onsdag 29. august 2012

Bokanmeldelse - Cassias valg av Ally Condie

Bokanmeldelse
Cassias valg av Ally Condie

Bilde er fra: Mangschou Forlag

Jeg har endelig lest Cassias valg, den første boken i en trilogi. Har gledet meg lenge til å kaste meg over denne og endelig var det dens tur.  Tilfredsstilte den mine forventninger? Helt klart og mer til. En flott skrevet bok som jeg vil anbefale på det varmeste. Boken er lånt på biblioteket. 

Om boken:

I samfunnet er funksjonærene som bestemmer. Hvem du skal elske. Hvor du skal arbeide. Når du skal dø.

Cassia har alltid stolt på systemet. Ingen høy pris å betale for et langt liv, en perfekt jobb, den ideelle ektefelle. Så da bestevennen viser seg på skjermen som hennes match, er hun ikke i tvil om at han er den rette for henne. Ikke før et annet ansikt, et kort øyeblikk, dukker opp på skjermen før den går i svart. Snart stilles Cassia overfor umulige valg, mellom Xander og Ky, mellom den trygge tilværelsen hun kjenner, og en vei ingen annen har våget å gå før - et valg mellom lojalitet og lidenskap (Fra vaskeseddelen).


Min mening om boken: 

Cassia lever i et helt spesielt samfunn som sagt over, du bestemmer ikke selv, men samfunnet bestemmer for deg. Det er lite rom for egen tenkning. Vi møter Cassia rett før hun skal møte sin kommende ektefelle, altså finne sin perfekte match. Dette er selvfølgelig en stor hendelse i livet hennes og hun er både spent og nervøs. Det at det blir bestevennen hennes Xander som dukker opp på skjermen blir hun veldig glad. Det er en hun kjenner og som bor i samme by. Noe som betyr hun ikke må flytte og familien holdes sammen. Hun får utdelt et mikrokort med innhold om sin utskårne for å lære mer om han, men når Cassia setter seg ned og skal se nærmere på mikrokortet på en pc dukker Ky opp. Det viser at hun har to matcher eller? Samfunnet gjør aldri feil, dette har aldri hent før på grunn av det perfekte systemet samfunnet har opprettet. Dette får Cassia til å begynne å tenke selv og se samfunnet med nye øyne. Hun begynner å stille spørsmål, og fra å være en som følger reglene til punkt og prikke begynner hun kanskje å bryte noen av de for å få svar. Hun tenker spesielt på retten til å bestemme over hvem du skal elske selv, men også retten til å bestemme hvordan hun vil leve livet sitt. Blir det Xander eller Ky? Tiden vil vise. Boken handler om så mye mer som hemmelige dikt, forgiftning, krig og om de utenfor samfunnet. Veldig spennende og fin bok. 

Jeg liker beskrivelsen av samfunnet Cassia lever i og hvordan ting er ordnet etter forskning og fakta. Vi blir satt inn i hvorfor de har ulike regler på ting, som feks at skal man ha barn så må man få dem rundt 24 års alderen da man er mest fertil, mens når man fyller 30 er det for sent og da er det ikke lov å få barn i samfunnet, og derfor må man gifte seg når man er 21 også. Men jeg synes også det var fascinerende at selve matcher systemet minner meg litt om dagen nett dating sider, der man finner om man passer ilag med noen etter prosent likhet og jo høyere prosent jo bedre match. Koset meg veldig med disse sammenligningene og synes det er morsomt når de tar noe så lite og bruker det i et større sammenheng, får meg til å små humre.  

Jeg likte som sagt boken veldig godt, synes den var veldig godt skrevet og hovedpersonen likte jeg mer og mer jeg kom ut i boken. Synes hun begynte å bli mer spennende når hun begynte å tenke mer og mer selv. Vi får også vite mye om Cassias familie, Xander og Ky iløpet av boken også. Men mest får vi vite om Ky som har en litt spesiell bakgrunn. Bakgrunnen gjør han spennende men også det at han sitter med kunnskap om hvordan samfunnet fungerer mer en andre gjør. Vi får vite litt og litt mer om det han vet og kan og om hans egen bakgrunn.

Boken er veldig spennende, morsom, litt trist og tankevekkende. Jeg storkoste meg med den og kommer til å anbefale den til mange, så her blir det 9/10 poeng. Gleder meg veldig til neste bok "Flukten" og er glad jeg har funnet meg en serie som tetter savnet etter å være ferdig med Hunger Games. 


Andre bøker av forfatteren:

Yearbook Trilogy:
 • Yearbook (2006)
 • First day (2007)
 • Reunion  (2008)
Matched Trilogy:
 • Matched / Cassias valg (2010)
 • Crossed / Flukten (2011)
 • Reached  (2012)
Andre bøker:
 • Freshman for President (2008)
 • Being Sixteen (2010)

(Informasjonen hentet hos: Wikipedia)

8 kommentarer:

 1. Jeg har hverken lest eller hørt om boken, men en bra anmeldelse du har her:) q

  SvarSlett
 2. Fin anmeldelse av denne boken:-) Har den stående men av en eller annen grunn har den blitt liggende med resten av haugen med uleste bøker, ja, dette kan du sikkert alt om selv. Gleder meg til å lese denne nå. Ha en fin dag videre, Isabella:-)

  SvarSlett
 3. Denne står på TBR listen min, men etter denne flotte omtalen hoppet den flere plasser frem i køen. Nå gleder jeg meg til å lese serien!
  Takk for oppmuntrende tips!

  SvarSlett
 4. Flott omtale. Jeg er glad du likte boka bedre enn jeg gjore. Du får kose deg videre med neste bok. :)

  SvarSlett
 5. Takk for det Lene, likte boken veldig godt:)Ha en fin dag:)

  Beathesbokhylle, så bra du har den:)Tror du kommer til å like den:)Gleder meg til neste bok, håper det blir litt mer ting som skjer i den:) Ha en fin dag:)

  astridterese, liker at du ble oppmuntret:)Kos deg med boken når det blir dens tur!:) Og Ha en fin dag!:)

  Ann Kristin, ja var akkurat en slik bok jeg trengte å lese på der å da:) Rolig, men spennende:) Synd den ikke falt helt i smak hos deg som hos meg. Ønsker deg en fin dag!:)

  SvarSlett
 6. Jeg likte også denne veldig godt. Jeg synes det er en av de dystopiene jeg har lest der jeg ser flest sammenhenger til hvor vi er på vei i vårt eget samfunn i forhold til utfordringer ved den teknologiske utviklingen og overvåking. Den hadde et rolig tempo og er veldig fint skrevet med et godt beskrevet samfunn. Desverre fulgte ikke bok nummer to helt opp, men gleder meg til siste bok i trilogien.

  SvarSlett
 7. Bra anmeldelse! Jeg kjøpte den for en del måneder siden, da det var flere bloggere som omtalte den eller leste den, men ennå har den ikke blitt lest, gitt... Må se om jeg får gjort noe med det snart skjønner jeg. ;)

  SvarSlett
 8. Silje - så rart, ser også at andre boken ikke er like god som den første, synd egentlig, men tror den siste boken blir like bra, hehe. Men spennende er det:)Vi får håpe vi ikke får et slikt samfunn som Cassia har, hadde ikke vært noe særlig. Ha en flott dag:)

  Tone, takk for at du synes det:) Bare å kaste seg over den, blir sikkert like oppslukt som meg, hehe:) Ha en herlig dag:)

  SvarSlett