tirsdag 3. juli 2012

Boken på vent #1

Boken på vent # 1
Menneskerøyk av Nicholson Baker

Jeg har kastet meg med for førstegang på Beathes utfordring "Boken på vent" som holder hver tirsdag på bloggen "Beathesbokhylle". Utfordringen går ut på å skrive om en boken du gleder deg snart til å lese eller en bok som det har vært meningen du skal lese på en stund. Det kan være en bok du allerede har liggende i bokhyllen, har kjøpt, men ikke nødvendigvis.  

Menneskerøyk 
Nicholson Baker

"Denne helt enestående boken - som er umulig å legge fra seg og umulig å glemme - er kanskje det mest overbevisende forsvar for fred som noensinne er reist". Simon Winchester, forfatter av The Who Loved China.

Menneskerøyk er unik, både i form og innhold. Møysommelig har Nicholson Baker valgt ut hundrevis av hendelser og sitater fra kjente og ukjente skikkelser fra 1930- og 40- tallet. Her er utdrag av radiotaler, erindringer, dagboknotater, brev, avisartikler, bøker og offisielle dokumenter. Med lakonisk eleganse bruker Baker dem til å gjenskape en strøm av øyeblikk som sammen ledet fram til krigen. Det er små og store øyeblikk som sammen ledet fram til krigen. Det er små og store øyeblikk, øyeblikk av tvil og frykt, av brutalitet og tragedie - øyeblikk da ugjenkallelige avgjørelser ble tatt. 

Samlet gir Menneskerøyk et uutslettelig inntrykk av den mentaliteten som rådet under opptakten til andre verdenskrig. Som leser sitter vi med fasiteten - vi vet hvor det ender - og i dette lyset blir lesningen ekstra skremmende. Boken utfordrer måten vi oppfatter historiske begivenheter på, samtidig som den er et monument over de ufattelige tapene menneskeheten skulle påføre seg selv i årene 1939 - 45.

"Les Human Smoke. Det kan være en av de viktigste bøkene du noen gang kommer til å lese". L.A. Time

Denne boken om 2.Verdenskrig kjøpte jeg på Mammut salget i år og den har ligget nå en stund i bokhyllen. Jeg har tenkt mange ganger at den vil jeg starte på, siden jeg liker å lese litteratur fra denne perioden. Men spesielt kom den i tankene i dag da en på Facebook siden min hadde lagt ut bilder fra konsentrasjonsleiren Auschwitz som hun hadde vært å besøkt nå på ferie. Boken virker jo veldig bra skrevet, men man vet jo ikke helt før man har lest den. Tror etter jeg har avsluttet sommerlektyren min, så skal jeg starte på denne. Ønsker alle en fin tirsdag!


Har du lyst å se hva andre har på vent eller vil være med å delta er det bare å besøke bloggen til Beathe: HER9 kommentarer:

 1. Så kjekt at du ble med Isabella:-) Kjempefint innlegg:-)Denne boken har jeg sett på flere ganger,men det har ikke blitt til enda. Den virker jo veldig interessant og er noe jeg kunne tenkt meg å lest om.

  SvarSlett
 2. Denne boken har jeg ikke lest, men det å lese om den rådende mentaliteten er uhyre interessant! Blir spennende å lese hva du synes om boken etter at du har avsluttet den :)

  SvarSlett
 3. Stilig utfordring:) Skal nok slenge meg på den:) Virker som en bra bok du har på vent:)
  SV;Takk Isabella:) Boka gikk fort unna når man først fikk kommet i gang.)

  SvarSlett
 4. Takk for boktips <3

  SV. Takk Isabella <3 Hjemmelaget tzatsiki er en favoritt her også. Elsker det <3

  SvarSlett
 5. Tusen hjertelig takk for den fine kommentaren jeg fikk hos deg, varmet hjertet mitt.

  SvarSlett
 6. Gratulerer! Du har vunnet en film i min sommerkonkurranse! Send meg adressen din, så sender jeg filmen i posten!

  ;-) Rose-Marie

  SvarSlett
 7. Takk Beathe:) Morsom utfordring, ikke akkurat vanskelig å finne bøker på vent:) Gleder meg da veldig til å starte på denne. Lenge siden jeg har lest på noe 2.Verdenskrig litteratur nå:) Ha en flott dag!:)

  Melusine, synes også det hørtes veldig interessant ut:) Skal prøve å skrive om den, lover da ikke noe:) Ha en herlig dag:)

  Takk Nina C tror også den er god:) Har da ikke hørt om noen som har lest den tidligere:) Må hive deg med du også en dag, man har jo alltid en bok på vent, hehe:) Ha en flott dag!:)

  Lillesmurf - Kari, så bra du fikk deg tips:) Skal prøve å si noe mer om den etter den er lest, men lover ikke:) Kommer om den blir vanskelig å skrive om eller ikke:) Ha en flott dag:)

  Caroline, du er virkelig en flott jente både innvendig og utvendig:)Synes du var virkelig modig som skrev det innlegget og jeg vet det er mange som føler det som deg, deriblant meg selv noen ganger:)Ønsker deg en flott dag:)

  Rose-Marie,så morsomt!!!:)Tusen takk for premien!:) Skal kose meg med den i sommer:)Har sendt adressen:) Klæm!

  SvarSlett