onsdag 29. januar 2014

Bokanmeldelse - 84 Charing Cross Road

Bokanmeldelse
84 Charing Cross Road

Foto: Bokelskere.no
Forlag: Bokvennen
Oversetter: Morten Claussen
Utgitt: 2000
Sider: 103
Emne: Brev veksling
Kilde: Lånt på biblioteket

...

84 Charing Cross Road er en sjarmerende liten bok. Må da takke Beathesbokhylle, som gav meg dette flotte lesetipset! Sidene det ikke var mange sidene å lese, koste jeg meg med boken bare på en liten kveld. Hadde selvfølgelig en kopp te og ett pledd i nærheten. Tror jeg leste denne boken på akkurat det rette tidspunktet, for jeg ble veldig sjarmert.

Bokens handling:

Boken starter med at den bok elskende amerikaneren Helene Hanff skriver et brev til antikvaren Frank Doel i London, for å forespørre etter en bok. Dette er starten på ett vennskap dem imellom. Brevvekslingen vi følger fortsetter i hele 20 år frem i tid, fra 1950- til 1970 i etterkrigsårene. 

Brevene starter veldig formelle og etterhvert blir de mer og mer personlige. Helene Hanff er litt av en personlighet, hun er ikke redd  for å bruke humor og være litt rett frem i brevene sine. Frank Doel er mer høflig av seg, men tør litt opp han også etterhvert. Vennskaps kretsen utvider seg etterhvert å gjelde de andre ansatte på antikvariatet og til familien og naboer av Doel. Flere brev skrives og utveksles på tvers av hverandre. 

Det som skrives er om er den vanskelig tiden de befinner seg i, der rasjonering enda rår i London. Matmangelen er fortsatt stor, og noen varer er vanskelig å få tak i. Hanff begynner å sender pakker til Doel med forsyninger som hjelper Doel, hans medarbeidere og familie. Så boken viser godt til tiden etter krigen. Men det som det kanskje utveksles mest om er deres forkjærlighet for litteratur.  

Min mening om boken:

Jeg rett og slett likte denne boken. Men hvorfor likte jeg den så godt?Det er litt vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det var med denne boken jeg likte. Jeg tror mye av det har med følelsene jeg fikk når jeg leste boken. Jeg koste meg skikkelig med den.  

Helene Hanff en fryd å lese brevene fra. Hun er morsom og litt på kanten. Du bare føler den positive energien hennes gjennom brevene, og du kan ikke la være å like henne, etter som du blir kjent med henne. Samme med Doel, men han liker du kanskje på en annen måte igjen. De er begge interessante mennesker på hver sin kant, og det er spennende å bli kjent med flere av menneskene rundt Doel etterhvert også. Du blir oppriktig glad i disse menneskene, og du føler med dem gjennom årene som går. 

Brevene fenger, jeg liker å høre de snakke om litteratur, kanskje ikke så rart når man er en bokelsker. Kanskje derfor jeg likte denne boken så godt, den oser kjærlighet for litteratur. Mange av bøkene de snakker om har jeg ikke hørt om tidligere, bortsett fra Jane Austen. Men det gjordet ikke boken mindre interessant. 

Det eneste negative jeg har å si om den er at brevene mot slutten mistet litt av glansen, jeg synes det ble litt av det jeg hadde lest tidligere. Jeg ble rett og slett litt forsynt tidligere en forventet. Men det er en bok jeg kan godt anbefale videre, for når den treffer, treffer den, og du er i syvende himmel...kanskje...sånn var det for meg ihvertfall! Det er rett å slett en hjertevarm bok! 

Selv fikk jeg veldig lyst å sende brev igjen etter å ha lest boken. Savner at det ramler noen lange brev i postkassen fra venninner med venninne slarv. Kanskje jeg må sette meg ned å skrive ett?

Andre som har skrevet om boken:

Ha en fin dag!6 kommentarer:

 1. Hurra for 84 Charing Cross Road!

  SvarSlett
 2. Denne skal jeg også lese. Snart!

  SvarSlett
 3. Det er så herlig å lese når noen faller for en bok. Har det litt travelt med nye bøker for tiden, men skulle gjerne lest denne :)

  SvarSlett
 4. Hurra for 84 Charing Cross Road!! Den er så fin :-)

  SvarSlett
 5. Så bra at du likte boken:-) Nå ble jeg glad! Tusen takk for linking. Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett