torsdag 3. juli 2014

Bokanmeldelse - Si at vi har hele dagen

Bokanmeldelse
Si at vi har hele dagen av Anne Kyong-Sook Øfsti 

Foto: Gyldendal forlag
Forlag: Gyldendal Forlag
Utgitt: 2014
Sider: 181 (Vil variere)
Sjanger: Roman av debutant
Kilde: Lånt på eBokBib

...

Det er så mange måter å sørge på, sier Mette, alle må vi finne vår vei ut av mørket og ut av fortvilelsen. Vi nikker og ser på hverandre. 
   Mette fortsetter å snakke, hun sier at det for henne tok mange år, og man blir aldri den samme igjen. 
Elefanter sørger på savannene, det er naturlig med sorg, avslutter Mette, og nå er det vår tur (side 5 av 181).


Psykologen Rebekka kan alt om sorg teoretisk, men når hun mister søsteren sin Marion Cho-Hee i kreft får hun føle det selv på kroppen. Hun blir sykemeldt og begynner å gå på en sorgcafe for å bearbeide sorgen. Hun har det tungt og møte andre mennesker er vanskelig. 

Marion og Rebekka er begge adoptert fra Korea fra to forskjellige mødre, men søstre allikevel. Marion ble adoptert som baby, mens Rebekka var ca tre når hun kom til Norge. 

Under en sammenkomst kommer samtalen rundt Marions mor, vil hun vite om datteren er død? Kanskje kjenner hun det på kroppen? Denne samtalen får Rebekka til å tenke på landet søsteren og hun kommer fra. Hvem er deres mødre og hva er deres historie? Og hvem kunne jeg vært hvis ikke jeg hadde blitt adoptert?

Rebekka bestemmer seg for å reise til Korea for å finne ut om søsterens mor og levere dødsbudskapet, samtidig som hun vil finne ut om sin egen mor. Vil hun huske noe fra tiden der selv? Tørr hun å åpne seg opp og la minnene flyte? 

I Korea får hun bo hos I-Sook og datteren Ji-Su. De tar godt i mot henne. Vi blir kjent med I-Sook og får vite hun holder på noen hemmeligheter fra sin fortid som hun ikke vil datteren Ji-Su skal vite. Historien i boken veksler mellom I-Sook historie og Rebekkas historie. 

Vi får også gjennom reisen høre grusomme historier som rammet mange av Koreas kvinner. Dette hadde jeg ikke hørt om før.  

Rebekka besøker også barnehjemmet hun kom fra, men vil hun finne noe ut om sin søsters og hennes egen familie?


...

Denne lille boken overrasket meg!  Jeg hadde ikke trodd den skulle inneholde en så stor historie i et så lite format. 

Dette er en strålende debutbok, anbefaler virkelig å ta fatt på den. 

Sorg er et stort tema i boken, men dette er ikke en emosjonell rollercoaster bok for det, så den er trygg å lese for dere som har lett for å slå på kranene. Jeg synes historien er veldig troverdig og kanskje det er mange som vil kjenne seg igjen i hvordan Rebekka tenker om det å være adoptert. Det er sikkert mange som lurer på hvordan livet deres hadde vært om de ikke hadde blitt adoptert vekk. 

Jeg liker også personene vi møter i boken, de er interessante som I- Sook med sin historie og når vi får se hvordan valget hennes har påvirket hele livet hennes igjennom. Men jeg liker også Rebekkas adoptivmor som bekymrer seg for datteren sin, og er derav ikke den som er mest glad for datterens ønske om å finne sitt opphav. Hun er bare redd for å miste Rebekka også. Det er mye kjærlighet i en adopsjon også. 

Boken har et veldig lett språk og passer egentlig for ungdom å lese også vil jeg si. Siden boken er så kort, brukte jeg faktisk bare to små kvelder på den, så vil man ha noe lettlest er dette veien å gå.

Men litt har jeg å klage på og det er at boken var for kort, det er så mye i denne boken jeg gjerne skulle ha fått høre mer om. Som for eksempel om komfortkvinnene og kanskje enda mer om barnehjemmene og adopsjon i Korea. Dette er veldig interessante temaer å lese om. 

Men må også klage litt på at når de to historiene mellom Rebekka og I-Sook flettes sammen, er de litt vage i sammenflettingen? Jeg falt litt av og ble litt usikker og forvirret som leser om hvor forfatteren går hen med historien, den delen skulle ha vært litt mer tydelig. Men det kan jo hende det bare er meg. Ikke alltid man er så flink å lese mellom linjene. Ihvertfall trekker det litt ned på leseopplevelsen, men bare litt for alt i alt er jeg veldig glad denne boken havnet på lesebrettet mitt. 

Håper denne forfatteren kommer med flere romaner, for da skal jeg virkelig lese de også, for jeg tror hun har masse interessant å komme med. Anbefales!


Om forfatteren Anne Kyong-Sook Øfsti:

Fotograf: Julie Pike/ Gyldendal Norsk Forlag
Født 1962 og arbeider som familieterapeut og har tidligere gitt ut boken Parterapi på Universitetsforlaget. Øfsti bor i Oslo. Si at vi har hele dagen er hennes debutroman (Fra boken)
Andre som har skrevet omtale om boken:Har andre skrevet om boken?Ønsker alle en fin dag!

6 kommentarer:

 1. Høres ut som en bok verdt å få med seg. Takk for tips og fin anmeldelse :)

  SvarSlett
 2. Dette hørtes ut som en bok som var verdt å lese, og jeg har notert meg boktipset :D tusen takk for boktipset!
  - Siri

  SvarSlett
 3. Ja, denne boka skal jeg merke meg, og nå da jeg også har oppdaget ebokbib, så kan den jo tas med overalt og leses der man er til en hver tid, på mobilen, hvis man ikke har boka med seg..:) Takk for tips.. Leste om den hos Beathe også forresten..

  SvarSlett
 4. Nydelig omtale, denne boken må jeg finne ut mer om :)

  SvarSlett
 5. For et flott tips å ta med seg, hvis jeg går tom for bøker, skal jeg laste den ned fra ebokbib. Ønsker deg en super sommerhelg!

  SvarSlett
 6. Denne boka har eg og akkurat lese. Som deg, likte eg ho veldig godt. Men eg syntest det var veldig fint med alle dei lause trådane. Det er det som gjer ho så god - så truverdig. Først, då det kom fram at I-Sook hadde adoptert bort eit barn, tenkte eg "Ikkje øydelegg denne vare og fine stemninga, med å la alt falle på plass". Eg tenker at I-Sook kan vere mora til Marion, men ho kan like gjerne vere mora til ei heilt anna jente. Og det gjer boka meir realistisk at vi ikkje får vite det. Så eg trur ikkje du mista noko mellom linjene. Eg trur det skulle vere åpent om det var ei forbindelse der. Til syvende og sist fekk dei aldri vite det. Og det er jo litt sånn livet er, og.

  SvarSlett