torsdag 3. oktober 2013

Høstmøte 2013 - Aschehoug

Høstmøte 2013 - Aschehoug


Igår var jeg på Aschehoug forlags høstmøte her i Trondheim. Det var inngang for alle som ville komme, og det ville jo jeg veldig. Det var ett koselig møte. Mange av bøkene de snakket om, hadde jeg allerede hørt om, men det var gøy å høre forfatterne selv prate om bøkene sine gjennom en liten video snutt eller ved å møte opp selv på høstmøtet, for selv å fortelle om deres bok. Slikt gir litt ekstra lese iver. Men selvfølgelig var det noen nyheter og overraskelser å få med seg, som jeg ikke hadde plukket opp tidligere. Så jeg gikk hjem med et stort smil om munnen. 

Her kommer litt om bøkene som jeg gleder meg til å lese fra Aschehoug forlag. Noen av bøkene er allerede kommet ut og noen er på vei. 

Barne-og ungdomsbøker

Det var utrolig mange fine barne- og ungdomsbøker som ble presentert på høstmøte og det ble nesten litt vanskelig å bare plukke noen få. Men jeg vet det er allerede mange som har hørt om Hyperpubertet av Vera Micaelsen. Absolutt en bok jeg skal lese, ser for meg den kan være både alvorlig, morsom og pinlig. Boken handler ihvertfall mye om kroppen. Lars Saabye Christensen kommer den 22. Oktober ut med en bok som heter Buster. Boken er en del av en Ascherhougs god natt serie. Boken hørtes så koselig ut, også likte jeg tegningene godt. Her kommer andre bøker:

Foto: Aschehoug Forlag
Jeg fikk lyst å lese denne serien som heter, Dr Schnabels krønike etter å hørt gode ord om den. Dette er bok nummer 4, Knokkeløya, og den kommer ut den 15. Oktober. Aldersgrense 12+. Boken har vampyrer i seg, men de er ikke i hovedfokus, så får dere som er lei vampyrer er faktisk denne trygg å lese.

Forlaget sier om boken: I "Knokkeløya" forflytter vi oss til mer arktiske strøk, nærmere bestemt til et nedlagt hvalfangstkokeri kalt Smeerenburg, helt nord på Svalbard, der de døde ser ut til å reise seg og gå igjen.Vlad er på flukt fra Europa, der både vampyrer og myndigheter er jakt etter ham. Han kommer seg på et skip som skal til Amerika. Her er han den ene av to passasjerer. På veien skal skipet hente en forsker som har brukt sommeren på Svalbard. Mens de ligger til kai, forsvinner den ene etter den andre av mannskapet sporløst. Under jakten oppdager Vlad døde som begynner å bevege seg. Men den virkelige fienden skjuler seg i mørket.



Foto: Aschehoug Forlag
Den hvite døden av Harald Rosenløw Eeg fikk jeg litt god følelse av når jeg fikk høre om den. Jeg tror jeg kommer til å like denne boken. Virket litt som en sår bok, om en gutt som prøver å være som pappaen sin, men får det liksom ikke helt til, for han er ganske så forskjellig fra han. Men samtidig er den spekket av fantasi og drømmer. Boken kommer den 14. Oktober. 

Forlaget sier om boken: Et magisk eventyr om drømmer, vennskap og hvalfangst.
Even drømmer om å bli som pappaen sin - verdens beste hvalfanger. Men det hviler en forbannelse over den som vil måle krefter med hvalen.



Foto: Aschehoug Forlag
Denne boken kom forfatteren selv å fortalte om. Jeg hadde ikke hørt om den forrige boken Skitten snø, men Fra Oslo til Lahore hørtes veldig interessant ut. Liker at den tar for seg det å leve med to kulturer, som ikke skrives så mye om i andre barne- og ungdomsbøker. Så denne skal helt klart leses. Dette er da en frittstående oppfølger og har en aldersgrense på 12+. Den er allerede i salg. 


Forlaget sier om boken: Ambar er lykkelig gift med sin Omar. Sammen bor de hos hans familie i Lahore i Pakistan. En dag drar de på besøk til Dubai. Mens Ambar er ute av rommet et øyeblikk, blir Omar brutalt overfalt og drept. Ambar befinner seg i en svært vanskelig situasjon, men får ringt hjem til sin familie i Norge. Hun er først mistenkt for drapet, men politiet skjønner etter hvert at det er noe annet som har skjedd. Er det et simpelt ran, eller er det større ting som ligger bak. Hva har Omar egentlig drevet med?



