å tenke over, det er bare å plukke den opp å lese den. Du kommer ikke å angre! Tror du kommer til å bli like slått i bakken som jeg ble av den. 


6 kommentarer:

 1. Dette var en veldig fin bokanmeldelse, Isabella :) Fra tidligere av har jeg boken "No og jeg" av samme forfatteren på ønskelista, nå tror jeg jammen meg denne boken må få en plass på listen også.

  Jeg lurer forresten litt på om det kan ha sneket seg inn et feil ord i andre avsnitt under bokens handling. Der står det at det var en lett oppvekst, eller kanskje det var ironi som jeg ikke tok(i så fall får du unnskylde så meget og jeg tar til meg at jeg ikke skjønte det he he :)).

  SvarSlett
 2. Takk for tipset, du er så overbevisende begeistret, at det nok ikke er noen vei utenom. Etter å ha lest "Som avtalt med legen" kunne jeg godt tenke meg å lese flere bøker fra virkeligheten. Et tips om en bok hvor forfatteren er inne flere ganger og snakker om prosessen å skrive boken er 1001 natt av Vetle Lid Larsen. Den også veldig spennende, selv om handlingen er på 1670 tallet :)

  SvarSlett
 3. Denne har jeg tenkt å lese , men har glemt det (så mange bøker der ute) så takk for påminnelsen.:) Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Bra at denne boken får oppmerksomhet ved jevne mellomrom. Alt må vike for natten er en av mine absolutte favoritter i min "bokbloggtid".

  SvarSlett
 5. For en fin anmeldelse av boken! Jeg fikk virkelig lyst til å lese den, jeg liker bøker som gjør inntrykk og får meg til å tenke :)

  SvarSlett