onsdag 15. august 2012

Bokanmeldelse - En dag av David Nicholls

En dag
Av David Nicholls

Bilde er fra: Press Forlag


Jeg har nå suset meg gjennom boken "En dag" av David Nicholls. Den er på hele 445 sider og jeg leste gjennom disse sidene veldig raskt for dette var underholdende.  Vil du ha en bok med humor, glede, sorg og herlige episoder er denne boken for deg. 

Om boken:

Det er 15. Juli 1988. Natten etter eksamensfesten, den aller siste dagen på universitetet, møter Emma og Dexter for første gang. I morgen skal deres veier skilles. Eller kanskje ikke? Hvor er de på akkurat denne dagen om ett år? Og året etter det? Og hvert eneste år som følger? Og vil de noensinne finne ut hva de egentlig vil med hverandre?

David Nicholls har skrevet den ultimate feelgood - boka om kjærlighet og vennskap, frykt og forelskelse - en roman full av uimotståelig dialog og skarpe observasjoner, og preget av en stor, stor ømhet (Fra bak boken). 
Min mening om boken:

Underholdende er det første orde som dukker opp når jeg nå har rundet av det siste kapittelet, dette var rett og slett en underholdende bok. En bok som man blir glad i. Den har noe alvorlig over seg, samtidig som den er sprekkfull av morsomheter. Jeg lo, gremtes av skikkelig pinlige stunder og fikk tårevåte øyne ved sorgfulle scener i denne boken. 

Det eneste jeg må klage litt over og som helt klart er min egen skyld, er at jeg var så dum å se filmen først. Enda jeg alltid prøver å gjøre det motsatte. Jeg mistet da litt gnisten av å ville lese denne boken. Ikke at filmen er dårlig, men den var ikke slik jeg forventet at den skulle være, så jeg ble litt skuffet. Jeg hadde trodd den var bedre enn som så. Men så skal sies, så er jo boken alltid nesten bedre enn filmen så jeg angrer ikke at jeg tok meg sammen å startet med den. Men dette førte også veldig at jeg ikke likte boken så veldig i starten. Jeg likte ikke karakterene Emma og Dexter, synes de ble for fjasete og stereotypiske med sine forskjelligheter. Nerde jente møter herr populær gutt, men etter hvert utviklet forholde oss i mellom. Syntes de fikk mer dybde og ble meget mer interessante etterhvert,  og jeg ble meget glad i disse to karakterene og ville deres aller beste. Håpet på de to og om en lykkelig framtid. Men siden jeg brukte så lang tid å bry meg om disse karakterene, ødela det nok litt for min leseopplevelse. Den havner ikke helt i topp hos meg av den grunn. Kanskje ikke verden beste grunn, men slik ble det denne gangen. Jeg skjønner da veldig godt hvorfor mange har denne som en av sine favoritter. Hvis jeg hadde angrepet den annerledes, så hadde det sikkert vært en favoritt hos meg også. 

Boken handler om å finne seg selv, finne den store kjærligheten, finne sin plass i verden. Vi følger Emma og Dexter fra Universitet og følger deres drømmer om verden, deres ambisjoner fram til de er 30 - 40 år og får se hvordan livet har utviklet seg ender i forhold hva de ønsket seg i starten. Livet kan ikke planlegges og man må følge drømmene mens man ennå har tid å fylle dem. Ikke la så mye stå i veien for din egen lykke, grip sjansen når du har den. Kanskje noe sånt prøver boken å fortelle oss. Ihvertfall var det det den fortalte meg. 

Anbefaler da boken på det varmeste! Jeg vil gi denne boken 8/10 poeng, mest på grunn av at jeg elsket den litt på slutten. Jeg må innrømme jeg likte skrivestilen, humoren og forfatteren så godt at jeg måtte jo legge av "Første spørsmål" av samme forfatter på biblioteket. Jeg må også skryte av at oversetteren Nina Aspen og MNO har gjort en veldig bra jobb. 


Litt om forfatteren:


Bilde er fra: Press Forlag

Født i Hampshire, England. Forfatter og filmforfatter.

Han har jobbet som skuespiller både på film og teater.  Han har skrevet tre bøker. En dag er hans første på norsk. Forfatteren har også bred erfaring som skribent i andre medier, blant annet var han en av manusforfatterne bak suksess-serien Cold Feet, og han er to ganger nominert til BAFTA-prisen for sine TV-manus (Teksten er fra: Press Forlag).
9 kommentarer:

 1. Fin omtale,Isabella:-) Har denne boken liggende og jeg har heller ikke sett filmen, så jeg skal defintivt lese boken først.
  Ha en fin dag videre:-)

  SvarSlett
 2. Veldig enig med deg. Slutten, det at forfatteren turde å ta det valget han gjorde der, gjør at boken ble ennå bedre.

  SvarSlett
 3. Fikk lyst til å lese boka, men har mange som venter på tur....;)

  SvarSlett
 4. Jag läste den här boken förra sommaren. Den var egentligen väldigt rolig, men jag fick inte riktigt någon feel good-känsla. Jag hade tänkt läsa den lagom till One Day-datumet 15 juli, men det råkade bli ungefär en vecka senare och ... ja, du vet. Fel helg för att uppskatta det slutet.

  SvarSlett
 5. Nå merker jeg at jeg ble ekstra nysgjerrig på den slutten - kanskje den havner på leselista? Finfin omtale, Isabella!

  SvarSlett
 6. eg så filmen for noen dager siden og likte den sånn ok nok. visste ikek at det var en bok også :)
  flott omtale :)

  SvarSlett
 7. Det blir ofte en annerledes opplevelse å se filmen enn å lese boken. Jeg ble nysgjerrig på denne underholdningsboken, takk for fin omtale :)

  SvarSlett
 8. Hei! Dette virker som en bok jeg fikk lst til å lese. Hørte om den en dag her, og ut fra det du skriver så virker den som en bok verdt å lese.:)

  Hilsen Artemisia i Artemisias verden..
  http://artemisiasverden.blogspot.co

  SvarSlett
 9. Beathesbokhylle, lurt:) Kos deg med boken, tror du vil like den:) ha en flott dag:)

  Anja, gjør den egentlig litt spesiell og unik:) Ønsker deg en flott dag!:)

  Som dagene går, skjønner hvordan det er. Har samme problemet, så mange bøker og så lite tid:) Ha en flott dag:)

  Marika, skjønner:) Fikk ikke heller det feelgood følelsen helt, så må si meg litt enig med deg der:) Men det tror jeg at jeg ikke gjorde for jeg greide ikke å bli helt glad i hovedpersonene. Ønsker deg en flott dag:)

  Takk Siljeblomst, absolutt verd å lese:) Likte humoren, skrivestilen og måten boken endte på, så anbefales:) Ha en flott dag:)

  Takk Mary-Anne, helt enig var en helt grei film:) Boken er da bedre, så anbefaler å lese den:)Ha en flott dag:)

  Melusine, takk for rosen!:) Helt enig, bruker å være ganske forskjellig. Oftest er jo boken mye bedre. Ikke alltid filmen får frem det boken får frem:) Anbefaler den for den var veldig underholdende når jeg ikke irriterte meg over hovedpersonene, hehe:)Ha en flott dag!:)

  Anita Ness, anbefaler den veldig for den var veldig underholdende. Er ikke bortkastet å bruke tiden på den. Var å tittet på bloggen din, likte den så der skal jeg følge med:) Ha en flott dag!:)

  SvarSlett