torsdag 13. juni 2013

Bokanmeldelse - Søstre i gode og onde dager

Bokanmeldelse
Søstre i gode og onde dager av Ann Brashares


Foto: Cappelen Damm

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2012
Sider: 448
Alder: 16 - 20 år
Fått av Cappelen Damm - Leses i forbindelse med Bokbloggerturneen

...

Jeg har endelig greid å avslutte Søstre i gode og onde dager av Ann Brashares og kan endelig si noe om den. Skulle jo ha bloggen om den for lenge siden. Jeg kom godt i gang med denne boken, men så tok jeg meg en lang pause fra den. Det er ikke fordi den er dårlig heller noe, den er faktisk veldig bra. De fleste har kanskje hør om jenter i jeans serien som nå består av hele fem bøker. Jeg har tidligere lest den første boken og jeg har sett to av filmene om disse jentene. Har elsket både første boken og filmene, det er ikke noe unntak for denne boken jeg elsket den også. 

Bokens handling:

Jeg har bestemt meg for å ikke si så mye om handlingen for jeg vil ikke røpe for mye av boken for den har en ganske stor overraskelse i seg som kommer til å sjokkere og jeg vil ikke at du skal finne ut hva det kan være. 

I første boken da jeg møtte disse jentene var de ganske unge og leserne av disse bøkene var rundt samme alder 13 - 16 år, nå er de blitt voksne og er opp i 20 - 30 - årene og denne boken passer kanskje litt eldre lesere enn tidligere. Man må ikke ha lest noen av bøkene eller sett noen av filmene for å like denne boken, men jeg greide kanskje lettere og forstå hvor stort og viktig samholdet og vennskapet er for disse jentene og boken rørte kanskje meg mer ut i fra det. 

De fire jentene er som sagt blitt voksne, de sliter med å finne sin plass i verden, og vi er så heldige å få være med på den reisen der de finner fram til seg selv. Alle sliter mitt litt forskjellige ting og siden de nå bor langt fra hverandre, så er de mer alene og hver for seg om å finne ut av ting. Dette synes alle er vanskelig. 

Etterhvert tar Tibby affære og bestiller billetter slik at de alle kan møtes på Santolini. Alle jentene gleder seg stort! Ferien blir absolutt ikke som forventet, store endringer skjer i venne flokken, spørsmålet er nå om de greier å holde de sterke vennskapsbåndene fortsatt sammen. 

Min mening om boken:

Jeg synes dette er en nydelig, morsom og veldig sår bok. Jeg likte første boken der jeg ble godt kjent med jentene og de ulike personlighetene deres. Personlighetene var heldigvis ikke så mye endret nå i siste boken. Jeg har blitt glad i disse jentene, derfor sjokkerte boken meg også. Så inn i grunnvollene også! Jeg måtte faktisk legge ned boken å stoppe å tenke litt. Det her går jo ikke ann, hvordan skal dette gå? Derfor vil jeg ikke røpe for mye, jeg vil at dere skal få det samme sjokket. Kanskje dere får det, kanskje dere ikke får det. 

Jeg ble faktisk ganske paff og forvirret. Og det blir disse jentene også. Vi får stiller mye av de samme spørsmålene som jeg som leser stiller, så jeg er med dem hele veien gjennom det de må arbeide seg gjennom. Jeg er like fortvilet og like oppgitt og har hundre spørsmål, som jeg får svar på etterhvert på en litt interessant måte, gjennom brev. Jeg får svar på spørmålene i små biter gjennom hele boken fordi disse brevene skal åpnes på bestemte datoer.   

Iforhold til den første boken har denne litt mer alvor i seg fordet om det var mye alvor i den første også, som når Tibby blir kjent med Bailey som lider av Leukemi. Jeg synes boken tar med seg mye av de samme temaene som hvor viktig ett vennskap er, humoren er godt representert her også og voksenrollen er vel det mer nye temaet som taes opp.

Første boken er mer lettlest en denne boken, men så er den jo tilregnet til den litt eldre garde, men den er ikke tunglest, vil kalle den lettlest den også. Hadde jeg ikke tatt pause har jeg måtte lest videre for å finne ut hvordan det ville gå med disse jentene. Er egentlig ikke en bok man legger fra seg hvis ikke det kommer skolearbeid i veien. 

Jeg likte boken kjempegodt, den var morsom, rørende og jeg elsker disse herlige jentene fortsatt. En kjempefin avslutning på serien og jeg tror mange vil like disse bøkene, nesten uansett alder. Anbefaler boken på det varmeste! 9 av 10 Poeng av meg! 

4 kommentarer:

 1. Jeg har ikke lest noen av bøkene, men har sett filmene. Lyst til å lese serien etterhvert, siste boka høres veldig spennende ut den også:)

  SvarSlett
 2. Hmm.. Dette var andre boka jeg leste i år, og jeg sitter med en helt annen oppfattelse enn deg. MEN, så har jeg ikke lest alle bøkene i serien - jeg har imidlertid sett 2 av filmene basert på bøkene (og de syns jeg var bra). Siden du har lest boka så kan du lese omtalen min - den har den STORE spoileren inkludert - bare så jeg har advart andre som leser dette :-) Jeg syns boka inneholdt altfor mye syting og klaging, om jeg skal være helt ærlig... Boka tok seg imidlertid kraftig opp på slutten, så alt i alt syns jeg den var grei. Men kanskje ikke så mye mer enn det...

  http://ebokhyllami.blogspot.no/2013/01/bokomtale-sstre-i-gode-og-onde-dager-av.html

  SvarSlett
 3. Kjempefin omtale! Jeg føler meg som en gammel dame når jeg prøver å styre unna bøker om 13-16 åringer. Likte Faen ta skjebnen, da som også handler om kreft. Omtalen din fristet i alle fall :)

  SvarSlett
 4. Den här kanske jag borde läsa!

  SvarSlett