tirsdag 14. oktober 2014

Boken på vent # 63

Boken på vent # 63
Ut av ilden av Ingvar Ambjørnsen

Foto: Beathesbokhylle
Idag er Beathe med bloggen Beathesbokhylle tilbake med "Boken på vent". Utfordringen går ut på å finne en bok du har liggende på vent til lesning. Det kan være gamle bøker du har liggende eller nye som du vil vise frem. Vil du være med å delta eller se andres bidrag er det bare å trykke på linken under bildet.

...

Har akkurat kommet fra jobben, også kom jeg jo på at det var jo selveste tirsdag idag og Beathes "Boken på vent", og det fikk jeg veldig lyst å kaste meg med på. Da får jeg jo endelig besøkt noen av dere medbloggere også. Har jo vært litt dårlig å kommentere hos dere i det siste, men jeg er å titter innom når det passer. Har litt travle tider for tiden, men det er det kanskje flere som har. Men savner å titte innom for å hilse på og se hva dere leser. Må bare takke for fine kommentarer dere skriver hos meg også, utrolig takknemlig for de! Enda jeg er så dårlig å gi tilbake, skriver dere, tusen takk! Men lover å skjerpe meg når tidene endrer seg, og det ikke er så full rulle i hverdagen som nå. 

Dagens bok på vent, hentet jeg her om dagen på biblioteket og skal leses i forbindelse med bokbloggerprisen. Håper den er bra, sikkert noen av dere som har lest den? Høres da litt interessant ut siden det er en forfatter i hovedrollen.Boken heter: Ut av ilden av Ingvar Ambjørnsen. Ambjørnsen, må jeg innrømme å ha lest lite av, enda han har skrevet litt bøker. Så jeg er litt spent på denne. 

Foto: Cappelen Damm
Cappelen Damm sier om boken: 

Hovedpersonen i Ambjørnsens nye roman heter Alexander Irgens og er Norges krimkonge. Med sin serie om Stig Hammer har han også lagt deler av det internasjonale krimpublikummet for sine føtter. Nå skal hans sjette roman, HØYE, MØRKE MENN, lanseres i stor stil på Lillehammer.

Her degges den store forfatteren for av en kvinnedominert bransje, mens han intervjues og bespises. Med seg på Lillehammer har han elskerinnen Vilde, en kruttønne av en kvinne som synes både han og den voldelige krimmen hans får latterlig stor oppmerksomhet. Vilde er imidlertid selv ikke uten voldelige tendenser, og når han krysser hennes grenser, går det skikkelig galt.

UT AV ILDEN er en underholdende skildring av bokbransjen, og drøfter den stadig økende råskapen som skal til for å holde på et stort publikum. Men dypest sett er det en roman om svik og unnfallenhet, om en forfatter som vet at han ikke har vært tro mot seg selv.

...

Hva leser dere på nå til bokbloggerprisen? Selv må jeg innrømme jeg har lest alt for lite, må se om jeg ikke rekker noen før nomineringen. 

mandag 13. oktober 2014

Bokanmeldelse - Så vakker du er

Bokanmeldelse 
Ungdomsromanen: Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn

Foto: Cappelen Damm

Det er rart, sa eg.
Kva då? spurte Kjersti.
Kor glad og uykkeleg ein kan vere på same tid, svarte eg.
 

Forlag: Cappelen Damm
Forfatter: Brynjulf Jung Tjønn
Utgitt: 2013
Sider: 114
Språk: Nynorsk
Kilde: Lånt på eBokBib

...

Henriks onkel, Simon på 31 år, er alvorlig syk. Henrik ser på han som en bror, far og onkel.  

Noen dager var Simon betre.
Han kunne sitje i ein hagestol i skuggen under ein parasoll.
Han kunne ete litt grillmat, som mor skar opp i bitar.
Han kunne drikke brus fra et sugerøyr.
Han kunne slikke i seg litt iskrem.
Han kunne sovne lenge i hagestolen.
Ligge der og ikkje ha det vondt.
Det fikk mor til å gråte.

Simon blir verre og legges inn på sykehuset. Moren er der neste hele tiden, alt handler om Simon. Henrik forteller Simon om Kjersti, som er en jente i klassen og som han kysset før ferien. Kjersti er på ferie i Italia, i Roma og hun kommer snart hjem igjen. Han tenker på at han ikke sa sannheten om kysset, for de kysset jo ikke. Hva skal han gjøre med det? Han liker Kjersti! Henrik møter kompisen sin Sverre, og forteller om Kjersti, Sverre oppfordrer han til å ta kontakt når hun kommer tilbake. 

Så stod ho der.
Kjersti.
Med det vakraste håret av dei alle.
Med den brunaste brunfargen av dei alle.
Ho stod der i døropninga.