Foto:Aschehoug Forlag

Har da allerede hørt om boken Det blir pinlig uansett i blogglandia, og er veldig nysgjerrig på den. Boken har ihvertfall fått mye god omtale, og da må man jo lese den også. Aldersgrense 12+.


Forlaget sier om boken: To av Norges beste ungdomsbokforfattere har skrevet bok sammen - prisbelønte og erfarne Bjørn Sortland og lovende og nye Tyra Teodora Tronstad.
Susanne pleier å ta samme buss som Elias. Men plutselig en dag gjør hun ikke det lenger. Hvor er hun? Hva har skjedd? Heldigvis har Elias sett e-postadressen hennes på mappa hun alltid hadde med seg, og han sender henne en e-post. Og - lykke over all lykke - han får svar! Hun forteller at den blå mappa hennes har blitt stjålet, og hun er redd for hva som skjer med den. Mye av livet hennes er nemlig samlet i der. På heltemodig vis klarer Elias å stjele mappa tilbake for henne. De utvikler et e-postforhold, og en dag avtaler de å møtes ...



Foto: Aschehoug Forlag
Forfatteren var å leste fra denne boken, og jeg ble veldig revet med av teksten. Og det lover jo veldig godt. Det er jo ett pluss at boken er en røverroman, høres spennende ut. Aldersgrense 12+. Kommer ut 14. Oktober.


Forlaget sier om boken: Det er duket for eventyr, ramsalt spenning og klaustrofobiske grøss i denne røverromanen fra en av våre mest lovende forfattere.Leif og Paul skal ha tidenes sommerferie ute i det nordnorske havgapet. Under en dykketur finner de restene av et skip som ble senket i 1940. Guttene begynner å nøste opp skipets historie - og plutselig forvandles drømmesommeren til et mareritt. For tåka skjuler alt og slipper ingen fri.



Foto: Aschehoug Forlag
Jeg lo godt når jeg hørte om denne boken og jeg vil le mer. Boken består av galskap og masse humor. Har en aldersgrense på 8+. Boken er allerede ute for salg. 


Forlaget sier om boken: David Walliams barnebøker er midt i blinken for jenter og gutter - skikkelig morsomme, spennende og full av handling. Ben hater å være hos bestemor. Det er dørgende kjedelig. Bestemor vil bare spille Scrabble, all maten hun lager smaker kål, og hun promper for hvert skritt hun tar. Men en kveld oppdager Ben at bestemor lever et dobbeltliv: Hun er en av verdens mest fryktede smykketyver! Og hun drømmer om å stjele kronjuvelene. Fra da av blir det alt annet enn kjedelig å være sammen med bestemor ...


Foto: Aschehoug Forlag
Det er jo Oktober og man må jo ha litt litteratur med spøkelser i. Den kalde vinden fikk vi lest et lite utdrag fra, av forfatteren selv. Jeg har ikke lest de tidligere bøkene, men denne hørtes bra ut. Likte spesielt det fine og skumle omslaget. Aldersgrense 10+. Har dere lest de? 


Forlaget sier om boken: Den tredje boken i "Spøkelsene på Frostøy"-serien starter tilsynelatende fredelig. 
Men mørke skyer truer i horisonten.Det er sol og sommer, og Jens, Gudmund og Finn har ferie. Men over den tilsynelatende idylliske feriestemningen ligger det en uhygge. Plutselig dukker Den kalde vinden opp. Vinden har trosset sommervarme og sol og funnet guttene der de har ferie. Jens har aldri hørt om Den kalde vinden, og han tror at nå kommer spøkelsene for å hente ham, for å hevne seg på alt han har ødelagt for dem på Blekbo. Men det er lille Gudmund som blir bortført. Og Jens må prøve å redde ham.


Dokumentar

Dokumentar bøkene var det noen av, men jeg falt for disse tre bøkeneveldig lett. 

Foto: Aschehoug forlag
Livets skole av Kristin Solberg fikk jeg vite at boken handlet om en jordmorskole i Afghanistan. Jeg var allerede helt mer der, men jeg fikk også etterhvert høre mer om kvinnen bak skolen, og henne ville jeg vite mer om. Ikke bare henne, men også hennes arbeid. Så denne boken skal helt klart leses. Boken kommer ut den 10. Oktober. 

