lørdag 16. mars 2013

Bokanmeldelse - Jeg overlevde Treblinka

Bokanmeldelse
Jeg overlevde Treblinka av Chil RajchmanForlag: Font Forlag
Utgitt: 2012
Sider: 125
Lånt på biblioteket

...

Enda jeg har lest utrolig mange historier fra konsentrasjonsleirene som var under 2. verdenskrig, blir jeg fortsatt like overrasket over det helvete de har måtte opplevd der. Leirene ble drevet på rein ondskap, det var bare rom for effektivitet og det å få jobben gjort, og lite rom for medmenneskelighet. Denne boken får vi innblikk i konsentrasjonsleiren Treblinka og det er en konsentrasjonsleir jeg ikke hadde hørt om tidligere. Dette er en historie skrevet av jøden Chil Rajchman.

...


Bokens handling:

"Selv når den er grusom, må forfatteren fortelle sannheten, og leseren må kjenne den. Å snu seg bort, lukke øynene og gå utenom, er å håne minnet til de som døde" 
- Vassili Grossman (Fra boken)

Familien til Chil Rajchman fant etter hans død ett manuskript som han hadde skrevet. Manuskriptet viste seg og inneholde historiens hans om sine ti måneders opphold i konsentrasjonsleiren Treblinka fra 1942 til 1943. Han var en av de få som overlevde. I den polske konsentrasjonleiren var det ca tilsammen en million jøder som ble drept. 

Chil Raichman og lillesøsteren ankommer Treblinka. De blir delt i to grupper. Kvinner og barn blir tatt til gasskamrene. Mennene med god helse er de eneste som får leve å arbeide på Treblinka. Chil Raichman redder seg ved å late som han er frisør. Som frisør må han klippe håret til damene som skal til gasskamrene, etterhvert kommer han til Treblinkas leir 2. Der håndterer han de døde som "tannlege". Han trekker ut tenner fra de døde får å få tak i tennene med verdi i seg. 

Etterhvert begynner de å snakke om å gjøre opprør i leiren. Mange greier å rømme, men få kommer seg helt unna. Chil er en av de heldige. Etter krigen stilte han også opp som vitne  i mange av rettsakene etter krigen. Han giftet seg og drev en tekstilfabrikk i Uruguay. 

...


Min mening om boken: 

Dette er tøff lesning. Veldig rørende å rystende å lese om en slik personlig opplevelse. Stoffet blir da så nært. Chil skildrer godt sitt daglige liv i leiren og vi får ett gått innblikk hvordan livet var der. Livet var rett og slett ett helvete. Man får seg til å undre hvordan noen har greid å komme seg gjennom noe slikt. Det var det ikke alle som gjorde. Her kommer en smakebit fra brakkelivet. Det var veldig vanlig at mange av mennene hengte seg i løpet av natten. Men denne morgenen gjorde særlig inntrykk på Chil:

Jeg husker en far og en sønn som etter to dager i dette helvete, bestemte seg for å begå selvmord. Siden de bare hadde ett belte, var de blitt enige om at faren skulle henge seg først, og at sønnen skulle ta ham ned og deretter henge seg i det samme beltet. Dette gjorde de (s 88). 

Boken har et veldig enkelt språk og er veldig lettlest. Boken er jo en liten flis, og jeg anbefaler å lese boken. Dette er en bok skrevet for å opplyse om livet i konsentrasjonsleiren i Treblinka, sette det på historie kartet det var det Chil ville med manuskriptet sitt. Mye av arbeidet i konsentrasjonsleiren var å skjule det som hadde skjedd der, ved blant annet å brenne lik.  Vi får også høre om de som arbeider der hvordan de behandler sine fanger og hvor ondskapsfulle noen av de er. Her kommer en smakebit og det er ikke det verste jeg leste:

Om vinteren lar forbryterne kvinnene som skal inn i gasskamrene stå ut i kulda i minus tjuefem grader. Snøen er en halv meter dyp og forbryterne ler: "Så vakkert!" (s 93).

Inni boken kan man også se noen bilder fra Treblinka. Det er bilder av familien til Chil og ett bildet av rettsakene som foregikk mot de som arbeidet der. Det liker jeg, det er også en oversikt over hvordan Treblinka var delt opp. Himmler besøkte også denne leiren, da ble det plantet blomster over massegravene. Anbefaler virkelig å lese boken, det er ett stykke historie. 


