lørdag 31. mars 2012

Bokanmeldelse: Den glemte hagen Av Kate Morton

Den glemte hagen
Av Kate Morton


Litt om forfatteren:
Kate Morton er en Australsk forfatter. Hun har fått bøkene sine oversatt og utgitt til hele 38 land. Hennes debutbok var "Tilbake til Riverton", som ble utgitt i 2006 (Wikipedia). 

"Den glemte hagen" er min første bok lest av forfatteren. Jeg håper vi vil få mange flere flotte bøker av denne forfatteren, for hun kan virkelig skrive, og jeg kan ikke vente med å kaste meg over de andre bøkene av henne.  
  
Bokens handling:
1913 En liten jente blir funnet forlatt om bord på et skip til Australia. Alt hun kan huske fra reisen er at en mystisk kvinne, som hun kaller Forfatterinnen, har lovet å passe på henne. Men Forfatterinnen er sporløst forsvunnet. 

1975 Nell er blitt en eldre dame, og reiser til England for å finne sannheten om foreldrene sine. Hennes søken fører henne til Cornwall, og det merkelige og vakre godset Blackhurst, som en gang tilhørte den aristokratiske Mountrachet - familien.

2005 Nell dør og barnebarnet hennes Cassandra, får en overraskende arv. Det lille huset Cliff Cottage på eiendommen til Blackhurst Gods er beryktet blant lokalbefolkningen for sine hemmeligheter. Men det er her i Cliff Cottage, og i det lille husets glemte hage, at Cassandra løser det gamle mysteriet om den lille, forlatte jenta (Fra bak boken).

Min mening om boken:
Jeg begynte å lese denne boken for jeg hadde lest så mange gode anmeldelser om den, og de fleste likte boken veldig godt. Jeg hadde derfor store forventninger til den. Boken skuffet ikke, den er rett og slett en helt fantastisk bok, med en helt fantastisk historie. Jeg elsket den.

Året er 1930, Nell har bursdag. Faren Hugh har bestemt seg for å fortelle Nell hemmeligheten de har holdt fra henne i så mange år. At de hadde funnet henne alene på en ankret båt fra England, og at de tok henne til seg som sin egen. Her er en smakebit fra samtalen mellom far og datter:


Så ba han henne sette seg ved siden av ham på en nedfalt trestamme, glatt og hvit, og han lente seg frem for å hviske til henne. Han fortalte henne hemmeligheten som han og moren hadde holdt for seg selv i sytten år. Han venter på et glimt av forståelse, den minste endring i uttrykket som viste at hun hadde skjønt det han fortalte henne. Han så bunnen falt ut av verden som hadde vært hennes, og den personen hun hadde vært, ble borte der og da (s 19).

Nell begynner å prøve å finne ut av sin bakgrunn i 1975, men dør før hun finner ut sannheten om seg selv. Om hvem som er foreldrene hennes. Det er barnebarnet Cassandra som fortsetter letingen etter bestemorens Nells bakgrunn. Cassandra søker etter svar, men flere mysterier og spørsmål dukker opp og samtidig som hun søker etter bestemorens bakgrunn, finner hun seg selv igjen.

Jeg elsker historien i boken. Det er en spennende historie med mye mystikk rundt seg. Mysterier er jo alltid spennende, særlig når den er så innviklet og innsløret som denne. Boken innholder også vakre små eventyrfortellinger, som er en fryd å lese, men som man skjønner forteller mye om personen som skrev dem. De er viktige i boken. Utrolig vakkre og imponerende skrevet er de.

Karakterskildringene er også godt skrevet. Vi blir godt kjent med både Nell og Cassandra og de andre menneskene rundt i boken. Vi får blant annet vite at Cassandra bærer på en stor sorg. 
Miljøskildringene er også helt fantastisk, det er lett for oss lesere å se for oss omgivelsene, man kan nesten føle sola varme og se den vakre hemmelige hagen for seg. Blomstene og epletreet.