Forlaget sier om boken: På en skole på landsbygda i Afghanistan lærer en lege landsbyjentene å redde liv. I det skjulte underviser hun dem i fred og kvinnerettigheter, mens jenteskoler blir bombet og brent rundt dem.
I et land der krigen er ekstra farlig for kvinner, reiser doktor Zeba den farefulle veien til en skole på et sted som syder av Taliban. Skolen utdanner jordmødre, men doktor Zeba lærer også landsbyjentene om fred og kvinners rettigheter. Hun vet at arbeidet kan koste henne livet, men en gammel sorg fra en tidligere krig driver henne fremover.

Elevene hennes har sine egne utfordringer. Nilab, den første jenta i sin familie som kan lese og skrive, skjønner at fremtiden står på spill da Taliban finner ut at hun studerer og truer med å drepe broren hennes hvis hun ikke slutter på skolen. Alle snakker om at ektemannen til Malalai, den smarteste jenta i klassen, har tatt en ny kone i Iran, men at hun ennå ikke vet det. Shagofa har beholdt en klokke dynket i blod som et minne om dagen da hun måtte drepe en mann for å beskytte sin familie, og nå frykter hun at hans slektninger vil hevne seg. De har alle kommet til skolen for å lære å redde liv, men ved å være der risikerer de sine egne.

Rundt dem blir krigen stadig verre mens opprørere og utenlandske soldater kjemper sin siste kamp om området. Jenteskoler blir igjen brent ned. Fryktede nattbrev blir delt ut som trusler til dem som ikke oppfører seg slik opprørerne vil. Og utenfor skolemurene planlegger noen et angrep som får katastrofale konsekvenser.

I "Livets skole" følger Kristin Solberg doktor Zeba og hennes elever i to turbulente år av deres liv og gir et sjeldent bilde av mennesker klemt mellom alle sider i en krig - i det som regnes som verdens verste land å leve i for kvinner.
I et land der krigen er ekstra farlig for kvinner, reiser doktor Zeba den farefulle veien til en skole på et sted som syder av Taliban. Skolen utdanner jordmødre, men doktor Zeba lærer også landsbyjentene om fred og kvinners rettigheter. Hun vet at arbeidet kan koste henne livet, men en gammel sorg fra en tidligere krig driver henne fremover.

Elevene hennes har sine egne utfordringer. Nilab, den første jenta i sin familie som kan lese og skrive, skjønner at fremtiden står på spill da Taliban finner ut at hun studerer og truer med å drepe broren hennes hvis hun ikke slutter på skolen. Alle snakker om at ektemannen til Malalai, den smarteste jenta i klassen, har tatt en ny kone i Iran, men at hun ennå ikke vet det. Shagofa har beholdt en klokke dynket i blod som et minne om dagen da hun måtte drepe en mann for å beskytte sin familie, og nå frykter hun at hans slektninger vil hevne seg. De har alle kommet til skolen for å lære å redde liv, men ved å være der risikerer de sine egne.
Rundt dem blir krigen stadig verre mens opprørere og utenlandske soldater kjemper sin siste kamp om området. Jenteskoler blir igjen brent ned. Fryktede nattbrev blir delt ut som trusler til dem som ikke oppfører seg slik opprørerne vil. Og utenfor skolemurene planlegger noen et angrep som får katastrofale konsekvenser.

I "Livets skole" følger Kristin Solberg doktor Zeba og hennes elever i to turbulente år av deres liv og gir et sjeldent bilde av mennesker klemt mellom alle sider i en krig - i det som regnes som verdens verste land å leve i for kvinner.



Foto: Aschehoug forlag
Åndenes makt av Tom Strømnæss høres ut som en bok for meg å lese. Jeg liker jo å høre om overnaturlige hendelser. Strømnæss var selv å leste fra boken og jeg likte det lille utdraget han hadde valgt. Dette er også en fin bok å gi i gave til de som liker programmet, åndenes makt. Boken kommer den 24. Oktober. Gleder meg!


Forlaget sier om boken: Kan det uforklarlige forklares?
Over hele Norge finnes mennesker som har opplevd uforklarlige hendelser. Dører og vinduer åpner og lukker seg av seg selv uten at det er vind. Flyvende tallerkener, gjenferd og gjenstander som flyr i luften. I TV-serien "Åndenes makt" reiser Tom Strømsnæss rundt i Norge og besøker familier som er plaget av det uforklarlige.