10 kommentarer:

 1. Fint innlegg om en sterk bok! Jeg leste den i fjor høst og kjenner at sjokket fortsatt sitter i kroppen når jeg tenker på den. Den er helt grusom å lese, men jeg anbefaler alle å lese den likevel. Såvidt jeg vet, er dette den eneste overlevelsesberetningen som finnes fra Treblinka. Mange overlevde Auschwitz og har skrevet om det, men Treblinka var det nesten ingen som kom levende fra. En ufattelig tanke.

  SvarSlett
 2. Uff denne boken høres helt grusom ut!! Jeg har aldri hørt om Treblinka,så dette var interessant. Men jeg tror boken blir for grusom til å lese for meg. Men takk for en fin omtale :)

  SvarSlett
 3. Den delen av historien vår er alltid rystende å lese om, men vi "bør" vel kanskje ikke la vær? Takk for kjempefin omtale!

  SvarSlett
 4. Boka høres grusom ut, men samtidig fikk jeg lyst til å lese den:) Jeg liker å lese om bøker som omhandler første eller andre verdenskrig.

  SvarSlett
 5. Dette var rystende lesing, men likevel er det sikkert viktig å få lest den også. Fin omtale av en viktig bok. Ha en fin lørdag:-)

  SvarSlett
 6. Flott bokomtale! Denne boken høres utrolig sterk ut, ingen tvil om at den bør leses :)

  SvarSlett
 7. Forferdelig lesing, og som du sier er det like grusomt hver gang! Du har skrevet godt om boken - takk for tips :)

  SvarSlett
 8. Takk Line for at du liker innlegget:)Ja tror jeg har hørt noe det samme om boken, sier også at det er helt utrolig. Derfor er jo boken en liten skatt og som burde leses av mange. Ønsker deg en god kveld!:)

  Groskro, skjønner du ikke vil lese den. Den er skikkelig grusom, men samtidig blir du litt imponert over hvilke styrker som finnes inni ett menneske. Jeg er glad boken har satt Treblinka på kartet, noe også som var Chils ønske :) Ønsker deg en flott kveld!

  Tine, veldig godt skrevet bok og anbefaler den veldig mye!:) Spesielt siden den er en del av historien fra 2. verdenskrig som vi ikke har hørt mye om. Takk for gode ord:) Ønsker deg en koselig kveld!

  Så godt å høre Elin at det er flere av oss der ute. Må da innrømme jeg har lest veldig lite om 1. Verdenskrig, det kunne jeg tenkt meg å lese litt mer om. Elsket å høre 2. verdenskrig historier fra eldre folk når jeg var liten. Satt som en stille mus med ørene på stilk. Er litt sånn enda, men skjønner kanskje mer at det virkelig har skjedd og ikke er bare en historie, men levde liv. Takk for din kommentar og ha en herlig fin kveld!:)

  Beathesbokhylle, anbefales og takk for at du likte anmeldelsen min:) Veldig viktig bok å få lest, var jo ikke mange sidene så den gikk raskt unna!:) Ønsker deg en flott kveld Beathe!:) Rakk ikke å være med på boken på vent, men skal se om jeg ikke får til neste gang:) Kos deg!

  Anette, takk for det:) Det er en utrolig sterkt bok, gapte i sjokk på noen av sidene, var forbannet på noen og av og til trillet tårene. Så anbefales:)Ha en fin fin kveld!:)

  SvarSlett
 9. Det hørtes ut som en bok som var vanskelig å lese. Jeg har lest noen om konsentrasjonsleire, jødeforfølgelse og 2. verdenskrig. Men jeg kjenner at jeg ikke klarer oppsøke det i bøker, jeg er nok en pyse der. Jeg synes det er så vondt å lese om slike grusomme ting når det faktisk har skjedd. (Ikke som fantasy feks).
  Ønsker deg en fin Påske! Klem!

  SvarSlett
 10. Godt å se at flere har fått ta del i denne historien. Synes selv boken var sterk og formidlet Rajchmans historie godt.

  SvarSlett