Henrik og Kjersti er ilag denne sommeren og forelskelsen fortsetter å blomstre, men sorgen også der i mellom.

Han skrumpa inn meir og meir for kvar gong eg besøkte han.
Han minna meg om desse fedrane i eventyret om Askeladden og den sjuande faren i huset.
For kvar gong vart han ein generasjon eldre, ein generasjon mindre.
Snart ville han vere så liten at han fekk plass i eit horn på veggen.

...

Jeg tenkte faktisk ikke på at denne boken var på nynorsk en gang når jeg leste den, jeg ble så revet med av alle de sterke følelsene!

Vi følger Henrik gjennom ett år med Simon og Kjersti. Vi ser Henrik gå fra å være et barn til å bli en moden ungdom/voksen. Simon veksler mellom å være forelsket og glad, og ved sorg, sykdom og død. 

Språket i boken er sterkt, enkelt og vakkert. Få ord som sier så mye. Teksten er på en måte poetisk, historien er satt opp som et slags dikt, som du ser i smakebitene ovenfor. Det er veldig mye følelser mellom disse få ordene. Du blir helt grepet av historien allerede på første sidene, og det grepet holder deg gjennom hele boken. Jeg fikk tårer i øynene flere ganger. 

Dette er en utrolig vakker bok! Du kommer nært de andre karakterene i boken også, som for eksempel moren til Henrik og Simon. Men den er brutal også, det er noen deler der vi hører hvor syk Simon er, som er ganske følelsesmessige fæle å lese, for han er virkelig syk. Man skjønner tidlig hvor det går med han, men det er i hovedsak Henrik det handler om, alt er sett fra hans synsvinkel.

Anbefaler boken! Passer veldig godt til målgruppen, ungdom. Dette er en bok du leser på en liten kveld.  


Andre som har skrevet om boken:



fredag 3. oktober 2014

Lesesirkel bokanmeldelse - Hva skjedde med Esme Lennox?

Lesesirkel bokanmeldelse
Hva skjedde med Esme Lennox? Av Maggie O`Farrell

Foto:Aschehoug forlag
Vi er alle, tenker Esme, bare bærere som identiteter passerer gjennom: vi får låne trekk, gester, vaner, så leverer vi dem videre. Ingenting er vårt eget. Vi begynner i verden som anagrammer av våre forfedre (side 120)

Forlag: Aschehoug forlag
Original tittel: The Vanishing Act of Esme Lennox
Oversetter: Bodil Engen
Utgitt: 2014 
Sider: 240
Emne: Svik, asyl/sinnsykehus/psykiatrisk sykehus, rivalisering og familie
Kilde: Lånt på biblioteket, men ikke denne utgaven som er over. Fant ikke riktig bilde. Min bok utgave er fra 2007, så dette er en gammel bok ikke en ny en. 

...

Jeg har endelig fått bli med i en lesesirkel, det er noe jeg har hatt lyst til lenge. Har prøvd tidligere å være med på bibliotekets lesesirkler, men det har liksom ikke blitt til at jeg har møtt opp. Alt for skummelt med så mange fremmede! Særlig når man skulle ha dratt alene. 

Lesesirkelen hadde vårt første møte på onsdagskvelden. Det var utrolig koselig. Vi er fire venninner, som møtes over en liten matbit og litt god drikke, for å snakke om en bestemt bok, men også for å være litt mer sosiale sammen. Det var en kjempe idè, spør du meg, Anbefales! Første bok ut var "Hva skjedde med Esme Lennox?" av Maggie O`Farrell, og det var en perfekt lesesirkel bok på så mange måter: Den inneholdt et spennende tema, og er en bok man har masse å ta opp og prate om etterpå. Det ble mange fine diskusjoner rundt boken, for det var ikke bare bare å få med seg alt når man leste denne. Kan da røpe så mye at det er en nydelig skrevet bok, som absolutt burde leses av  flere. 

Iris får en dag en telefon fra det psykiatriske sykehuset i Cauldstone. Det viser seg at hun er henvist til å være verge for Euphemia (Esme) Lennox. En dame hun ikke har hørt om, før nå. Det viser seg etterhvert at det er søsteren til bestemoren Kitty. Kitty er selv i Alzheimer tåken, og er vanskelig å få noe informasjon ut av. Ingen i familien har hørt om Esme. Hun har vært innlagt i over 60 år, men nå skal institusjonen rives og Esme skal settes fri. 

Iris besøker Esme, og prøver å finne et sted for henne, men det ender med at hun tar henne med hjem til seg.