"Åndenes makt" handler om uforklarlige fenomener og vises på TVNorge. Det er et av våre mest populære programmer og har i gjennomsnitt 453 000 seere. Seriens programleder er Tom Strømnæss, men også de tre såkalte klarsynte - Gro-Helen Tørum, Lilli Bendriss og Lena Ranehag - opptrer jevnlig. Sammen leter de etter årsaker til hendelser ingen andre har klart å finne noen forklaring på. Strømnæss har besøkt så mange som 81 hjem og arbeidsplasser der folk føler de har mistet kontrollen over omgivelsene sine, at de er i åndenes makt. Du tror det kanskje ikke når du ser det på TV, men denne boken, som går dypere inn i fenomenene og lar deg bli med produksjonsteamet på jobb, gjør det ikke like lett å avfeie «spøkelser» som folketro, innbilning eller fantasi. Tvert imot tyder den på at de er en del av vår virkelighet - vår uforståelige virkelighet.


Og festningen hadde ni tårn av Qais Akbar Omar, virker som en fin bok som forteller om oppveksten i Afghanistan. Jeg har lest veldig lite om landet, så når jeg fikk høre om denne boken tenkte jeg at nå kan jeg lære mer om landet. Boken er allerede kommet ut. 


Forlaget sier om boken: En sjelden selvbiografi om en afghansk oppvekst og et innblikk i Afghanistans eldgamle kultur og tradisjoner.For den unge Qais Akbar Omar var Kabul først byen med den store hagen. Her satte han opp drager med sin fetter Wakeel fra taket til bestefarens hus. Her bodde han sammen med foreldrene, onkler og tanter, fettere og kusiner. Det var en paradisisk tilværelse med poesiopplesninger, vakre tepper og familiesammenkomster.
Så starter borgerkrigen, og de befinner seg i skjæringspunktet av kampene. Dag for dag blir konflikten mer blodig. Til slutt må storfamilien flykte, og de finner ly i en gammel festning som tilhører en venn av familien. Krigen innhenter dem, og de prøver gang på gang å flykte ut av landet.
Underveis bor de i de gamle hulene bak de nå ødelagte Buddha-statuene, og søker tilflukt hos slektninger blant nomadene. Omars ungdomstid tilbringes på flukt, men underveis lærer en døvstum ung kvinne ham å veve. Slik finner han det som skal bli meningen med livet hans.
Qais Akbar Omar forteller på sin personlige måte hva tre tiår med krig har gjort med Afghanistan og et stolt folk. "Og festningen hadde ni tårn" er en av de få selvbiografiske fortellingene som er skrevet av en afghaner. Omars historie gir et nært og sterkt innblikk i en kultur som er både eksotisk og fengslende, og som ingen krig har klart å ta helt knekken på.

Skjønnlitteratur

Her fikk jeg vite om mange bøker jeg viste om fra tidligere. Jeg gleder meg til å lese Arkitekt av Merethe Lindstrøm, som kommer den 28. Oktober. Det finnes ingen helhet av Helga Flatland, som alt er kommet ut. Selv fikk jeg boken på bokbloggertreffet og gleder meg veldig til å lese den. Forfatteren selv sa at alle tre bøkene hennes handler om hvor stor sorgen kan bli og at hun skriver karakterdrevne bøker og ikke handlingsdrevne bøker. Høres bra ut, spør du meg. Boken er allerede utgitt.  Du forsvinner av Christian Jungersen har jeg hørt masse flott om, og jeg ble ikke mindre nysgjerrig på boken når forfatteren selv var å leste fra den. Det var interessant å høre på, og jeg likte at boken har litt bilder i seg mellom hvert kapittel. Bridget Jones: Mad about The Boy av Helen Fielding kommer også snart, det blir spennende. Jones har visst fått seg barn og ektemannen er visst død. Må se å få lest de foregående bøkene. Magnhild av Inger Johanne Sætherbakk og Guro Idsø Viken har jeg allerede i bokhylla og gleder meg til å lese. Her kommer litt flere bøker jeg gleder meg til.

Foto: Aschehoug forlag
Hadde ikke hørt om denne boken, så jeg hadde ørene på stilk når de snakket om Dinglen & Ramona av Chathrine Evelid. Jeg var godt med når jeg hørte boken var en familiedrama på 1970- tallet. Supert! Må jo leses. Boken er allerede ute. 

Forlaget sier om boken: Cathrine Evelid er forfatteren som får hverdagsmennesker til å skinne. Det var oppsummeringen etter fjorårets oppsiktsvekkende debut med "Mamma er en countrysang", en roman med handling fra Stavanger og Jæren under 80-tallets jappetid og oljealder. I Evelids nye roman er handlingen lagt til noe av det samme geografiske landskapet, men lenger ned på sørvestlandet, til de såkalte dalstrøkene innenfor. Tidsspennet og paletten er større, og menneskene er annerledes, men de strever med mye av det samme. På ulike måter når de ikke fram til hverandre, både på tross av og på grunn av at de er i familie, og fordi de bor på et lite sted der alle kjenner alle.

Når faren dør, kommer Ramona tilbake til bygda hun forlot som sekstenåring. Det blir et møte med et bygdesamfunn preget av nære familiebånd, hemmeligheter og konflikter.
På røde sko med høye hæler går fortelleren Ramona inn i det skitne arveopprøret. Drømmene brister i møte med broren Dinglens skjebne.



Foto: Aschehoug forlag
Denne boken har jeg fått med meg er allerede kommet ut og har fått en del oppmerksomhet. Hadde allerede planer om å lese den før møte, men fikk ikke mindre lyst etter møtet. Håper jeg rekker å lese den til nominasjon til bokbloggerprisen 2014. 


Forlaget sier om boken: "21 dager" er en triller om menneskehandel, grådighet og korrupsjon i oljebransjen. Her møter vi på ny journalist Mia Mikkelsen fra "Dødelige dråper".
Mens Mia Mikkelsen dekker en internasjonal energikonferanse i København, blir avdelingsleder Herman Bull i Oljedirektoratet funnet drept etter et fall fra sin suite i attende etasje på Mermaid Palace Hotel. Sammen med ham var en ung prostituert jente.
Anna og lillesøster Irina fra det fattige Moldova har blitt skilt fra hverandre og solgt til menneskehandlere i Vest-Europa. Irina har havnet hos en brutal hallik i Oslo. Han har bare ett prinsipp - han selger ikke barn. Men om 21 dager fyller Irina tretten og er ikke lenger et barn. Anna har dårlig tid og må finne henne - før det er for sent.
"21 dager" er en intens og nervepirrende thriller, som strekker seg fra Oslos bakgater til samfunnets rike og mektige. Jakten på sannheten om Herman Bull bringer Mia i livsfare.


Foto: Aschehoug Forlag
Jeg liker jo historisk krim og enda jeg ikke har lest noe av forfatteren tidligere som jeg kan huske, fikk jeg veldig lyst å prøve meg på denne, Stumme skrik av Kurt Aust. Dette er vist bok nummer 6, og er frittstående. Man trenger ikke å ha lest bøkene i rekkefølge. Spennende!

Forlaget sier om boken: København 1705Andreas Bødker blir funnet hengt i et kastanjetre. Tauet er bundet i håret hans, og det er et grotesk syn som møter Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten når de skal besiktige den døde i treet. Husmannssønn Hans Kiær blir arrestert for drapet - kroverten på Tre Hiorter kan nemlig fortelle at Bødker og Kiær hadde drukket tett hele kvelden og forlatt vertshuset sammen.

Men dette er bare starten på et dramatisk år i den dansk-norske hovedstaden. En student blir skutt ved en Hercules-statue. En borgermester blir spiddet på en statue på Kongens Nytorv. Ved siden av statuen svinger en mann vilt på en bloddryppende, svensk sabel og hveser så blodet spruter - tungen hans er skåret ut. Er han en svensk soldat på drapsoppdrag? Byens folk blir skremt, og etter mange kriger er svenskene lette å hate. Snart jaktes det på svensker i hele København, og til og med norske Petter Hortten føler seg utrygg. Norsk eller svensk - det låter likt i sinte danske ører.

...

Håper dere fant noe dere likte! 

Ønsker alle en koselig dag!


2 kommentarer:

  1. Jeg har veldig lyst til å lese Åndenes makt boka siden jeg har fulgt tv-programmet helt siden starten. Det er kanskje feil å si, men syns det er et koselig program. Det blir pinlig uansett skal jeg lese senere i høst. Fikk det som leseeksemplar for noen uker siden. Virker som et artig konsept:)
    God høst!:)

    SvarSlett
  2. Mye spennende her ja..) Så bra at forlagene åpner for folk flest til å komme på høstmøtene sine. :) Neste år blir jeg og med. ..:)

    SvarSlett