Jeg er imponert over forfatteren som har greid å sjonglere så mange baller i luften uten å rote det til. Hun skriver om tre tidsepoker, en hovedhistorie, sidehistorier, mysterier som ikke blir avslørt for tidlig, fantastiske miljøskildringer, om fantastiske karakterer og små eventyr itilegg. De settes sammen til en helt fantastisk historie og som alt tilsammen utgjør en helt fantastisk bok. Tar av meg hatten jeg. Får ikke skrytt nok, det blir 10 av 10 poeng på denne boken helt klart. Oversetteren Elisabet W. Middelthon, har også gjort en super jobb. Anbefaler alle å lese den!

 Andre utgitte bøker av forfatteren:


 • Tilbake til Riverton (2006)
 • Den glemte hagen (2008)
 • En svunnen tid (2010)
 • (Wikipedia)
11 kommentarer:

 1. Jeg er så glad at jeg har boka liggende i bokhylla:). Gleder meg til å lese den en gang ( håper det er snart..)

  SvarSlett
 2. Dette er en av forfatterne jeg heller ikke har lest noe av, men desto lest mer om. På ett eller annet tidspunkt kommer jeg til å lese bøkene, de har nok ikke fått så gode anmeldelser for ingenting.

  Jeg merker imidlertid at jeg er hyperallergisk mot bøker som det skrives altfor mye om. Som "alle" må lese. Da rygger jeg fort tilbake og velger en annen bok. Som med Tom Egeland som jeg nettopp har startet på. Hypen har lagt seg, og vips - der kommer jeg på banen. Så, enten må jeg være utrolig kjapt ute, eller så venter jeg veeeeeldig lenge :-)

  Jeg ser du skriver veldig godt om boka, og flott anmeldelse. Ja - jeg kommer til å lese denne. Engang :-)

  SvarSlett
 3. Akeladden, gled deg masse. Fantastisk var den:)Ha en fin lørdag:)Klæm!:)

  KindleJoy, takk:) Det er kanskje litt dumt å skrive at alle burde lese den, for jeg vet jo den ikke vil passe for alle. Har en veninne som leste den. Hun var ikke like begeistret som meg, så det har jo litt med smak og behag å gjøre. Ser boken kan være tunglest for noen og det er sikkert ikke alle som synes hovedhistorien er så spennende som meg. Så takk for at du fikk meg til å reflektere litt over mitt utsagn at "alle burde lese den", for det vil jo ikke passe for alle. Det er jo det som gjør oss mennesker så spennende, at vi er så forskjellige med ulik smak:) Ønsker deg en fin lørdag videre!:) Klæm:)

  SvarSlett
 4. Flott omtale! Jeg har boka i hylla og gleder meg ikke noe mindre til å lese den nå :-)

  God lørdag til deg! Klem, klem

  SvarSlett
 5. Takk Siljeblomst:) Håper den vil falle ismak hos deg også:) Ha en fin Lørdag!:)Klæm!:)

  SvarSlett
 6. Veldig fin omtale du har skrevet:-)) Har hatt denne boken i bokhyllen min i lengre tid og nå kjenner jeg virkelig at jeg bør komme i "Kate Morton" modus og det ganske så snart..... har to bøker av henne, mangler kun den som heter " en svunnen tid".

  Ha en super kveld Isabella:-)klem

  SvarSlett
 7. Takk Beathe:)Tror du vil like boken godt også. Gled deg til å lese den:) Ha en fin kveld du også:)Klæm:)

  SvarSlett
 8. Herlig anmeldelse! Jeg prioriterer dette som neste bok lydbok, jeg eier den jo så hvorfor vente?! :)

  SvarSlett
 9. Takk Mari, koselig å høre du likte anmeldelsen:) Kos deg med lydboken:) Ha en fin søndag!:)Klæm!

  SvarSlett
 10. Godt å se noen som bobler over av entusiasme!
  Jeg hørte denne på lydbok ifjor og likte den godt, jeg er ikke så veldig glad i dette fenomenet med parallellhistorier og at man stadig rykkes fram og tilbake i tid. Sannsynligvis fordi det har gått litt inflasjon i det - men jeg koste meg uansett med boka. Hørte den forresten på engelsk og det var MEGET godt lest.
  (uten at jeg i farta husker hvem som leste)
  God Påske!

  SvarSlett
 11. Takk Ingalill:)Godt du likte boken:) God påske til deg også:)

  SvarSlett