Iløpet av historien får vi ett tilbakeblikk på hvordan søstrenes oppvekst var i India på 1930-tallet. I India opplever de en dramatisk hendelse, som setter seg dypt i Esme. Familien flytter deretter til Edinburg, der døtrene forberedes til å finne seg en mann å gifte seg med, slik at de kan skape seg en familie. Men ting er ikke lett for Esme for hun blir som 16 åring sendt til et psykiatrisk sykehus. Hva som skjedde med Esme Lennox? Det får vi absolutt svar på underveis, men det er ikke en godhjertet historie. Det er en historie om svik, rivalisering, og om hvordan datidens normer, regler og levesett gjorde at mange ikke kunne leve fullt ut som ønsket.
...

Jeg hadde planer om å frese raskt gjennom denne boken, siden jeg ikke hadde tid å starte med å lese boken før bare noen få dager før møtet. 240 Sider, er jo ingen ting, tenkte jeg. Der tok jeg feil. Dette er virkelig ikke en bok man suser igjennom, man må rett og slett ha tungen rett i munnen for ellers var det veldig lett og ramle forbi viktige detaljer. Boken her røper ikke så mye direkte, så her må man virkelig lese mellom linjene. Ikke bare må man lese mellom linjene, men man også henge seg med på de bråe vendingene i tid boken tar hele tiden. Vendingene kommer tett. For plutselig går du fra nåtid (Iris) og over til erindringer Kitty har tilbake i tid (som er noe oppstykket pga sykdommen alzheimer). Her måtte man være våken. Boken er ikke delt opp i kapitler i det hele tatt, så det blir ikke de mange pausene man er vant til. Vendingene og mangelen på kapitler irriterte meg veldig i begynnelsen, men etter en stund når jeg fikk orden på både personene, og ble vant til de plutselige vendingene, da begynte jeg virkelig å like historien og boken. Jeg ble da rett og slett sittende helt oppslukt med den. 

Faktisk lenge siden jeg har lest en bok som har utfordret meg så mye lesemessig, dette er virkelig god litteratur. Forfatteren tar oss lesere virkelig på alvor, og utfordrer oss!

Høres kanskje litt skummelt ut å kaste seg over en slik bok, men jeg kan si for min del var denne boken absolutt verdt all min lesetid. Jeg kunne nesten ha tenkt meg å lese den en gang til, for jeg tror jeg hadde fått med meg enda mer av boken. Kan nå si at jeg ikke fikk med meg alt som skjedde i boken, og da var det jo kjempeflott at jeg fikk fylt ut tomrommene ved å snakke med de andre som også hadde lest den. Det var jo en del forvirringer og spørsmål som måtte oppklares underveis, dette er en bok du vil snakke med andre om etterpå, helt klart, og spesielt om slutten for den er veldig åpen for tolkning. 

Jeg liker at historien går fra 1930-tallet og frem til idag. Jeg liker virkelig å høre om skjebnene til de som havnet på psykiatrisk sykehus, og hvor lite som skulle til for å havne der. Det er jo bare helt utrolig, og det er jo ikke så lenge siden det var slik, det er rystende å tenke på. Det var jo vanlige kvinner som var innelåste med Esme, og ingen av dem var "gale". Det var kvinner som ikke passet inn i datidens levesett, og kanskje ikke fulgte opp familiens ønsker om hvordan de skulle oppføre seg. Esme selv tror jeg havnet der bare fordi hun bar på en sorg, og derav trakk seg ofte inn i sin egen verden. Hun hadde også andre ønsker for fremtiden, som at hun ville studere, i stede for å gifte seg, hun vil klatre i trær i stede for å sitte pent, i fine klær, og bare være til pynt. Hun var vel den rake motsetningen til søsteren Kitty, som ønsker både og gifte seg, og få barn. Kitty var rett og slett et drømmeeksemplar av et barn på den tiden, mens Esme skilte seg kraftig ut. Noe som kanskje var litt farlig. Hvorfor hun var der i 60 år, har ett annet svar. Så det må du lese boken for å få svar på. 

Dette er en vond bok å lese, når det faktisk synker inn at Esme har sittet hele 60 år på asylet, et helt liv, så svir det i hjerteroten for Esme, men det er så mye annet vondt som skjer i denne boken, som får hjertet til å svulme helt for Esme! Esme opplever virkelig svik i denne boken, på flere hold. Boken handler mye om søstrene. Hun elsker søsteren Kitty, men elsker Kitty søsteren like mye igjen? Kan da si at dette er en virkelighetsnær bok, med lite klisjeer. Språket er enkelt, men historien er sterk. 

Jeg vil ikke røpe så mye om boken, for selv leste jeg den uten og vite så mye om den, og det synes jeg var helt perfekt. Anbefaler denne boken på det varmeste!

En av mine beste leseopplevelser i år! 

...

Siden vi alle falt virkelig for denne boken, så ble vi så nysgjerrige på den neste boken forfatteren har kommet ut med på norsk: "Hånden som først holdt min", og den gleder jeg meg virkelig å lese. Kommer nok til å sammenligne denne boken veldig, med den jeg nylig har lest. Håper virkelig den er like god!